«Εργαστήριo Αφήγησης από τον Γιώργο Ευγενικό»


Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και της συμπλήρωσης όλων των θέσεων, το εργαστήριο του Γιώργου Ευγενικού θα επαναληφθεί. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες. Σας ευχαριστούμε.

«Εργαστήριo Αφήγησης και ιχνηλασίας» θα πραγματοποιηθεί από τον αφηγητή Γιώργο Ευγενικό στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» το Σάββατο 5 Μαΐου 2018, ώρες 11:00 – 17:00.

Οι ιστορίες είναι σαν ίχνη. Μας λένε που έχουμε πάει, που πηγαίνουμε. Ιχνηλατούμε σε μονοπάτια μαγικά κι ανακαλύπτουμε τι κρύβεται κάτω από τις λέξεις, μέσα στις προτάσεις. Οι ιστορίες, μας θυμίζουν εμπειρίες, δρόμους που περπατήσαμε, δρόμους που ανοίξαμε. Και να που τώρα, εμφανίζονται πάλι εμπρός μας, για να μας δείξουν τη δύναμη του προφορικού λόγου.


Το εργαστήριο έχει ως στόχο οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν δρόμους για την αφήγηση παραμυθιών χρησιμοποιώντας ως πρωταρχικό υλικό παραμύθια, θρύλους μύθους αλλά και βιωματικές αφηγήσεις. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τους τρόπους απελευθέρωσης των ιστοριών από τα βιβλία και από τον γραπτό λόγο και την «παράδοση» τους στον προφορικό. Θα διερευνήσουμε την μορφολογία των παραμυθιών και θα επεξεργαστούμε τους άξονες των ιστοριών.

Απευθύνεται σε ενήλικες, άτομα που αγαπούν τις ιστορίες, την αφήγηση και τα παραμύθια, σε εκπαιδευτικούς που χρησιμοποιούν το παραμύθι ως εκπαιδευτικό εργαλείο, σε γονείς, παιδαγωγούς κ.α.
Δεν είναι απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία στην αφήγηση.

Κόστος: 30 ευρώ
Διάρκεια: 6 ώρες
Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.
Για το σεμινάριο είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης και η προεγγραφή.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την φόρμα που θα βρούνε
ΕΔΩ

Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων  θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς», Ιωσήφ των Ρογών 11, Ακρόπολη, Αθήνα. 



Λίγα λόγια για τον Γιώργο Ευγενικό

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι αφηγητής, επιμελείται παραστάσεις, σχεδιάζει και υλοποιεί σε όλη την Ελλάδα, εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και παιδιά, με θεματικούς άξονες το παραμύθι και την αφηγηματική τέχνη. Είναι δάσκαλος και διευθυντής της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» και καλλιτεχνικός διευθυντής της Γιορτής Παραμυθιών Κέας και των Φεστιβάλ Αφήγησης Αθήνας.
Αφηγείται ιστορίες από τη λαϊκή προφορική παράδοση, τη μυθολογία, ιστορίες βιωματικές και μαρτυρίες από τη σύγχρονη εποχή. Με τις ιστορίες του έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα, και το εξωτερικό. Έχει αφηγηθεί σε Φεστιβάλ, Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Λέσχες αφήγησης, Σχολεία, Ιδρύματα, στο Ραδιόφωνο την Τηλεόραση κ.αλ

Εμπνευστής του μακροβιότερου φεστιβάλ παραμυθιών «Γιορτή Παραμυθιών» της Ελλάδας (2003-2018), το οποίο συνέβαλε στην αναβίωση της αφήγησης, ανοίγοντας νέες προοπτικές στην αφηγηματική τέχνη.  Το 2005 πήρε την πρωτοβουλία να φέρει σε επαφή ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων από όλο τον κόσμο, με στόχο την συσπείρωση των δυνάμεων υπό την σκέπη ενός φορέα ο οποίος θα συμβάλλει στη διάσωση και διάδοση της παράδοσης, των ελληνικών μύθων, των θρύλων και των παραμυθιών. Αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η ίδρυση του «Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» στο οποίο είναι καλλιτεχνικός υπεύθυνος.

Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κούν. Ως ηθοποιός από το 1988 έχει παίξει σε θεατρικές παραστάσεις σε θέατρα όλης της Ελλάδας και του Εξωτερικού στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το 2000 - 2010 εντάχτηκε στο εκπαιδευτικό δυναμικό του ΚΕΘΕΑ ως επιμορφωτής θεάτρου της θεραπευτικής κοινότητας «Νόστος» λαμβάνοντας παράλληλα εκπαιδευτική κατάρτιση για την εκπαίδευση ειδικών ομάδων.

Διετέλεσε μέλος του Steering Group (2009-2010, 2014-2015) του ευρωπαϊκού οργανισμού Federation of European Storytelling (FEST)