Βιογραφικά

Μαρία Βλαχάκη 

Είναι Κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην παιδαγωγική επιστήμη, με επαγγελματική κατάρτιση στη διαπολιτισμική εκπαίδευση, την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, τη συμβουλευτική ψυχολογία. Γνωρίζει το σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille και την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και έχει αφηγηθεί παραμύθια στη Νοηματική.
Έχει εργαστεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα μουσείων και σε κοινωνικές υπηρεσίες, με ευπαθείς ομάδες. Ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων, έχει εργαστεί σε ΙΕΚ Προσχολικής Αγωγής σε θέματα κοινωνικής ψυχολογίας, ανθρώπινων σχέσεων-επικοινωνίας, πολιτισμικής ταυτότητας, και σε ΚΕΚ με ομάδες νηπιαγωγών, σε θέματα κοινωνικών στερεοτύπων και διαφορετικότητας στη σχολική και κοινωνική ζωή και στη λαϊκή παράδοση. Εργάζεται στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» σχεδιάζοντας και υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα διαπολιτισμικής και συναισθηματικής-κοινωνικής αγωγής για ενήλικες και παιδιά. Το 2016 εκδόθηκε το βιβλίο της «Γυναίκες έξυπνες και θαρρετές», με παραμύθια από την παγκόσμια προφορική παράδοση.


Μαρία Ζουράρη

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην υπολογιστική γλωσσολογία. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αφήγησης παραμυθιού, θεατρικού παιχνιδιού και δημιουργικού χορού. Εργάζεται ως διορθώτρια παιδικών βιβλίων, ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού και παραμυθιού, ως δασκάλα δημιουργικού χορού, ενώ παράλληλα σχεδιάζει και πραγματοποιεί για τις εκδόσεις Ίκαρος τις παρουσιάσεις των παιδικών βιβλίων. Είναι απόφοιτη της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και του «The International School of Storytelling» του Emerson College στην Αγγλία, καθώς και του Σχολείου Παιχνιδιού. Εργάζεται στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» ως αφηγήτρια και παιδαγωγός στα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και οικογένειες. 


Γιώργος Ευγενικός

Γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης - Καρόλου Κουν. Από το 1988 έως σήμερα έχει παίξει σε πλήθος θεατρικών παραστάσεων σε θέατρα όλης της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 2000 εντάχτηκε στο εκπαιδευτικό δυναμικό του ΚΕΘΕΑ ως επιμορφωτής θεάτρου της θεραπευτικής κοινότητας «Νόστος» λαμβάνοντας παράλληλα εκπαιδευτική κατάρτιση για την εκπαίδευση ειδικών ομάδων. Είναι καλλιτεχνικός υπεύθυνος του «Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» και της Γιορτής Παραμυθιών, δάσκαλος και διευθυντής της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης». Αφηγείται ιστορίες από τη λαϊκή προφορική παράδοση, τη μυθολογία, ιστορίες βιωματικές και μαρτυρίες από τη σύγχρονη εποχή. Με τις ιστορίες του έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει αφηγηθεί σε Φεστιβάλ, Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Λέσχες αφήγησης, Σχολεία, Ιδρύματα, στο Ραδιόφωνο, την Τηλεόραση κ.α. Διετέλεσε μέλος του Steering Group του ευρωπαϊκού οργανισμού Federation of European Storytelling (FEST).