«Το Μαργούδι κι Αλεξανδρής»


Σήμερα, ανήμερα του Πάσχα, έχουμε τη χαρά να ακούσουμε στο κανάλι μας στο Youtube, την μουσικοαφηγηματική παράσταση  «Το Μαργούδι κι Αλεξανδρής» από τον μουσικό - αφηγητή Εμμανουήλ Παλιάκη με την μουσική συνοδεία της Ζωής Προκοπίου και του Γιάννη Ανθόπουλου. 

Με σύμμαχο την τεχνολογία, ξεκινάμε την προσπάθεια διάδοσης ιστοριών με βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις από το αρχείο του Σπιτιού των Παραμυθιών που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ

Σ’ένα μικρό χωριό κοντά στην Αλεξανδρούπολη ένα κορίτσι ψάχνει να βρει τον φίλο της.
Ο κυρ Αντώνης ο μανάβης, δίνει ψεύτικα μαντάτα και το ταξίδι της περιπλάνησης ξεκινά. Το κορίτσι περνά από νησιά, πεδιάδες, βουνά και λαγκάδια. Τόπους και ανθρώπους θα γνωρίσει, θα ακούσει ιστορίες και τραγούδια, θα χορέψει θα γλεντήσει. Ξεχνάει τους δικούς της και όνειρα κάνει για τα ξένα. Στα Γιάννενα φτάνει και κάτω από το πελώριο πλατάνι τον Γιάννη απαντάει.
- Έλα μαζί μου, της λέει και το Μαργούδι τον κοιτάζει και μιλιά δεν βγάζει!
ΑΦΗΓΗΣΗ – ΤΡΑΓΟΥΔΙ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
Εμμανουήλ Παλιάκης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ:
Γιάννης Ανθόπουλος, Ζωή Προκοπίου
ΚΑΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Γιώργος Ευγενικός 


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΕΥΓΕΝΙΚΟ
Η ιστορία κινείται και εξελίσσεται με βάση παραδοσιακά τραγούδια και μουσικές, από οχτώ διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Η διαμόρφωση της ιστορίας βασίστηκε στα παραδοσιακά τραγούδια που από μόνα τους είναι μια ιστορία. Η ηρωίδα της ιστορίας συνδέει τη ζωή της με τα τραγούδια που είτε αφηγούνται ένα συγκεκριμένο περιστατικό ή μια συνήθεια των ανθρώπων της περιοχής, είτε περιγράφουν έναν τόπο. Με τον μίτο της ηρωίδας να ξεδιπλώνεται από την μια άκρη της Ελλάδας έως την άλλη, γνωρίζουμε τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης μέσα από διαφορετικά μουσικά ακούσματα και περιγραφές εικόνων και συναισθημάτων. Με τόσα διαφορετικά παραδοσιακά θέματα, είναι μια ωραία ευκαιρία τα παιδιά σχολικής ηλικίας να έρθουν με ευχάριστο τρόπο κοντά στην ελληνική παράδοση.


Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο «Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Αλλιώς» την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2017 Ωρα 19:30


ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ  Το Μαργούδι κι Αλεξανδρής (Θράκη)
Του Μ'λάρ (Λέσβος)
Ούζο καλό ούζο (Λέσβος)
Μες του Αιγαίου τα νερά ( Αιγαίο)
Αμπελοκουτσούρα (Ικαρία)
Μουσικό μοτίβο (Ικαρία)
Μπρατσέρα (Λέρος)
Τίνος είν' η κούπα (Κάρπαθος)
Πεντοζάλι (Κρήτη)
Μου παρήγγειλε τ' αηδόνι (Καλαμάτα)
Γιάννη μου το μαντήλι σου (Ήπειρος)
Ζωναράδικο - Δω στα λιανοχορταρούδια (Θράκη)