«Μαργεντίνα»

Και άλλες ιστορίες από τη λαϊκή παράδοση. Για της μοίρας το γραφτό και πώς αλλάζει.

Το Σάββατο 16 Μαϊου 2015 και ώρα 20:30, στο «Σπίτι των παραμυθιών»- το μουσείο αλλιώς, η Κάτια Καντούρη αφηγείται τη «Μαργεντίνα» και άλλες ιστορίες από τη λαϊκή παράδοση για της μοίρας το γραφτό και πώς αλλάζει. Στο βιολί ο Σοφοκλής Σκούλτσος τη συνοδεύει μουσικά.

Θα πούμε την ιστορία της Μαργεντίνας που έχασε το παλικάρι της και το ξαναβρήκε,
Θα ακούσουμε την ιστορία εκείνης που βύζαξε ένα φίδι κι ανάστησε έναν μαγεμένο απ` τις ξωθιές,
Θα περπατήσουμε στο δρόμο της κόρης που καλόπιασε τη δική της μοίρα.

«Αν σ`αγαπάει η τύχη σου, της τύχης σου έχε χάρη,
κι αν σ`αγαπάει άλλος κανείς, έχε κρυφό καμάρι!»
(από το βιβλίο της Άννας Αγγελοπούλου 
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Α`, ΟΙ ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΟΡΕΣ», σελ.40)

Η παράσταση διαρκεί μία ώρα και απευθύνεται σε ενήλικες και εφήβους.


Η ταυτότητα της παράστασης

Τίτλος: «Μαργεντίνα»
Αφήγηση: Κάτια Καντούρη
Βιολί: Σοφοκλής Σκούλτσος
Που: «Το Σπίτι των Παραμυθιών» - Το μουσείο αλλιώς
Διεύθυνση: Ιωσήφ των Ρογών 11, Ακρόπολη, Αθήνα τκ. 11743 (Χάρτης περιοχής)
Πότε: Σάββατο 16 Μαΐου 2015
Ώρα: 20:30
Διάρκεια: 1 ώρα
Απευθύνεται: Σε ενήλικες και εφήβους.

Λίγα λόγια για τους συντελεστές

Κάτια ΚαντούρηΜουσειολόγος, εκπαιδευτικός και αφηγήτρια. Αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ. του Τμήματος Νηπιαγωγών. Έχει μεταπτυχιακό στη Μουσειολογία (DEA en Muséologie des Sciences Naturelles et Humaines) και μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης (DEA en Sciences de l`Education, Approches Plurielles des Situations Éducatives, Université Paris VII)I. Αποφοίτησε από τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και είναι μέλος της δημιουργικής ομάδας «ΜΥΘΟΣ». Υπήρξε εργαστηριακός συνεργάτης στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας και εργάστηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού. Εργάζεται ως Νηπιαγωγός και διδάσκει το μάθημα της μουσειακής αγωγής στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης. Έχει πάρει μέρος σε συνέδρια, ημερίδες, διεθνή φεστιβάλ και σε καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.



Σοφοκλής ΣκούλτσοςΓεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε βιολί έως το επίπεδο της πρώτης ανωτέρας και Θεωρία της Μουσικής στο Εθνικό Ωδείο. Εργάζεται για περισσότερο από δέκα χρόνια ως επαγγελματίας μουσικός σε σχήματα διαφόρων ειδών μουσικής παίζοντας βιολί, κιθάρα (ηλεκτρική και ακουστική), μπουζούκι και μπαγλαμά. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος των “Buena Mastiha Social Club”, με έδρα τη Χίο και έχει πραγματοποιήσει συνεργασία με μουσικούς διεθνούς φήμης ( όπως ο Antonio Negro). Η ενασχόλησή του με το Θέατρο ξεκίνησε το 1998 όταν παρακολούθησε σεμινάρια μουσικού θεάτρου με τον Θεόδωρο Αντωνίου στο Δημοτικό Ωδείου Βόλου. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός - μουσικός σε διάφορες παραστάσεις στο νησί της Χίου: Παιδική παράσταση «Φεγγαρόσουπα» σε κείμενα Φ. Μανδηλαρά, Παιδική Παράσταση «Φρικαντέλα». Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στον τομέα του Τουρισμού και της Διαχείρισης Φεστιβάλ. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως ερευνητής και μουσικός.