Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μαζί το δωδεκαήμερο με αφηγήσεις παραμυθιών εκπαιδευτικά προγράμματα, κουκλοθέατρο και καλανταρίσματα για μικρούς και για μεγάλους.
Με την έναρξη του χειμερινού ηλιοστασίου στις 21 Δεκεμβρίου,
«Το Σπίτι των Παραμυθιών» ξεκινά τις δραστηριότητές του για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έως και τα Θεοφάνεια.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
21 Δεκεμβρίου 2014 έως 
6 Ιανουαρίου 2015  

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014


Κάρτα του 19ου αιώνα

18:30 – 22:00+

ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ - ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ (για μικρούς και μεγάλους)
«Η νύχτα των παραμυθιών και των ονείρων»
Σας προσκαλούμε να ακούσετε και να αφηγηθείτε ιστορίες και παραμύθια. Υποδεχόμαστε το χειμερινό ηλιοστάσιο και μοιραζόμαστε παραμύθια τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου. Στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας, απολαμβάνοντας παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο ρόφημα για μικρούς και μεγάλους από τη μεγάλη μας τσουκάλα. Είσοδος ελεύθερη


Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014


13:30 – 14:30
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ
(Οικογενειακό: Για γονείς και παιδιά 4 - 12 ετών)*
«Κατασκευάζοντας στολίδια»
Αφήγηση παραμυθιού και εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατασκευής χριστουγεννιάτικων στολιδιών από ανακυκλώσιμα υλικά. Τα παιδιά, με αφορμή ένα παραμύθι, θα φιάξουν μπάλες και κρεμαστά στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο αξιοποιώντας υλικά όπως εφημερίδα, χαρτοταινία, σπάγγος, κουμπιά, χρώματα, κορδέλες αλλά βάζοντας και μπόλικη χρυσόσκονη και φαντασία!
Σχεδιασμός - υλοποίηση - αφήγηση: Γεωργία ΛαζάρουΓαλλική κάρτα του 19ου αιώνα


17:30 - 18:30
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
(για παιδιά 4 - 10 ετών)
«Ο Μπισκοτένιος και ένα λαχταριστό στολίδι για το δέντρο μας»
Από πού μας ήρθε το χριστουγεννιάτικο δέντρο και ποια ήταν τα πρώτα του στολίδια; Τι σημαίνει κουραμπιές και τι μπισκότα φτιάχνουν στις άλλες χώρες τα Χριστούγεννα; Παρέα με τις περιπέτειες του Μπισκοτένιου, μαθαίνουμε για τα υλικά και την ιστορία του μπισκότου στον κόσμο και διακοσμούμε με χρώματα και φαντασία ένα λαχταριστό μπισκότο gingerbread cookie αγγλικής συνταγής, για να στολίσουμε το δικό μας δέντρο.
Σχεδιασμός: Μαρία Βλαχάκη, Κατερίνα Λιβά
Συνταγή - υλοποίηση: Κατερίνα ΛιβάΧριστουγεννιάτικη κάρτα αρχών του 20ου αιώνα

της Ellen Clapsaddle.

20:00 – 21:00
ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ (για μικρούς και μεγάλους)
«Αναζητώντας το άστρο των Χριστουγέννων» 
Το άστρο των Χριστουγέννων οδήγησε τους μάγους στο νεογέννητο Χριστό και από τότε η λάμψη του φωτίζει το δρόμο εκατομμυρίων ανθρώπων. Από πού ήρθε και πού πήγε αυτό το άστρο; Μπορούν όλοι να το δουν; Μπορούν όλοι να δουν το φως των Χριστουγέννων; Αφηγηματικά ταξίδια στο φως και τις σκιές του δωδεκαημέρου.
Αφήγηση - Μουσική: Ηλίας Γιαννικόπουλος


Παραμονή Χριστουγέννων 


Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014


10:30 – 11:30
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΣΗΣ - ΕΚΦΡΑΣΗΣ (για παιδιά 2 - 4 ετών)
«Ένα δώρο για τον καθένα»
Ένα χριστουγεννιάτικο παραμυθένιο ταξίδι με όχημα ένα κόκκινο ύφασμα! Παίζοντας με τους ρόλους, τα παιδιά θα ζωντανέψουν τους ήρωες του παραμυθιού «Ένα δώρο για τον καθένα» (Birdie Black & Rosalind Beardshaw) και θα περπατήσουν βήμα βήμα από το παλάτι του βασιλιά μέχρι το παγωμένο δάσος και το φτωχικό της Λίνας της Ποντικίνας. Με μουσική και επαναλαμβανόμενα κινησιολογικά και λεκτικά μοτίβα τα παιδιά βιώνουν την ιστορία, εκφράζονται, εξοικειώνονται με την κίνηση και το λόγο και κυρίως ψυχαγωγούνται.
Σχεδιασμός - υλοποίηση: Μαρία Ζουράρη


