Ταξίδια Πολιτισμού με την οικογένειά μου

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για παιδιά άνω των 5 ετών και τις οικογένειές τους.
Κάθε Σάββατο στις 12:00 ταξιδεύουμε στον παγκόσμιο γεωγραφικό χάρτη και ανακαλύπτουμε διαφορετικούς λαούς του χθες και του σήμερα. Αρχαία Αίγυπτος και κεντρική Αμερική, φυλές της Αφρικής και ευρωπαϊκές χώρες...
Ακούμε παραμύθια, βλέπουμε εικόνες από την καθημερινή ζωή, γνωρίζουμε για την κοινωνική οργάνωση και την ιστορία των Ίνκα στο Περού και των Μάγια, των Τουαρέγκ και των Χμονγκ, των Ινουίτ και των Αβορίγινων Αυστραλίας, των Κούνα στην Καραϊβική και των αρχαίων Αιγυπτίων. Με φαντασία, πολύχρωμα και γυαλιστερά χαρτιά, υφάσματα και νήματα, και σε συνεργασία με τους ενήλικες βοηθούς μας, κατασκευάζουμε παραδοσιακές και άλλες χειροτεχνίες που θα μας θυμίζουν αυτούς τους μακρινούς και μοναδικούς πολιτισμούς.

Σχεδιασμός - υλοποίηση: Μαρία Βλαχάκη, Κοινωνιολόγος της εκπαίδευσης

Συμμετέχουν με αφηγήσεις μύθων και παραμυθιών: 
Γιώργος Ευγενικός, Γεωργία Λαζάρου, Βιολέτα Σολιδάκη


Εκπαιδευτικοί στόχοι :

• Τα παιδιά να μοιραστούν κοινό δημιουργικό χρόνο με τους γονείς, να ανακαλύψουν μαζί και να συνεργαστούν.
• Να γνωρίσουν πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο παρελθόν σε όλο τον κόσμο.
• Να συγκρίνουν τη δική τους ζωή στη σημερινή Αθήνα με τον τρόπο της καθημερινής οικογενειακής και κοινωνικής ζωής, τα έθιμα, τη θρησκεία, τις συνθήκες διαβίωσης άλλων λαών.
• Να κατανοήσουν τη μοναδικότητα και σπουδαιότητα κάθε λαού της γης στη διαμόρφωση του παγκόσμιου πολιτισμού μας.
• Να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στην πολιτισμική διαφορετικότητα που βιώνουμε σήμερα.
• Να συνυπάρχουν αρμονικά στη σχολική και κοινωνική ζωή με παιδιά από διαφορετικές χώρες δείχνοντας σεβασμό και αποδοχή.
• Να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από τις κατασκευές.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
Ιανουαρίου - Απριλίου 2015


Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015
Το κυκλικό ημερολόγιο των Μάγια


Τι μας λένε οι μύθοι των Μάγια στην Κεντρική Αμερική για τη δημιουργία του ήλιου και των φυτών, των ανθρώπων και των ζώων; Στην κοινωνία των Μάγια συναντάμε πλούσια μυθολογία με θεούς του ανέμου, της βροχής, του πολικού αστέρα, του καλαμποκιού. Ένας ανεπτυγμένος πολιτισμός στις τέχνες και την αρχιτεκτονική, τα μαθηματικά και την αστρονομία, ένας λαός που κατασκεύασε πυραμίδες αλλά και πανέμορφα γλυπτά και κοσμήματα. Πόσες ημέρες είχε το ημερολόγιο των Μάγια και ποιον άγνωστο έως τότε αριθμό είχαν ανακαλύψει; Τι καλλιεργούσαν στην καθημερινότητά τους και είναι αλήθεια ότι χρησιμοποιούσαν ως νόμισμα στις συναλλαγές σπόρους κακάο; Γνωρίζουμε για την κοινωνία των Μάγια, και για το νέο έτος κατασκευάζουμε ένα κυκλικό ημερολόγιο με τους 18 μήνες τους και τους 12 δικούς μας μήνες, για να θυμόμαστε αυτόν τον σπουδαίο και μακρινό πολιτισμό από το παρελθόν.


Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015
Ένα ιγκλού για τους Ινουίτ
Για τους Ινουίτ όλα τα πλάσματα και οι δυνάμεις της φύσης έχουν ψυχή, οι άνθρωποι, τα ζώα και τα φυτά, η θάλασσα και ο άνεμος. Παλιά μάλιστα, άνθρωποι και ζώα ζούσαν μαζί, συνομιλούσαν σε κοινή γλώσσα, μεταμορφώνονταν. Ποια είναι όμως η ιστορία της Σέντνα που ζει στο βυθό και πώς δημιουργήθηκαν όλα τα θαλάσσια ζώα; Ακούμε μύθους και παραμύθια από τις παγωμένες χώρες των Ινουίτ για τη δημιουργία του Ήλιου και της Σελήνης και γνωρίζουμε για τον τρόπο ζωής τους. Σε τι κλιματικές συνθήκες ζουν και πώς μετακινούνται στη θάλασσα και στη στεριά; Από τι υλικό φιάχνουν τα ρούχα τους και τι τρώνε; Τώρα με την παγωνιά ντύνουμε μικρούς Ινουίτ με χαρτί και βαμβάκι για να ζεσταθούν και τους φιάχνουμε ιγκλού με ποτηράκια και κεσεδάκια για να κοιμηθούν.


Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015
Οι Ινδιάνοι Ίνκα στο Περού και ο Θεός Ήλιος Ίντι
Ταξιδεύουμε στη Λατινική Αμερική και γνωρίζουμε την προκολομβιανή κοινωνία των Ίνκα στο Περού, μια χώρα πλούσια σε χρυσάφι και πολιτισμό. Πώς ζούσαν οι Ινδιάνοι Ίνκα και τι σπουδαία πράγματα είχαν φιάξει; Γνωρίζουμε το Μάτσου Πίτσου, το Δημιουργό Βιρακότσα και το Θεό Ίλλαπα με τον μουσικό αυλό του, βλέπουμε εικόνες από πολύχρωμα υφαντά και ρούχα με φτερά πουλιών, κοσμήματα και αντικείμενα από πολύτιμα μέταλλα και λίθους. Πώς γιορτάζουν στο Περού τη Γιορτή του Ήλιου και ποιος είναι ο καλύτερος μεζές; Μεγάλοι και μικροί συνεργαζόμαστε για να κατασκευάσουμε και να διακοσμήσουμε το Θεό Ήλιο Ίντι, το σημαντικότερο θεό της μυθολογίας των Ίνκα.


Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015
Η φυλή Κούνα στην Καραϊβική και ένα παραδοσιακό Μόλα
Τα Σαν Μπλας του Παναμά στην Καραϊβική Θάλασσα είναι πολλά μικρά νησάκια με πανέμορφες ακτές και καταγάλανα νερά, και σε αυτά τα νησιά μια ινδιάνικη φυλή μετακινείται με κανό από έναν κορμό δέντρου, πίνει κακάο και τρέφεται με καρύδες και θαλασσινά. Οι Ινδιάνοι Κούνα ζουν σε έναν τροπικό παράδεισο και είναι γνωστοί για τη λαϊκή τέχνη των «μόλας». Τα «μόλας» είναι υφασμάτινες παραδοσιακές κατασκευές, απεικονίζουν περίτεχνα σχέδια ψαριών και πουλιών με έντονα χρώματα, διακοσμούν το σπίτι και την παραδοσιακή φορεσιά των γυναικών και οι κοπέλες μαθαίνουν να τα ράβουν από μικρή ηλικία. Τι σημαίνει όμως «μόλα» και ποια είναι η ιστορία του; Με πολύχρωμα υφάσματα φιάχνουμε το δικό μας «μόλα» που θα μας θυμίζει τους Κούνα από την Καραϊβική.


Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015
Αφρικάνικες μάσκες ζώων για τις απόκριες

Τελετουργίες και χοροί με τυμπανοκρουσίες, δύναμη και προστασία από καταστροφές της φύσης, επικοινωνία με πνεύματα και θεότητες, πλούσιο νόημα και σύμβολα στις μάσκες των αφρικάνικων φυλών στη Νιγηρία, το Κογκό, την Αγκόλα, το Μάλι, τη Σιέρα Λεόνε, τη Ζάμπια και όλη την αφρικανική ήπειρο. Από τι υλικό φιάχνονται οι μάσκες και πόσο σημαντικές είναι στις αφρικάνικες κοινωνίες και στην καθημερινή τους ζωή; Ακούμε παραμύθια με ζώα της Αφρικής και γινόμαστε Αφρικάνοι. Με εφημερίδες και χρωματιστά χαρτιά γκοφρέ, με πολύχρωμα χαρτόνια και αλουμινόχαρτο, με φασόλια και μπόλικη κόλα, με κηρομπογιές και φαντασία, κατασκευάζουμε με ανθεκτικό χαρτί κούτας και διακοσμούμε παραδοσιακές μάσκες της φυλής Ντογκόν και μάσκες που απεικονίζουν αντιλόπες και ελέφαντες, λιοντάρια και μεγάλη ποικιλία ζώων της Αφρικής.


Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015
Η φυλή Χμονγκ στο Λάος και μια παραδοσιακή υφασμάτινη κατασκευή
Γιατί κατά τη μυθολογία των Χμονγκ μερικοί άνθρωποι είναι αριστερόχειρες; Γνωρίζουμε τους Χμονγκ, μια από τις ορεσίβιες φυλές της Ασίας που ζει σε ορεινές περιοχές του Λάος, της Κίνας, της Ταϊλάνδης, του Βιετνάμ. Πού ζούσαν τόσους αιώνες και γιατί βρήκαν καταφύγιο στα ορεινά τόσων χωρών; Πώς είναι τα σπίτια τους και ποιον επισκέπτονται για να θεραπεύσουν τις ασθένειες; Ένας λαός κυνηγημένος μέχρι σήμερα, που διατηρεί τον παλιό τρόπο ζωής και την παραδοσιακή λατρεία σε θεούς της φύσης. Βλέπουμε εντυπωσιακές φορεσιές με φωτεινούς χρωματικούς συνδυασμούς και περίτεχνα κεντήματα, πλούσια υφαντά και τις χαρακτηριστικές «ιστορίες σε ύφασμα» από το Λάος. Είτε αριστερόχειρες είτε δεξιόχειρες, εμείς κατασκευάζουμε μια δική μας «ιστορία σε ύφασμα», μια πολύχρωμη παραδοσιακή χειροτεχνία σαν αυτή των Χμονγκ, για να στολίσουμε το δωμάτιό μας.


Σάββατο 7 Μαρτίου 2015
Η φυλή Τουαρέγκ στη Δυτική Αφρική και ένα απαλό μαξιλάρι για την Βασίλισσα Τιν Χινάν
Οι Τουαρέγκ είναι νομαδικός λαός που κινείται με καμήλες στη Σαχάρα και έχει προσαρμοστεί στις δύσκολες φυσικές συνθήκες της ερήμου. Ανεξάρτητοι και πολεμιστές, αναφέρονται ήδη από τον έλληνα ιστορικό Ηρόδοτο και σήμερα προσπαθούν να διατηρήσουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και την ταυτότητά τους. Πώς είναι η ενδυμασία τους και γιατί τους λένε «μπλε ανθρώπου»; Τι λέει η προφορική παράδοση των Τουαρέγκ για τη βασίλισσα της ερήμου Τιν Χινάν και γιατί οι μουσουλμάνοι άντρες καλύπτουν το πρόσωπό τους αντί για τις γυναίκες; Γνωρίζουμε τους Τουαρέγκ και μαθαίνουμε για το όνομά τους, το αλφάβητό τους, για την κοινωνική θέση των γυναικών και τις ασχολίες τους, βλέπουμε εικόνες από τη ζωή και τις κατοικίες τους. Κατασκευάζουμε ένα υφασμάτινο μαξιλαράκι με Τουαρέγκ και καμήλες, που θα μας θυμίζει τον περιπλανώμενο λαό της απέραντης ερήμου.


