«20 Μαρτίου» Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης 2017



Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης 2017 
«Μεταμορφώσεις»
στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς

Τέσσερις οργανισμοί από Ελλάδα και Κύπρο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου), που έχει φέτος ως θέμα τις «Μεταμορφώσεις».

Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών στην Αθήνα,
ο Σύλλογος Φίλοι Αμαρίου στο Ρέθυμνο,
το Κέντρο Λόγου και Τεχνών «Τεχνοδρόμιο» στη Λεμεσό και
οι Lupus in Fabula στη Θεσσαλονίκη

τιμούν την φετινή επέτειο με αφηγηματικές εκδηλώσεις από το Σάββατο 18 Μαρτίου έως και την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017.

Ὀραμἀ τους είναι να δημιουργηθεί, ένα δίκτυο πόλεων και συνεργασιών, με κοινό στόχο, τη διάδοση της Αφηγηματικής Τέχνης και της προφορικής παράδοσης.

Οι τέσσερις οργανισμοί επιδιώκουν με τις εκδηλώσεις που οργανώνουν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον φιλόξενο, εύφορο και ανοιχτό να υποδεχτεί τα φετινά παραμύθια των μεταμορφώσεων, καθώς και να διευρυνθεί το κοινό που θα γνωρίσει και θα γευτεί τη μαγεία της αφήγησης. Να διαδοθεί ακόμα περισσότερο η δύναμη της προφορικότητας, η ψυχική ανάταση και συντροφικότητα που καλλιεργεί η τέχνη της αφήγησης και μοιράζονται παραμυθάδες και λάτρεις των παραμυθιών όταν τους ενώνουν οι λέξεις και ο κόσμος των παραμυθιών.
Διαβάστε για την ιστορία του  θεσμού ΕΔΩ



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών 


Χίλιες και μία Νύχτες

Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 στις 20:30 και την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 στις 19:30, το «Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Αλλιώς» θα γεμίσει αρώματα και εικόνες Ανατολής, με επιλογές από τις εξαιρετικές ιστορίες που αφηγείται η Σεχραζάτ στις «Χίλιες και μια νύχτες».
Δεκατρείς αφηγητές και τρεις μουσικοί θα μας αφηγηθούν κάθε μέρα διαφορετικές ιστορίες και θα μας ταξιδέψουν σε τόπους μακρινούς. Θα επισκεφτούμε μαγικές πολιτείες, θα γνωρίσουμε βεζίρηδες, πρίγκιπες, βασιλοπούλες, έναν μικρό καδή, γνωστικούς και κουτοπόνηρους εμπόρους, τελώνια και άλλα υπερφυσικά πλάσματα!




Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

18:30
Ενότητα: Λαϊκά παραμύθια του κόσμου
«Παραμύθια για δυο καρέκλες»Καρέκλες η μια απέναντι στην άλλη. Στη μία ένας αφηγητής. Στην απέναντι ένας ακροατής. Κάπου υπάρχει μια καρέκλα και μια ιστορία για τον καθένα μας.
Σε αυτή την ενότητα ο καθένας μπορεί να πει και να ακούσει μία ιστορία.

19:30
Ενότητα: Μυθολογία
«Αλφειός και Αρεθούσα»
Αφήγηση: Γεωργία Φρουτζιάλα
«Έρωτας και Ψυχή»
Αφήγηση: Κάτια Καντούρη

20:45
Ενότητα: Λογοτεχνία
«Με τα φτερά του Μωπασάν»
Αφήγηση διηγημάτων του Γκυ Ντε Μωπασάν. Μεταμορφώσεις της μοίρα, του έρωτα, των θεών και των δαιμόνων.

Αφήγησεις από τους τελειόφοιτους της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης: Παναγιώτης Αμανατίδης, Νάντια Γιώτη, Ανεζούλα Κατσιμπίρη, Μαρία Κρητικάκη, Θαλασσινή Μπράτσου, Ζωή Μώρου, Αριάδνη Νάνου, Αγγελική Νιάρχου, Κωνσταντίνα Σόγια.
Διδασκαλία - Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ευη Γεροκώστα

Η είσοδος σε όλες της εκδηλώσεις της 20ης Μαρτίου είναι δωρεάν.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.