12:00-13:00
ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ (για μικρούς και μεγάλους)
«Ο Εγωιστής Γίγαντας»
Κάθε απόγευμα γυρίζοντας από το σχολείο, τα παιδιά πήγαιναν να παίξουν στον κήπο του γίγαντα. Όταν ο γίγαντας επέστρεψε από το ταξίδι του, έδιωξε τα παιδιά και έχτισε ένα τείχος από απαγορευτικές ταμπέλες. Όμως, και ο πιο εγωιστής γίγαντας πόσο μπορεί να αντέξει τη μοναξιά και το χειμώνα; Το έργο είναι μια διασκευή του παραμυθιού του Όσκαρ Ουάιλντ και πραγματεύεται τα πολλά πρόσωπα του εγωισμού σε αντιπαραβολή με την ομαδικότητα, τη φιλία, τη χαρά, που καταφέρνουν στο τέλος να νικήσουν.
Κατασκευή κούκλας, σκηνικά, σκηνοθεσία, εμψύχωση: Ομάδα Κουκλοθεάτρου «Τα Πάντα Φι» - Κική Μαλτσάκη, Ειρήνη Μάστορα


13:30-14:30
ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ (για παιδιά 6 - 12 ετών)
«Χριστούγεννα εδώ κι… αλλού!»
Τι κοινό μπορεί να έχει μια κονταρομαχία και ένα παραδοσιακό ηπειρώτικο έθιμο; Πώς έφτασαν σε μας τα Κάλαντα και πού πήγε το ελληνικό καραβάκι των Χριστουγέννων; Μουσική και Θεατρικά Δρώμενα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς της Ελλάδας και όχι μόνο, συναντιούνται και δημιουργούν ένα ξεχωριστό σκηνικό. Με πρωτοπόρο τη Μουσική και ακόλουθό της το Θέατρο, μέσα από παιχνίδια, ακούσματα, χρώματα και εικόνες, ταξιδεύουμε στο Χώρο και το Χρόνο και μαθαίνουμε τι πραγματικά είναι τα Χριστούγεννα εδώ κι... αλλού!
Σχεδιασμός - υλοποίηση: Φωτεινή Τσακνάκη


«Γάτες», Κάρτα του 19ου αιώνα


17:00-18:00
ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ (για μικρούς και μεγάλους)
«Η Πετρόσουπα», «Η Μαρούλα», «Του ξυλουργού ο γιος»
Παραμονή της μεγάλης γιορτής, παραμονή των Χριστουγέννων, τρεις φίλοι μοναχοί φτάνουν μέσα στο κρύο σ` ένα χωριό. Βλέπουν τις πόρτες να κλείνουν, ακούνε τις κουζίνες να σβήνουν. Κάτω από τον μεγάλο πλάτανο οι τρεις φίλοι νοσταλγούν μια σούπα αχνιστή, πεντανόστιμη, μια σούπα από πέτρες. Σιγά σιγά, οι χωρικοί βγάζουν τις μύτες τους δειλά απ’ τα θυρόφυλλα, το καζάνι κι αυτό σιγοβράζει, οι φίλοι αρχίζουν και λένε την ιστορία της Μαρούλας που την πήραν στο κατόπι οι καλικαντζαραίοι, λένε την ιστορία του γιου του ξυλουργού που τον μεγάλωσαν οι λύκοι κι ένα αστέρι, τώρα όλο το χωριό γιορτάζει γύρω απ’ τη φωτιά.
Αφήγηση: Κάτια Καντούρη


18:30- 19:30
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ
(Οικογενειακό: Για γονείς και παιδιά 4 - 12 ετών)*
«Χριστουγεννιάτικα δώρα»
Αφήγηση παραμυθιού και εργαστήριο κατασκευής μικρών δώρων και καρτών από ανακυκλώσιμα υλικά με βάση το χαρτί και όχι μόνο! Τα παιδιά ακούνε ένα παραμύθι, αναπτύσσουν τη φαντασία τους και φιάχνουν μόνα τους τα χριστουγεννιάτικα δώρα που θέλουν να χαρίσουν, μαθαίνουν εύκολους και γρήγορους τρόπους μεταμόρφωσης των ανακυκλώσιμων υλικών σε πρωτότυπες κατασκευές.
Σχεδιασμός - υλοποίηση - αφήγηση: Γεωργία Λαζάρου

Χριστούγεννα

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Σχέδιο του G. A Davis, 1914

12:00 - 13:00
ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ (για μικρούς και μεγάλους)
«Βράσε ένα αυγό, τον καλικάντζαρο να βρω»
Οι Κωλοβελόνηδες έρχονται, κλείστε τις καμινάδες! Άραγε θα τα καταφέρουν να τρυπώσουν μέσα στο σπίτι; Είναι αλήθεια ότι οι Καλικάντζαροι έφτιαξαν τους κουραμπιέδες; Βράσε ένα αυγό, το Καρκαντζέλι για να βρω κι αν το βρεις να το ταΐσεις και να το εξωπορτίσεις. Παραμύθια και ευτράπελες ιστορίες από την ελληνική λαϊκή παράδοση.
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός
H Ειρήνη Νικολακοπούλου παίζει παραμυθένιες μελωδίες και κάλαντα με το βιολί της.