Σάββατο 14 Μαρτίου 2015
Οι Αβορίγινες στην Αυστραλία και το Ντιτζεριντού
«Όποιος έχασε τα όνειρα είναι χαμένος»... Παροιμία από τους Αβορίγινες Αυστραλίας.
Οι Αβορίγινες είναι οι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αυστραλίας, πότε όμως έφτασαν εκεί οι πρώτοι κάτοικοι της ηπείρου, πώς ζούσαν και από πού προήλθαν; Λαός με πλούσια προφορική παράδοση, μύθους και θρύλους για πνεύματα της φύσης και θεούς-ερπετά που φιάχνουν το σύμπαν, κατέχει ένα μεγάλο μέρος στην ιστορία, την τέχνη και την πολιτισμική ταυτότητα της Αυστραλίας. Ο κόσμος για τους Αβορίγινες ήταν ένας άδειος χώρος που τον «γέμισαν» οι θεοί με τα στοιχεία της φύσης και όλα αυτά συνέβησαν την «εποχή των ονείρων». Έχει τελειώσει όμως η «εποχή των ονείρων»; Οι Αβορίγινες στην κοινωνία τους ζωγραφίζουν το σώμα τους, χορεύουν και τραγουδούν με συνοδεία το πανάρχαιο μουσικό τους όργανο ντιτζεριντού. Πώς ζωγραφίζουν το ντιτζεριντού και πώς πιστεύουν ότι παράγεται ο ήχος; Διακοσμούμε με τα αγαπημένα μας χρώματα το δικό μας χάρτινο ντιτζεριντού για να μας συντροφεύουν ο μακρινοί ιθαγενείς της Αυστραλίας.


Σάββατο 21 Μαρτίου 2015
Παραδοσιακές φορεσιές της Ελλάδας

Η τοπική κοινωνία σε κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τη δική της παραδοσιακή φορεσιά, άλλη για κάθε εποχή του χρόνου και περίσταση. Γιατί λένε πως η ποδιά με τα σχέδια και τα κεντήματα είναι σαν «σημαία του χωριού» και πώς στη φορεσιά αποτυπώνονται οι συνθήκες ζωής, η κοινωνική οργάνωση και η ιστορία; Γνωρίζουμε φορεσιές της Ελλάδας, ανακατώνουμε και συναρμολογούμε βράκες, φουστανέλες, πουκάμισα, «διαβάζουμε» τι σημαίνει το χρώμα στο τσεμπέρι και ανακαλύπτουμε στη φορεσιά στοιχεία για την κοινωνική τάξη και την οικογενειακή κατάσταση, την οικονομική δύναμη και τον πλούτο αυτού που τη φορά. Ακούμε το παραμύθι της όμορφης και έξυπνης ραφτοπούλας, κατασκευάζουμε τη φιγούρα της με κινούμενα χέρια και κορμό, τη ντύνουμε με υφάσματα και τη διακοσμούμε με δαντέλες. Φόρεμα και ποδιά, φλουριά και πόρπη, φαντασία και κορδέλες, και η παραδοσιακή φορεσιά με τα χρώματα που προτιμάμε είναι έτοιμη.


Σάββατο 28 Μαρτίου 2015
Η αρχαία Αίγυπτος και μια μολυβοθήκη με ιερογλυφικά

Ένας σπουδαίος και πλούσιος πολιτισμός στη χώρα του Νείλου με μακρά ιστορία από το 3.000 π.Χ. Πελώρια γλυπτά και περίφημες πυραμίδες, μικροτεχνία με μέταλα και πολύτιμους λίθους, ένας λαός ανεπτυγμένος σε τέχνες αλλά και επιστήμες όπως η ανατομία και η γεωμετρία. Βλέπουμε εικόνες από τα επιτεύγματα του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού, γνωρίζουμε για τη κοινωνία και τη ζωή των ανθρώπων αλλά και για τους ζωόμορφους θεούς τους. Τι καλλιεργούσαν οι Αιγύπτιοι στα γόνιμα εδάφη του Νείλου και από τι έφιαχναν τον πάπυρο; Ακούμε μύθους για τη δημιουργία του κόσμου και πώς η αιχμαλωσία ενός θεού έφερε την ξηρασία, γινόμαστε Αιγύπτιοι γραφείς και ζωγραφίζουμε ιερογλυφικά, κατασκευάζουμε και στολίζουμε μια χάρτινη μολυβοθήκη που τι άλλο θα μπορούσε να απεικονίζει από τη χρυσή μάσκα που κάλυπτε τη μούμια του Φαραώ Τουταγχαμών.


