«Χίλιες και μία νύχτες…»

«Στην αγκαλιά της Σαχραζάτ» η πρώτη νύχτα
Το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 20:30, στο «Σπίτι των παραμυθιών»- το μουσείο αλλιώς η Ανθή Θάνου αφηγείται ιστορίες από τις «Χίλιες και μία νύχτες…», το αραβικό αριστούργημα, που κατέχει ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία και περιέχει ένα αριστοτεχνικό πλέγμα ιστοριών που γίνεται μωσαϊκό εικόνων από τη ζωή και την κουλτούρα της γοητευτικής Ανατολής. Ο Ziad Rajab  συνοδεύει μουσικά με το ούτι δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ένταση στα θαυμαστά, τα υπερφυσικά και τα παράδοξα της ιστορίας.
Η παράσταση  απευθύνεται σε ενήλικο κοινό, σε όλους εμάς που, ανέκαθεν, πόσο μάλλον σε καιρούς περίεργους, έχουμε ανάγκη από παραμυθία και από παραμύθια…



  «Χίλιες και μία νύχτες…», «παραμύθια της Χαλιμάς…»: έτσι μας είναι γνωστό το πολυσέλιδο αραβικό αριστούργημα, που κατέχει ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία. Ένα αριστοτεχνικό πλέγμα διαφόρων ιστοριών γίνεται μωσαϊκό εικόνων από τη ζωή και την κουλτούρα της γοητευτικής Ανατολής. Έρωτες και απιστίες, φιλίες και προδοσίες, η φτώχεια και ο πλούτος, η τύχη και η ατυχία, η εξουσία και η ανταρσία, το ψέμα και η αλήθεια, το φανταστικό και το πραγματικό, το καλό και το κακό: όλα τα ζεύγη αντιθέτων, πανανθρώπινα και διαχρονικά, πλέκουν τον καμβά, για να κεντήσει η Σαχραζάτ τις ιστορίες της.

Η αρχική ιστορία, «η ιστορία του βασιλιά Σαχριάρ και του αδερφού του», η οποία αποτελεί και το πρώτο μέρος της παράστασης, έχει ως εξής: Κάποιος Χαλίφης Σαχριάρ, που τον εγέλασε η γυνάικα του, αφού την σκότωσε έβγαλε νόμο να παντρεύεται κάθε βράδυ μια παρθένα και την αυγή να τη σκοτώνει. Τρία χρόνια πέρασαν χωρίς να λείψει μια μέρα, που να μη σφαγιαστεί γυναίκα. Επάνω σ αυτό το κακό η Σαχραζάτ η κόρη του Βεζίρη ζήτησε μονάχη της να παντρευτεί το Χαλίφη. Η κόρη άρχισε τη νύχτα να λέει στο άγριο εκδικητή της μια γoητευτική και παράξενη ιστορία, την ιστορία “του καθαριστή των σφαγείων” (αποτελεί το δεύτερο μέρος της παράστασης) που εκείνος την άκουγε με μεγάλη προσοχή. Όταν ξημέρωσε η ιστορία της Σαχραζάτ δεν είχε ακόμα τελειώσει. Η περιέργεια του βασιλιά έγινε η αφορμή για να ζήσει η κόρη ακόμα μια νύχτα. Το άλλο βράδυ η μελλοθάνατη εξακολούθησε την ιστορία της και ο βασιλιάς φώλιασε στην αγκαλιά της όχι μόνο εκείνη τη νύχτα αλλα για ακόμα χίλιες νύχτες...

Η αφήγηση συνοδεύεται μουσικά απο το ούτι δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ένταση στα θαυμαστά, τα υπερφυσικά και τα παράδοξα της ιστορίας.




Η ταυτότητα της παράστασης

Τίτλος: «Στην αγκαλιά της Σαχραζάτ»
Αφήγηση: Ανθή Θάνου
Μουσική συνοδεία: Ziad Rajab
Που: «Σπίτι των Παραμυθιών»
Διεύθυνση: Ιωσήφ των Ρογών 11, Ακρόπολη, Αθήνα τκ 11743
(Χάρτης περιοχής)
Πότε: Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015
Τηλέφωνο επικοινωνίας - κρατήσεις θέσεων: 2104313332, 6987117542
Ώρα: 20:30
Διάρκεια: 1 ώρα
Απευθύνεται: Σε ενήλικες
Ιστοσελίδα: www.e-mythos.eu
e-mail: folktaleshouse@gmail.com
mythos@e-mythos.eu




Φωτογραφίες από την παράσταση