13:30-14:30
ΑΦΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ TΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ
(Οικογενειακό: Για γονείς και παιδιά 5 - 12 ετών)*
«Οι καλικάντζαροι στην ελληνική λαϊκή φαντασία»
Κάθε Χριστούγεννα μας επισκέπτονται οι καλικάντζαροι, σε κάθε περιοχή με διαφορετική μορφή, όπως λένε οι ελληνικές παραδόσεις. Άσχημοι και ψηλοί, με σιδεροπάπουτσα, τριχωτοί και μονόφθαλμοι, με τραγοπόδαρα ή μαϊμουδόχερα. Σας περιμένουμε για να μάθουμε πού και πώς εμφανίζονται, πώς ταλαιπωρούν τον κόσμο και πώς θα γλυτώσουμε. Κατασκευάζουμε και ντύνουμε τον καλικάντζαρο που μας άρεσε.
Σχεδιασμός - υλοποίηση: Μαρία Βλαχάκη
Αφήγηση: Γεωργία Λαζάρου


17:30- 18:30
ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ (για μικρούς και μεγάλους)
«Παραμύθια και ιστορίες για την αγάπη»
Μια κατσαρόλα παραμύθια, μια κουτάλα τ' ανακατεύει και το σπυρί και η φακή ποια ιστορία θα μας πει; Τα λουλούδια όταν δεν τα βλέπει κανένας πιάνουν το κουβεντολόι και δεν λένε να σταματήσουν. Μια κόρη όμορφη, μα δεν βγάζει μιλιά απ' το στόμα της και ένας σκίουρος ψάχνει να μάθει τι είναι η αγάπη. Και οι άνθρωποι, γιατί όταν θυμώνουν φωνάζουν δυνατά; Η αγάπη ψιθυρίζει και λέει... παραμύθια για μικρούς και μεγάλους.
Αφήγηση: Σοφήλια Τσορτέκη


Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Κάρτα των αγγλικών ταχυδρομείων 
της Βικτοριανής περιόδου, 1904

12:00 - 13:00
ΑΦΗΓΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ (για μικρούς και μεγάλους)
«Ιστορίες με καλικάντζαρους αλλά και για… καλικάντζαρους»
Τι ξέρουμε αλήθεια για τους καλικάντζαρους; Είναι τόσο κακοί και μοχθηροί; Από πού έρχονται και πού πάνε; Φεύγουν όλοι ή μήπως κάποιοι μένουν πίσω και θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τους ανθρώπους; Ιστορίες από τη ζωή των καλικάντζαρων και των ανθρώπων που τόσα χρόνια συναντώνται τις ημέρες των Χριστουγέννων μα ακόμα δεν έχουν καταφέρει να συμφιλιωθούν.
Αφήγηση - Μουσική: Ηλίας Γιαννικόπουλος, Σοφήλια Τσορτέκη


13:30-14:30
ΑΦΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ (για παιδιά άνω των 7 ετών)
«Πειράματα ηλεκτρισμού στη χώρα των Χριστουγέννων»
Αφήγηση που βασίζεται στη μελέτη των ηλεκτρικών κυκλωμάτων εφαρμόζοντας την πειραματική μέθοδο. Τα παιδιά θ΄ ακολουθήσουν τα ηλεκτρόνια μέσα στα καλώδια, θα μάθουν γιατί τα λαμπάκια ακτινοβολούν φως και θα δουν πώς ένα μικρό παιδί με όπλο τη φυσική, φωτίζει το δάσος και βρίσκει το δρόμο του μέσα στη νύχτα. Στο εργαστήρι που ακολουθεί, τα παιδιά κατασκευάζουν απλά ηλεκτρικά κυκλώματα για ν΄ ανάψουν τα λαμπάκια που θα στολίσουν τη δική τους χειροποίητη χριστουγεννιάτικη κάρτα.
Σχεδιασμός - υλοποίηση - αφήγηση: Άννα Σταματούκου


20:00 – 21:00
ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ (για μικρούς και μεγάλους)
«Παραμύθκια του Χριστού τζαι των Αντζέλων»
Το ξέρατε ότι υπάρχουν παραμύθια όπου η λαϊκή σοφία βάζει με τόση απλότητα τον Χριστό, τους Αγγέλους, αλλά και τον ίδιο τον Θεό να περπατούν πλάι - πλάι με τους ανθρώπινους ήρωες; Κοπιάστε να ακούσετε παραμύθια από την Κύπρο αφηγημένα στην κυπριακή διάλεκτο.
Αφήγηση: Σκεύη Τσιάκα


Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

12:00 - 13:00
ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ (για μικρούς και μεγάλους)
«Ιστορίες γεμάτες δώρα»
Παραδοσιακές ιστορίες και παραμύθια απ' όλο τον κόσμο για ήρωες που το καλό μονάχα κάνουν και τη χαρά γύρω τους μοιράζουν. Ιστορίες που κρύβουν μέσα τους δράκους, ξωτικά, βασιλιάδες μα και σοφίες μεγάλες. Μας ζεσταίνουν, μας φωτίζουν και τα δώρα τους απλόχερα μας χαρίζουν...
Αφήγηση: Γεωργία Λαζάρου