Σάββατο 18 Απριλίου 2015
Σιταποθήκες των Ντογκόν με όσπρια και ζυμαρικά
Η αφρικάνικη φυλή Ντογκόν ζει στο Μάλι, ήταν για πολλούς αιώνες απομονωμένη από άλλους λαούς, αναπτύχθηκε στην αστρονομία και έχει πλούσια πολιτιστική παράδοση. Οι Ντογκόν συνηθίζουν να διακοσμούν ξυλόγλυπτα παράθυρα και πόρτες και να φυλάσσουν τα σιτηρά και τους καρπούς της σοδειάς τους σε ξεχωριστές αποθήκες. Πού ζούσαν παλιά και γιατί μετακινήθηκαν σε απόκρημνα βράχια; Πώς ζουν σήμερα, πού συγκεντρώνονται για να συζητήσουν και ποιο μυστήριο υπάρχει γύρω από το όνομά τους; Γνωρίζουμε για την κοινωνία των Ντογκόν, ακούμε αφρικάνικα παραμύθια για εύφορα χωραφια και καρπούς και διακοσμούμε με όσπρια και ζυμαρικά μια δική μας σιταποθήκη.


Σάββατο 25 Απριλίου 2015
Ένας Μαορί από τη Νέα Ζηλανδία με παραδοσιακά τατουάζ

Οι Μαορί είναι ο ιθαγενής πληθυσμός της Νέας Ζηλανδίας, ένας λαός με πλούσια προφορική παράδοση, μουσική και χορό, ποίηση και τραγούδι, με χαρακτηριστικά τατουάζ στο πρόσωπο και το σώμα. Τι σημαίνει Μαορί, από πού προήλθαν και πότε μετακινήθηκαν στη Νέα Ζηλανδία; Ποιοι μπορούσαν να έχουν τατουάζ στην παραδοσιακή κοινωνία και τι συμβόλιζε το «τα μόκο»; Καλλιτέχνες και ξυλογλύπτες, στόλιζαν τα κανό και τα όπλα τους, κατασκεύαζαν περίτεχνα κοσμήματα, χόρευαν ομαδικούς χορούς «χάκα» που έχουν ακόμη μεγάλη σημασία. Ακούμε παραμύθια των Μαορί, μαθαίνουμε για τη ζωή και την παράδοσή τους, κατασκευάζουμε και βάφουμε έναν κινούμενο Μαορί και αποχαιρετιόμαστε με τον δικό τους ιδιαίτερο χαιρετισμό.


--------------------------------------------------------------------------------------------------


Μαρία Βλαχάκη
Kοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην παιδαγωγική επιστήμη, με επαγγελματική κατάρτιση στη διαπολιτισμική εκπαίδευση, την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, τη συμβουλευτική ψυχολογία. Γνωρίζει το σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille και την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και έχει αφηγηθεί παραμύθια στη Νοηματική.
Έχει εργαστεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα μουσείων και σε κοινωνικές υπηρεσίες, με ευπαθείς ομάδες. Ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων, έχει εργαστεί σε ΙΕΚ Προσχολικής Αγωγής σε θέματα κοινωνικής ψυχολογίας, ανθρώπινων σχέσεων-επικοινωνίας, πολιτισμικής ταυτότητας, και σε ΚΕΚ με ομάδες νηπιαγωγών, σε θέματα κοινωνικών στερεοτύπων και διαφορετικότητας στη σχολική και κοινωνική ζωή και στη λαϊκή παράδοση. Συνεργάζεται με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών σχεδιάζοντας και υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα διαπολιτισμικής και συναισθηματικής-κοινωνικής αγωγής για ενήλικες και παιδιά.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το κόστος συμμετοχής για κάθε πρόγραμμα είναι 6€ ανά παιδί.
Η συμμετοχή των συνοδών είναι δωρεάν.
Σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα τα παιδιά παίρνουν μαζί τους την κατασκευή που δημιουργούν.
Κρατήσεις θέσεων στο e-mail: folktaleshouse@gmail.com
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2104313332, 6987117542

«Το Σπίτι των Παραμυθιών»
Ιωσήφ των Ρογών 11, Ακρόπολη, Αθήνα τκ 117 43
E-mail: mythos@e-mythos.eu Web site: www.e-mythos.eu
Πλησίον Μετρό «Ακρόπολης» και Τραμ «Βουλιαγμένης»


Φωτογραφίες από τα Ταξίδια Πολιτισμού