"Προφανές +"

Ο Πρίγκιπας Βάτραχος
Μία έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Νικολαΐδου πέραν του προφανούς. 
Ήρωες των παραμυθιών που ζουν ανάμεσα μας. Πρόσωπα πέρα από τα πρόσωπα, φάτσες κρυμμένες μέσα σε καθημερινά αντικείμενα, φυσιογνωμίες, εκφράσεις, συναισθήματα που δεν υπάρχουν καν αλλά εμείς τα αντιλαμβανόμαστε. Μια συνοφρυωμένη πέτρα, ένα χαμογελαστό σύννεφο, ο πρίγκιπας βάτραχος, η Πεντάμορφη και το τέρας και άλλα.



Το «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» και η Μαρία Νικολαΐδου
σας προσκαλούν στην έκθεση με τίτλο "Προφανές +".
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 20 Μαρτίου στις 19:30 και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Απριλίου 2018.


Παρειδωλία: ένα παιχνίδι των μηχανισμών της οπτικής αντίληψης.

Παρειδωλία είναι η ιδιότητα-δυνατότητα-ανάγκη του εγκεφάλου να διακρίνει μοτίβα ανάμεσα σε πολύπλοκα, αμφιλεγόμενα οπτικά ερεθίσματα. Την έχουμε όλοι μας; Ναι. Τη συνειδητοποιούμε όλοι μας; Όχι. Τολμούμε να την επικοινωνήσουμε; Τολμούμε γενικά να επικοινωνήσουμε το διαφορετικό; Τολμώ να πω ‘ναι’.
#pareidolia #iseefaces



Λίγα λόγια για την Μαρία Νικολαΐδου

Ανεπανόρθωτα μπολιασμένη με το μικρόβιο της δημιουργικότητας που την έχει οδηγήσει σε μικρές και μεγάλες φωτογραφικές και συγγραφικές περιπέτειες, τα τελευταία χρόνια η Μαρία Νικολαΐδου ανέπτυξε και το σύνδρομο να βλέπει το πρόσωπο που δείχνουν χωρίς να το θέλουν διάφορα αντικείμενα που συναντά στην καθημερινότητά της.
Με μόνο εξοπλισμό την παρατηρητικότητά της και το φακό του κινητού της, έχει ήδη σχηματίσει μια συλλογή από περισσότερες από 1300 φωτογραφίες, ένα μικρό δείγμα της οποίας παρουσιάζεται σε αυτή την έκθεση.
e-mail: nikmaria@gmail.com FB: www.facebook.com/egweimaiauto
INSTAGRAM: @marleneseventyfive & @madame_frikaro & @nysta_gram

#pareidolia#iseefaces
#δενείναιαυτόπουνομίζεις
Φωτογραφική αποτύπωση της επικοινωνίας με τον εαυτό. Το βλέμμα διακρίνει μία μορφή οικεία πάνω σε μία επιφάνεια «ασύνδετη» με εκείνο που ο νους μεταφράζει.


Η παρειδωλία, είναι η προσκόλληση που έχει ο ανθρώπινος εγκέφαλος στα μοτίβα. Αμφιλεγόμενα οπτικά ερεθίσματα μετουσιώνονται σε πρόσωπα αλλά και σε άλλες μορφές .Πρόκειται ουσιαστικά για την αδιάκοπη προσπάθεια της συνείδησης να απομονώσει, από ένα οπτικό ερέθισμα κάποιο χαρακτηριστικό και να του δώσει συντεταγμένη δομή και τελικά νόημα. Αυτή η έγκαιρη και ακριβής αναγνώριση προτύπων αποτελεί ένα σημαντικό εξελικτικό παράγοντα στην πορεία του ανθρώπου.

Δεν είναι τέχνη, είναι ανάγκη που δημιουργεί νέα ερωτήματα: Εντοπίζεις το προφανές ή το μη προφανές; Πώς ερμηνεύεις το προφανές; Μπορείς να διακρίνεις δύο ή περισσότερες όψεις; Μπορώ εγώ κι εσύ να δούμε το ίδιο πράγμα; Μπορείς Θέλεις να το δοκιμάσεις; Μπορείς Θέλεις να το επικοινωνήσεις; Πως νιώθεις όταν το ανακαλύπτεις;

Το φαινόμενο της παρειδωλίας υποδηλώνει την ανάγκη της συνύπαρξης. Η αναγνώριση προσώπων και η ερμηνεία εκφράσεων ενθαρρύνει τις διαπροσωπικές σχέσεις. Δηλαδή την ανάγκη για επικοινωνία.


Το συνειδητοποιημένο ταξίδι μου με την παρειδωλία ξεκινά σε πολύ μικρή ηλικία με παρατήρηση των μορφών που σχηματίζουν τα σύννεφα. Η διαπίστωσή τους είναι αβίαστη, σχεδόν φυσική, ανάμεσα στους συνομήλικούς μου. Η ενηλικίωση και η ωριμότητα που επιτάσσουν οι κοινωνικές συνθήκες και τα πρέπει, μου γεννούν συνεχώς νέες διαπιστώσεις και νέες απορίες. Ενώ φωτογραφίζω σύννεφα, αρχίζω και προσέχω μορφές που σχηματίζονται πάνω σε διάφορα υλικά. Μοιράζομαι την ανακάλυψή μου – σχεδόν δειλά – και η ανάγκη μου να διαπιστώσω αν «συμβαίνει» σε άλλους μεγαλώνει.


Εκ-Θέτω το υλικό μου και ανακαλύπτω μία μεγάλη κοινότητα συν-ανθρώπων που κάνουν ακριβώς το ίδιο. Βλέπουν αυτό που υπάρχει πέρα από το προφανές. Όπως εγώ. Δεν είναι η αίσθηση του “ανήκω” ούτε του “υπάρχω”. Είναι κάτι πιο σημαντικό: Συνειδητοποιώ ότι βρίσκω νέες ερμηνείες, νέα μηνύματα. Μετατρέπομαι σε ενσυνείδητο πομποδέκτη. Ίσως και να γίνομαι σοφότερος άνθρωπος μέσα από αυτό το παιχνίδι αντίληψης της «πραγματικότητας». Η παρειδωλία όπως ορίζεται μέσα από αυτό το project είναι ένα πείραμα διέγερσης του νου προς την επικοινωνία. Can you read between the lines?


Η έκθεση θα είναι ανοιχτή τις ημέρες και ώρες των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται «στο Σπιτι των Παραμυθιών» συμβουλευτείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων