«Ο Παραμυθοράφτης και ο Κοντορεβυθούλης σε νέες περιπέτειες!»

Για παιδιά άνω των 5 ετών και μεγάλους
Την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, ώρα 12:00 με διαφορετικές ιστορίες
Αυτή την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016, ώρα 12:00
«Ο Παραμυθοράφτης και ο Κοντορεβυθούλης σε νέες περιπέτειες!»


Αφήγηση:
Βιολέτα Σολιδάκη
Μουσική, τραγούδι: Χρήστος Καρνάβας


Λίγα λόγια και... κοφτές βελονιές
Ο Παραμυθοράφτης μπορεί να ράβει παραμύθια στα μέτρα μας, αλλά οι ιστορίες είναι διαλεγμένες... για τα δικά του μέτρα! Έχουν ήρωες που αγαπούν τις περιπέτειες και τολμούν να ακολουθήσουν το όνειρό τους. Βγαίνουν με θάρρος στους ανοιχτούς δρόμους που απλώνονται μπροστά τους και αντιμετωπίζουν αισιόδοξα, όλες τις δυσκολίες. Ανεξάρτητα από τα χαρίσματα ή τα ελαττώματά τους, οι ήρωες αυτών των παραμυθιών τελικά φέρνουν τη ζωή τους στα μέτρα τους και αναδεικνύονται νικητές στους αγώνες που δίνουν.

Για να βοηθήσουμε τον Παραμυθοράφτη να ράβει τα παραμύθια που του ταιριάζουν. Μετά την αφήγηση των παραμυθιών τα παιδιά θα φτιάξουν και θα παίξουν ένα παραδοσιακό παιχνίδι.




Η ταυτότητα της παράστασης

Τίτλος: «ΠΑΡΑΜΥΘΟΡΑΦΕΙΟ: παραμύθια στα μέτρα σας»
Αφήγηση: Βιολέτα Σολιδάκη
Μουσική, τραγούδι: Χρήστος Καρνάβας
Εικαστικά: Βασίλης Σολιδάκης
Που: Το Σπίτι των Παραμυθιών-Το Μουσείο Αλλιώς
Διεύθυνση: Ιωσήφ των Ρογών 11, Ακρόπολη, Αθήνα ΤΚ 11743
Πότε: 6 Νοεμβρίου 2016
Ώρα: 12:00
Διάρκεια: 60'
Απευθύνεται: Σε παιδιά άνω των 5 ετών και μεγάλους
Συμμετοχή: 6€ ανά άτομο
4€ άνεργοι, πολύτεκνοι (απαραίτητη η επίδειξη της κάρτας)



























Το παραμύθι είναι σαν το ρούχο που φοράμε. Φανερώνει πολλά για τον άνθρωπο, τον τόπο που ζει, την εποχή και τις συνθήκες ζωής. Σε κάθε μεριά της γης τα υφάσματα και οι χρωματισμοί των ρούχων, παρουσιάζουν πολυάριθμες παραλλαγές. Σε κάθε μεριά της γης επίσης, οι ιστορίες που αφηγούνται οι λαοί έχουν και τις πολυάριθμες παραλλαγές τους.
Έτσι, θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς οτι το παραμύθι «ντύνει» την ψυχή, με τους τρόπους που ένα ρούχο ντύνει το ανθρώπινο σώμα. Ένα αγαπημένο ρούχο, μας ταιριάζει και είναι στα μέτρα μας κι ένα αγαπημένο παραμύθι ταιριάζει με όλα όσα νιώθουμε ή θα θέλαμε να νιώσουμε. Ταιριάζει με αυτά που θα θέλαμε να ζήσουμε, όσο απίστευτα κι αν μοιάζουν. Ένα παραμύθι μπορεί τελικά να είναι στα μέτρα μας, όταν είναι γνώριμες οι εικόνες και οι καταστάσεις που περιγράφει, όταν νιώθουμε ζεστασιά ή ελαφράδα ακούγοντάς το, όταν δεν μας αφήνει «ακάλυπτους» μπροστά στις δυσκολίες της ζωής, όταν μας προστατεύει από τα αδιάκριτα βλέμματα της Αλήθειας, που συχνά είναι σκληρή για όλους μας.
Εδώ, ταιριάζει και η προσδοκία ενός Παραμυθοράφτη να ράβει με «αόρατες βελόνες και αόρατες κλωστές», με φροντίδα και πίστη στη μαγεία του λόγου, της ανθρώπινης επαφής. Στο παραμυθοραφείο του, θα φτιαχτούν ιστορίες από λέξεις και υφάσματα που θα διαλέγουν όσοι θέλουν να ακούσουν τις ιστορίες αυτές. Όμως για να τις ακούσουν, θα πρέπει να ξετυλίξουν οι ίδιοι οι θεατές τα κουβάρια με τις αόρατες παραμυθένιες κλωστές να διαλέξουν μόνοι τους παραμυθένιες λέξεις και υφάσματα, ώστε να φτιαχτούν «παραμύθια στα μέτρα μας».
Στο τέλος κάθε συνάντησης, θα κατασκευάσουμε ένα μικρό παιχνίδι, για να θυμόμαστε ότι πάντα, κάπου μπορεί να υπάρχει ένα παραμυθοραφείο...


Καλώς να ορίσετε,
Βιολέτα Σολιδάκη