Κάρτα του 1912 από την Γερμανία


13:30 - 14:30
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ (για παιδιά 4 - 10 ετών)
«Ο Μπισκοτένιος και ένα λαχταριστό στολίδι για το δέντρο μας». 
Από πού μας ήρθε το χριστουγεννιάτικο δέντρο και ποια ήταν τα πρώτα του στολίδια; Τι σημαίνει κουραμπιές και τι μπισκότα φτιάχνουν στις άλλες χώρες τα Χριστούγεννα; Παρέα με τις περιπέτειες του Μπισκοτένιου, μαθαίνουμε για τα υλικά και την ιστορία του μπισκότου στον κόσμο και διακοσμούμε με χρώματα και φαντασία ένα λαχταριστό μπισκότο gingerbread cookie αγγλικής συνταγής, για να στολίσουμε το δικό μας δέντρο.
Σχεδιασμός: Μαρία Βλαχάκη, Κατερίνα Λιβά
Συνταγή - υλοποίηση: Κατερίνα Λιβά


17:30 – 18:30
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΣΗΣ - ΕΚΦΡΑΣΗΣ (για παιδιά 2 - 4 ετών)
«Άι Βασίλη θέλω… έναν φίλο!» 
Το Λαγουδάκι ξέρει τι θέλει να του φέρει ο Άι-Βασίλης αυτά τα Χριστούγεννα: έναν φίλο! Όμως δεν προλαβαίνει τον ταχυδρόμο και αποφασίζει να ακολουθήσει το Αστέρι του Βορρά για να πάει ο ίδιος το γράμμα του στον Άι-Βασίλη. Μαζί με τον Κούνελο, τα παιδιά θα ετοιμάσουν το σακίδιό τους με όλα τα απαραίτητα για τον δρόμο και το ταξίδι ξεκινά. Περπατάμε μέσα στο κρύο δάσος, κάνουμε πατινάζ στην Παγωμένη Λίμνη και ψάχνουμε τα σημάδια που θα μας οδηγήσουν στο σπίτι του Άι-Βασίλη! Με τη βοήθεια της μουσικής και επαναλαμβανόμενα κινησιολογικά και λεκτικά μοτίβα τα παιδιά ζωντανεύουν το παραμύθι «Άι-Βασίλη, θέλω έναν φίλο!» (Rebecca Harry), εκφράζονται, εξοικειώνονται με την κίνηση και το λόγο και κυρίως ψυχαγωγούνται.
Σχεδιασμός - υλοποίηση: Μαρία Ζουράρη


20:00 – 21:00
ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ (για παιδιά άνω των 6 ετών και για μεγάλους)
«Το ελαφάκι, ο Άι Βασίλης και η μαγική σκέψη της Άγιας Νύχτας»
Χριστουγεννιάτικες ιστορίες και παραμύθια που μας ταξιδεύουν σε τόπους μυστηρίου και μαγείας, με το ελαφάκι που πετάει τον Άι-Βασίλη να μεταμορφώνεται και την μαγική σκέψη της Άγιας Νύχτας να μιλάει για τους καλικαντζαραίους που έρχονται να ταράξουν την ηρεμία του κόσμου.
Αφήγηση: Γιώργος Λάιος

Κάρτα του John Winsch, 1910


Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014


12:00 - 13:00
ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ (για μικρούς και μεγάλους)
«Με τα λόγια τα γρουσά πάει καλύττερα η γρονιά» 
Για το καλό του χρόνου, αφηγήσεις υφασμένες από τη λαϊκή παράδοση και τα σοφά της λόγια. Μύθοι, παραδόσεις και ευτράπελες ιστορίες απ’ την Κύπρο, αφηγημένα στην κυπριακή διάλεκτο.
Αφήγηση: Σκεύη Τσιάκα


13:30-14:30
ΑΦΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
(ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ: Για γονείς και παιδιά 5 - 12 ετών)*
«Γιορτινά έθιμα από λαούς του κόσμου»
Τι στολίζει ο κόσμος στην Αθήνα; Έλατο με αράχνες και ιστούς ή μπανανιά; Και τι νοστιμιές έχει το γιορτινό τραπέζι; Ψάρια ή ποτήρια με σταφύλια; Γνωρίζουμε έθιμα διαφορετικών λαών και εορταστικές συνήθειες από την παγκόσμια πολιτιστική παράδοση, κατασκευάζοντας στο τέλος το δικό μας… αραχνιασμένο δέντρο.
Σχεδιασμός - υλοποίηση: Μαρία Βλαχάκη
Αφήγηση: Γεωργία Λαζάρου


20:00 – 21:30
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (για μικρούς και μεγάλους)
«Καλανταρίσματα»
Καλησπερίζω φέρνοντας αγέρα μυρωμένο απ' τ’ αφρισμένα κύματα χιλιοτραγουδισμένο. Το μουσικό σχήμα «Τα μήλα» καλαντίζουν στο «Σπίτι των Παραμυθιών» με μικρούς και μεγάλους. Σε ένα μουσικό σεργιάνι γιορτινό, παρέα με μελωδίες, ταξιδεύουμε από νησιά σε βουναλάκια και από πεδιάδες σε μεγαλουπόλεις της πατρίδας μας.
Βιολί και λαούτο: Αλέξανδρος Τσίτος
Κιθάρα και φωνή: Αντιγόνη Στάππα
Νέι και κρητική λύρα: Εμμανουήλ Παλιάκης


