«Ιστορίες, παραμύθια και τραγούδια από την παράδοση της Τυνησίας»

Για ενήλικες, εφήβους και παιδιά άνω των 8 ετών
Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020, ώρα 20:30

Η Τυνήσια τραγουδίστρια και αφηγήτρια Lamia Bedioui μαζί με τη μουσικό Σοφία Λαμπροπούλου,  παρουσιάζουν το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020, ώρα 20:30 στο «Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Αλλιώς» το πρόγραμμα «Ιστορίες, παραμύθια και τραγούδια από την παράδοση της Τυνησίας», με αφήγηση ιστοριών στην ελληνική γλώσσα και εκτέλεση παραδοσιακών Τυνησιακών τραγουδιών.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Τυνησίας στην Ελλάδα.




 Η προφορική παράδοση της Τυνησίας


Η αφήγηση ιστοριών και παραμυθιών διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση της παράδοση της Τυνησίας και υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων εκεί, όπως εξάλλου και του υπόλοιπου
αραβικού κόσμου. Στις ιστορίες αυτές εμφανίζονται άνθρωποι από διάφορες κοινωνικές δομές, αλλά και ζώα και φανταστικά πλάσματα, όπως δράκοι και αγαθά ή πονηρά τζίνι (djinn). Οι χαρακτήρες δρουν με σκοπό την αναζήτηση είτε του πλούτου και της εξουσίας είτε της αγάπης και της ευτυχίας. Συνήθως, οι ήρωες επικρατούν χάρη στην εξυπνάδα, το κουράγιο και την αποφασιστικότητά τους, ενώ ορισμένες φορές λόγω της πονηριάς τους. Στις ιστορίες αντανακλάται η μνήμη και η φαντασία του λαού, παραδίδονται μαθήματα ζωής και εκθειάζονται πανανθρώπινες αξίες.


Για αιώνες, παραμυθάδες σύχναζαν σε καφενεία και πλατείες. Ήδη από τον 13ο αιώνα, οι ιδιοκτήτες καφενείων, τους καλούσαν να ζωντανέψουν τη βραδιά των θαμώνων, προσελκύοντας τους λάτρεις των ιστοριών και των παραμυθιών. Ο παραμυθάς, καθισμένος σε μια εξέδρα και κρατώντας ένα μπαστούνι στο χέρι, εξιστορούσε τα παραμύθια του, ενώ κάθε βράδυ πληθώρα κόσμου συγκεντρώνονταν εκεί για να διασκεδάσει, να ονειρευτεί και να διδαχτεί. Το άκουσμα παραμυθιών λοιπόν υπήρξε μια καθημερινή ψυχαγωγία που εμπεριείχε κοινωνικά διδάγματα.




Στα μέσα του 20ου αιώνα, η παράδοση αυτή άρχισε να παρακμάζει με την εμφάνιση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, τα οποία σταδιακά αντικατέστησαν τους αφηγητές στα καφενεία. Την ίδια εποχή, πραγματοποιήθηκε η ανεξαρτητοποίηση της Τυνησίας από τη Γαλλία (1956) που συνοδεύτηκε από μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, παραδοσιακές δομές και συνήθειες περιορίζονταν, λογοκρίνονταν και συχνά εξαλείφονταν. Ένας ολόκληρος κόσμος, που αποτελούνταν από μάντεις, χαρτοπαίκτες, γητευτές φιδιών, εκπαιδευτές μαϊμούδων, εμπόρους θεραπευτικών βοτάνων και κάθε είδους πλανόδιων, βρέθηκε αποκλεισμένος από τις πλατείες, και μαζί μ’ αυτούς και οι παραμυθάδες.

Αφιέρωμα στον Τυνήσιο παραμυθά Abdel Aziz el Aroui (1898-1971) 

Abdel Aziz el Aroui
Ο μόνος που κατόρθωσε να συνεχίσει να μεταδίδει την αφηγηματική παράδοση ήταν ο παραμυθάς Abdel Aziz el Aroui (1898-1971), ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του ’60 αφηγούνταν ιστορίες στο σταθμό της Εθνικής Ραδιοφωνίας. Με την αφηγηματική του πείρα και την ήρεμη κι ευχάριστη φωνή του, κρατούσε τους ακροατές μαγεμένους κάθε Κυριακή κι αυτοί ξαναζούσαν τις αναμνήσεις του παλιού καιρού και του χαμένου παραδείσου της παιδικής τους ηλικίας. Στη μνήμη εκείνου του σπουδαίου παραμυθά αφιερώνονται τα παραμύθια του προγράμματος.


Η Ταυτότητα της Παράστασης
Τίτλος: «Ιστορίες, παραμύθια και τραγούδια από την παράδοση της Τυνησίας »
Αφήγηση και τραγούδι: Lamia Bedioui
Μουσική (κανονάκι): Σοφία Λαμπροπούλου
Πότε:
Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020, ώρα 20:30
Διάρκεια: 60 λεπτά
Απευθύνεται: Σε  ενήλικες, εφήβους και παιδιά άνω των 8 ετών.
Εισιτήρια: 7€
                   5€ άνεργοι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, φοιτητές


Για κρατήσεις θέσεων πατήστε  ΕΔΩ



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2104313332
Ιστοσελίδα: www.e-mythos.eu
«Το Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς», βρίσκεται στην οδό Ιωσήφ των Ρογών 11 και Λεμπέση, πλησίον του Μετρό Ακρόπολη και του Τραμ Λ. Βουλιαγμένης (Χάρτης περιοχής)


ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΩ;
«Το Σπίτι των Παραμυθιών» είναι πλησίον του Μετρό «Ακρόπολη» και του Τραμ «Λ. Βουλιαγμένης»

ΜΕΤΡΟ Σταθμός «Ακρόπολη»
Βγαίνουμε από τον Σταθμό «Ακρόπολη» στην έξοδο Αθανασίου Διάκου. Περπατάμε την Αθανασίου Διάκου και στα 100 μέτρα περνάμε από το φανάρι την λεωφόρο Συγγρού. Το πρώτο στενό που συναντάμε είναι η Ιωσήφ των Ρογών. 

ΤΡΑΜ Στάση «Λ. Βουλιαγμένης»
Το Τραμ μας αφήνει στην οδό Καλλιρόης (Στάση «Λ. Βουλιαγμένης»). Με κατεύθυνση προς Ακρόπολη περνάμε από το φανάρι την διασταύρωση των οδών Καλλιρρόης και Βούρβαχη. Το πρώτο στενό είναι η Ιωσήφ των Ρογών. 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 
Ανεβαίνοντας την λεωφόρο Συγγρού προς Αθήνα, πριν το τελευταίο φανάρι, στις στήλες Ολυμπίου Διός, κάνετε δεξιά στην οδό Λεμπέση (θα δείτε το κτίριο της Περιφέρειας Αττικής, Λεμπέση και Συγγρού). Η πρώτη κάθετος της Λεμπέση είναι η Ιωσήφ των Ρογών και ο αριθμός 11.