«Τα κάλαντα», Νικηφόρος Λύτρας 1873


Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

12:00 - 13:00
ΑΦΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ (για παιδιά 7 - 12 ετών)
«Όταν οι καλικαντζαραίοι πριόνιζαν το δέντρο της ζωής...»
Πώς θα γλυτώσεις σαν βρεθείς την πιο μεγάλη και κρύα νύχτα του χρόνου μακριά από τη θαλπωρή της φωτιάς; Ποιος θα σταματήσει τους μικρούς σατανάδες που θέλουν να γκρεμίσουν μια για πάντα το στύλο που κρατάει τον κόσμο; Κι άραγε τι μας κουβαλούν στο σακούλι τους τα δώδεκα νιογέννητα παλικάρια; Χριστουγεννιάτικες παραδοσιακές ιστορίες και εργαστήρι για τη γλώσσα, τις παραδόσεις και τα έθιμα του Δωδεκαήμερου.
Σχεδιασμός - υλοποίηση - αφήγηση: Μαρία Βραχιονίδου


13:30-14:30
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
(για παιδιά 4 - 10 ετών)
«Ψήνουμε μικρές βασιλόπιτες με το αλεύρι της Μάρμπως»
Πώς συνδέονται τα κοσμήματα του λαού της Καισαρείας με το φλουρί στην πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα; Και τι θα απογίνει η Μάρμπω με τους καλικάντζαρους τώρα που πάει στο μύλο να αλέσει για να φέρει το αλεύρι; Με αφήγηση παραμυθιών από την ελληνική λαϊκή παράδοση πλάθουμε και ψήνουμε τη δική μας μικρή βασιλόπιτα, μαθαίνουμε για τα υλικά και τις συνταγές της στον κόσμο.
Σχεδιασμός: Μαρία Βλαχάκη, Κατερίνα Λιβά
Συνταγή - υλοποίηση: Κατερίνα Λιβά

Χριστουγεννιάτικη κάρτα αρχών του 20ου αιώνα
της Ellen Clapsaddle
Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014
17:30 – 18:30
ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ (για μικρούς και μεγάλους)
«Ιστορίες νόστιμες, μοσχοβολιστές για τηγανίτες τραγανές…»
Αφήγηση παραμυθιών για καλικάντζαρους και ξωτικά, για πλάσματα παράξενα και γιορτινά. Για καρκαντζέλια που θέλουν να παντρευτούν και μαθαίνουν να χοροπηδούν, για καλικαντζαράκια γυμνά που κρυώνουν τρομερά, μα και για άλλα μαγεμένα από φλογέρα θαμπωμένα.
Αφήγηση: Χριστίνα Δημοπούλου
Μουσική: Άγγελος Γιαννόγλου


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

12:00 - 13:00
ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ (για μικρούς και μεγάλους)
«Ιστορίες γεμάτες δώρα»
Παραδοσιακές ιστορίες και παραμύθια απ' όλο τον κόσμο για ήρωες που το καλό μονάχα κάνουν και τη χαρά γύρω τους μοιράζουν. Ιστορίες που κρύβουν μέσα τους δράκους, ξωτικά, βασιλιάδες μα και σοφίες μεγάλες. Μας ζεσταίνουν, μας φωτίζουν και τα δώρα τους απλόχερα μας χαρίζουν...
Αφήγηση: Γεωργία Λαζάρου

Από το αναγνωστικό του Δημοτικού σχολείου, 1977


13:30-14:30
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
(για παιδιά 4 – 10 ετών)
«Ψήνουμε μικρές βασιλόπιτες με το αλεύρι της Μάρμπως»
Πώς συνδέονται τα κοσμήματα του λαού της Καισαρείας με το φλουρί στην πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα; Και τι θα απογίνει η Μάρμπω με τους καλικάντζαρους τώρα που πάει στο μύλο να αλέσει για να φέρει το αλεύρι; Με αφήγηση παραμυθιών από την ελληνική λαϊκή παράδοση πλάθουμε και ψήνουμε τη δική μας μικρή βασιλόπιτα, μαθαίνουμε για τα υλικά και τις συνταγές της στον κόσμο.
Σχεδιασμός: Μαρία Βλαχάκη, Κατερίνα Λιβά
Συνταγή - υλοποίηση: Κατερίνα Λιβά


17:30 – 18:30
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΣΗΣ - ΕΚΦΡΑΣΗΣ (για παιδιά 2 - 4 ετών)
«Άι Βασίλη θέλω… έναν φίλο!»
Το Λαγουδάκι ξέρει τι θέλει να του φέρει ο Άι-Βασίλης αυτά τα Χριστούγεννα: έναν φίλο! Όμως δεν προλαβαίνει τον ταχυδρόμο και αποφασίζει να ακολουθήσει το Αστέρι του Βορρά για να πάει ο ίδιος το γράμμα του στον Άι-Βασίλη. Μαζί με τον Κούνελο, τα παιδιά θα ετοιμάσουν το σακίδιό τους με όλα τα απαραίτητα για τον δρόμο και το ταξίδι ξεκινά. Περπατάμε μέσα στο κρύο δάσος, κάνουμε πατινάζ στην Παγωμένη Λίμνη και ψάχνουμε τα σημάδια που θα μας οδηγήσουν στο σπίτι του Άι-Βασίλη! Με τη βοήθεια της μουσικής και επαναλαμβανόμενα κινησιολογικά και λεκτικά μοτίβα τα παιδιά ζωντανεύουν το παραμύθι «Άι-Βασίλη, θέλω έναν φίλο!» (Rebecca Harry), εκφράζονται, εξοικειώνονται με την κίνηση και το λόγο και κυρίως ψυχαγωγούνται.
Σχεδιασμός - υλοποίηση: Μαρία Ζουράρη


Χριστουγεννιάτικη κάρτα αρχών του 20ου αιώνα
της Ellen Clapsaddle

20:00 – 21:00
ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ (για μικρούς και μεγάλους)
«Βράσε ένα αυγό, τον καλικάντζαρο να βρω»
Οι Κωλοβελόνηδες έρχονται, κλείστε τις καμινάδες! Άραγε θα τα καταφέρουν να τρυπώσουν μέσα στο σπίτι; Είναι αλήθεια ότι οι Καλικάντζαροι έφτιαξαν τους κουραμπιέδες; Βράσε ένα αυγό, το Καρκαντζέλι για να βρω κι αν το βρεις να το ταΐσεις και να το εξωπορτίσεις. Παραμύθια και ευτράπελες ιστορίες από την ελληνική λαϊκή παράδοση.
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός
H Ειρήνη Νικολακοπούλου παίζει παραμυθένιες μελωδίες και κάλαντα με το βιολί της.


Παραμονή Πρωτοχρονιάς

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Ελληνική κάρτα της δεκαετίας του '70

12:00 - 13:00
ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ (για μικρούς και μεγάλους)
«Η τσαρίνα βατραχίνα», «Η Χιονούλα», «Ο σοφός της φυλής»
Σε λίγο οι δείκτες του ρολογιού θα δείξουν δώδεκα. Πρωτοχρονιά! Ο βασιλιάς του τόπου γιορτάζει με τους γιους και τις νύφες του στο φωτισμένο παλάτι, μα ο μικρότερος γιος κοιτάζει στην πόρτα, περιμένει τη γυναίκα του, ένα βατράχι! Πρωτοχρονιά, και ο μικρός γιος του βασιλιά ψάχνει να βρει τη βατραχίνα του στα πέρατα του κόσμου… Ένα τέτοιο βράδυ πέφτει η Χιονούλα στο πηγάδι και συναντά την κυρά του Χρόνου, την ώρα που ένας παππούλης γέροντας σοφός λόγια ψιθυριστά χαρίζει στους ανθρώπους.
Αφήγηση: Κάτια Καντούρη


13:30-14:30
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ
(Οικογενειακό: Για γονείς και παιδιά 4 - 12 ετών)*
«Δώρα από χαρτί φτιαγμένα»
Αφήγηση παραμυθιού και εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατασκευής μικρών δώρων και καρτών από ανακυκλώσιμα υλικά με βάση το χαρτί. Τα παιδιά θα φτιάξουν μόνα τους τα δώρα που θέλουν να χαρίσουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα, μαθαίνοντας εύκολους και γρήγορους τρόπους για πρωτότυπες κατασκευές. Το πρώτο δώρο του εργαστηρίου θα είναι η αφήγηση ενός παραμυθιού.
Σχεδιασμός - υλοποίηση - αφήγηση: Γεωργία Λαζάρου

Κάρτα του John Winsch, 1910


Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Κάρτα από την Γερμανία του
Frances Brundage, 1912

12:00 - 13:00
ΑΦΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΌ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ (για παιδιά 7 - 12 ετών)
«Όταν οι καλικαντζαραίοι πριόνιζαν το δέντρο της ζωής...»
Πώς θα γλυτώσεις σαν βρεθείς την πιο μεγάλη και κρύα νύχτα του χρόνου μακριά από τη θαλπωρή της φωτιάς; Ποιος θα σταματήσει τους μικρούς σατανάδες που θέλουν να γκρεμίσουν μια για πάντα το στύλο που κρατάει τον κόσμο; Κι άραγε τι μας κουβαλούν στο σακούλι τους τα δώδεκα νιογέννητα παλικάρια; Χριστουγεννιάτικες παραδοσιακές ιστορίες και εργαστήρι για τη γλώσσα, τις παραδόσεις και τα έθιμα του Δωδεκαήμερου.
Σχεδιασμός - υλοποίηση - αφήγηση: Μαρία Βραχιονίδου

13:30-14:30
ΑΦΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
(Οικογενειακό: Για γονείς και παιδιά 5 - 12 ετών)*
«Γιορτινά έθιμα από λαούς του κόσμου»
Τι στολίζει ο κόσμος στην Αθήνα; Έλατο με αράχνες και ιστούς ή μπανανιά; Και τι νοστιμιές έχει το γιορτινό τραπέζι; Ψάρια ή ποτήρια με σταφύλια; Γνωρίζουμε έθιμα διαφορετικών λαών και εορταστικές συνήθειες από την παγκόσμια πολιτιστική παράδοση, κατασκευάζοντας στο τέλος το δικό μας… αραχνιασμένο δέντρο.
Σχεδιασμός - υλοποίηση: Μαρία Βλαχάκη
Αφήγηση: Γεωργία Λαζάρου


Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Κάρτα από την Βικτόρια της Αμερικής το 1870.
«Η οικογένεια Robin» κάνει την βόλτα της το πρωί των Χριστουγέννων


12:00 - 13:00
ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ (για μικρούς και μεγάλους)
«Παραμύθια και ιστορίες για την αγάπη»
Μια κατσαρόλα παραμύθια, μια κουτάλα τ' ανακατεύει και το σπυρί και η φακή ποια ιστορία θα μας πει; Τα λουλούδια όταν δεν τα βλέπει κανένας πιάνουν το κουβεντολόι και δεν λένε να σταματήσουν. Μια κόρη όμορφη, μα δεν βγάζει μιλιά απ' το στόμα της και ένας σκίουρος ψάχνει να μάθει τι είναι η αγάπη. Και οι άνθρωποι, γιατί όταν θυμώνουν φωνάζουν δυνατά; Η αγάπη ψιθυρίζει και λέει ... παραμύθια για μικρούς και μεγάλους.
Αφήγηση: Σοφήλια Τσορτέκη


13:30-14:30
ΑΦΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ TΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ
(Οικογενειακό: Για γονείς και παιδιά 5 - 12 ετών)*
«Οι καλικάντζαροι στην ελληνική λαϊκή φαντασία»
Κάθε Χριστούγεννα μας επισκέπτονται οι καλικάντζαροι, σε κάθε περιοχή με διαφορετική μορφή, όπως λένε οι ελληνικές παραδόσεις. Άσχημοι και ψηλοί, με σιδεροπάπουτσα, τριχωτοί και μονόφθαλμοι, με τραγοπόδαρα ή μαϊμουδόχερα. Σας περιμένουμε για να μάθουμε πού και πώς εμφανίζονται, πώς ταλαιπωρούν τον κόσμο και πώς θα γλυτώσουμε. Κατασκευάζουμε και ντύνουμε τον καλικάντζαρο που μας άρεσε.
Σχεδιασμός - υλοποίηση: Μαρία Βλαχάκη
Αφήγηση: Γεωργία Λαζάρου


20:00- 21:00
ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ (για μεγάλους)
«Τα χρυσά ροδάκινα της αγάπης»
Έξι παραμύθια. Έξι χρυσά ροδάκινα. Έξι δαγκωματιές. Μια αγάπη αλλιώτικη. Ένα λουλούδι σπάνιο. Μια σκιά στον τοίχο. Η ουρά της αγελάδας. Ένα πορτοκάλι μέσα στα λεμόνια. Και η αληθινή ιστορία για το κοριτσάκι με τα σπίρτα. Θα ακουστούν ιστορίες της προφορικής παράδοσης από την Κίνα, το Βιετνάμ και την Αφρική και δύο παραμυθογραμμένες ιστορίες του Φρανσουά Νταβίντ και του Κωστή Γκιμοσούλη.
Αφήγηση: Εύη Γεροκώστα


Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

12:00 - 13:00
ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ (για μικρούς και μεγάλους)
«Η Χιονονιφάδα και το δέντρο το μοναχό»
Κάτασπρη κλωστή δεμένη σε μια χιονονιφάδα διπλωμένη. Τρέχει - τρέχει και κυλάει, παραμύθι και αρχινάει, μύθι - μύθι παραμύθι, παραμύθι μαγικό για ένα δέντρο μοναχό.
Αφήγηση: Άννα Δενδρινού


Κάρτα του 1879 από την Βικτόρια της Αμερικής

13:30-14:30
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ
(Οικογενειακό: Για γονείς και παιδιά 4 - 12 ετών)*
«Γιορτινά δώρα»
Μ’ ένα παραμύθι το εργαστήρι θ’ αρχινίσει και στη συνέχεια τα παιδιά, με οδηγό τη φαντασία, θα κατασκευάσουν μικρά δώρα και ευχετήριες κάρτες από χαρτί και άλλα υλικά. Ο νέος χρόνος βρίσκει τα παιδιά να φτιάχνουν μόνα τους γρήγορα και πρωτότυπα δώρα που θέλουν να χαρίσουν σε φίλους και συγγενείς.
Σχεδιασμός - υλοποίηση - αφήγηση: Γεωργία Λαζάρου

Η πρώτη Χριστουγεννιάτικη κάρτα δημιουργήθηκε 
από τον Sir Henry Cole στο Λονδίνο το 1843


20:00- 21:00
ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ (για παιδιά άνω των 6 ετών και για μεγάλους)
«Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας του Oscar Wilde»
Η ιστορία ενός αγάλματος κι ενός χελιδονιού που προσφέρουν απλόχερα ό,τι πολυτιμότερο. Την αγάπη. Από ψηλά ο πρίγκιπας έβλεπε τη δυστυχία και τον πόνο των ανθρώπων. Όταν στάθηκε στα πόδια του ένα χελιδόνι, το παρακάλεσε να μείνει κοντά του όσο χρειαζόταν για να βοηθήσει τους ανθρώπους της πολιτείας του, απαλύνοντας τον πόνο και τη δυστυχία τους. Μια τρυφερή ιστορία ενός καλόψυχου και φιλάνθρωπου πρίγκιπα. Ένα διαχρονικό παραμύθι που σαγηνεύει την ανθρώπινη ψυχή.
Αφήγηση: Γιώργος Λάιος


Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Κάρτα του Louis Prang από τον 19 αιώνα


12:00 – 13:00
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΣΗΣ - ΕΚΦΡΑΣΗΣ (για παιδιά 2 - 4 ετών)
«Η κυρία Πολυξένη και οι μάγοι του πλεκτού»
Χιόνι έχει καλύψει τα πάντα. Η κυρία Πολυξένη, για να ζεσταθούν κι εκείνη και ο γάτος της, ο Ψιψίνος, πλέκει ένα τεράστιο πλεκτό και σκεπάζει όλο το… σπίτι! Όμως, το άλλο πρωί, μόλις ξυπνήσουν, όλα είναι παγωμένα πάλι, και το τεράστιο πλεκτό… λείπει! Κάποιος το έκλεψε! Μια κόκκινη κλωστή αχνοφαίνεται πάνω στο χιόνι μα χάνεται μέσα στο δάσος. Τα παιδιά θα ακολουθήσουν την κόκκινη κλωστή μέσα στο Πλεκτοδάσος για να ανακαλύψουν ποιος έχει κάνει μια τέτοια αταξία και γιατί. Με τη βοήθεια πάντα της μουσικής, με μικρές χορογραφίες, επαναλαμβανόμενες φράσεις και παίζοντας με τους ρόλους του παραμυθιού, τα παιδιά ζωντανεύουν την ιστορία, εκφράζονται, εξοικειώνονται με την κίνηση και το λόγο και κυρίως ψυχαγωγούνται.
Σχεδιασμός - υλοποίηση: Μαρία Ζουράρη


13:30-14:30
ΑΦΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ (για παιδιά άνω των 7 ετών)
«Παραμονή των Φώτων - Τα φώτα που ανάβουν»
Αφήγηση που βασίζεται στη μελέτη των ηλεκτρικών κυκλωμάτων εφαρμόζοντας την πειραματική μέθοδο. Στο εργαστήρι που ακολουθεί, τα παιδιά κατασκευάζουν κάρτες γεμάτες με ευχές για το 2015 και τις φωτίζουν με λαμπάκια, συνδέοντας μόνα τους ένα απλό ηλεκτρικό κύκλωμα. Παρέα με τον ήρωα της ιστορίας, ψάχνουν υλικά κατάλληλα, ερευνούν τρόπους για να τα συνδέουν και… τα φώτα ανάβουν.
Σχεδιασμός - υλοποίηση - αφήγηση: Άννα Σταματούκου

Αγγλική κάρτα της Βικτοριανής περιόδου, 1885

20:00- 21:00
ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ (για παιδιά άνω των 6 ετών και για μεγάλους)
«Παραμυθοκεράσματα»
Θα σας φιλέψουμε παραμύθια και ιστορίες με αγάπης γλύκα, καλικαντζάρων σκανταλιά, παλιού κρασιού σοφία. Για μια νέα χρονιά παραμυθένια, όπου όλα μπορούν να συμβούν.
Αφήγηση: Ομάδα «Παραμυθοκεράσματα»
Χριστίνα Δημοπούλου, Άννα Σταματούκου, Αγγελική Σταματακοπούλου


Θεοφάνεια

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Κάρτα του John Winsch, 1910

12:00 - 13:00
ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ (για μικρούς και μεγάλους)
«Η πεντάμορφη και το τέρας», «Ο λαίμαργος καρκαντζέλος», 
«Η μαύρη αρκούδα»
Κουραμπιέδες άσπρους άσπρους, μες στην άχνη τραγανούς, λιγουρεύεται ο μικρός ο καρκαντζέλος. Τριαντάφυλλο άσπρο άσπρο, φρέσκο μοσχομυριστό, λαχταράει η όμορφη κοπέλα. Μάγισσα μάγια έκανε σ` όμορφο παλικάρι, αρκούδα μαύρη να γενεί, στα δάση μόνος του να ζει.
Αφήγηση: Κάτια Καντούρη


13:30-14:30
ΑΦΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ TΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ
(ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ: Για γονείς και παιδιά 5 - 12 ετών)*
«Ελληνικά έθιμα Θεοφανείων και μια μάσκα για τα Ραγκουτσάρια»
Φεύγουν επιτέλους φοβισμένοι οι καλικάντζαροι και οι άνθρωποι γιορτάζουν. Μεταμφιέζονται και γλεντούν με τυμπανοκρουσίες, ψήνουν βουδόπιτα για τα ζώα, στολίζουν καμήλες, μάχονται με ξύλινα σπαθιά, ανάβουν φωτιές. Γνωρίζουμε έθιμα σε διαφορετικές τοπικές κοινωνίες και κατασκευάζουμε τη δική μας τρομακτική μάσκα για να γιορτάσουμε τα «Ραγκουτσάρια» την ημέρα των Θεοφανείων.
Σχεδιασμός - υλοποίηση: Μαρία Βλαχάκη
Αφήγηση: Γεωργία Λαζάρου


«Ρόδια», Ιακωβίδης 1922-32