Ιστορίες για καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά

Κάρτα του John Winsch, 1910
«Η Πετρόσουπα», «Η Μαρούλα» και «Του ξυλουργού ο γιος» είναι τρία παραμύθια από την λαϊκή παράδοση που θα μας αφηγηθεί η Κάτια Καντούρη την Παραμονή Χριστουγέννων, Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014. Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014, «Η τσαρίνα βατραχίνα», «Η Χιονούλα» και «Ο σοφός της φυλής» θα μας ευχηθούν Καλή Χρονιά και τα Θεοφάνια «Η πεντάμορφη και το τέρας», «Η μαύρη αρκούδα» και «Ο λαίμαργος καρκαντζέλος» θα αποχαιρετίσουν το 12ημερο.

--------------------------------------------------------------
Παραμονή Χριστουγέννων
Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014
17:00-18:00
ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ (για μικρούς και μεγάλους)
«Η Πετρόσουπα», «Η Μαρούλα», «Του ξυλουργού ο γιος»
Παραμονή της μεγάλης γιορτής, παραμονή των Χριστουγέννων, τρεις φίλοι μοναχοί φτάνουν μέσα στο κρύο σ` ένα χωριό. Βλέπουν τις πόρτες να κλείνουν, ακούνε τις κουζίνες να σβήνουν. Κάτω από τον μεγάλο πλάτανο οι τρεις φίλοι νοσταλγούν μια σούπα αχνιστή, πεντανόστιμη, μια σούπα από πέτρες. Σιγά σιγά, οι χωρικοί βγάζουν τις μύτες τους δειλά απ’ τα θυρόφυλλα, το καζάνι κι αυτό σιγοβράζει, οι φίλοι αρχίζουν και λένε την ιστορία της Μαρούλας που την πήραν στο κατόπι οι καλικαντζαραίοι, λένε την ιστορία του γιου του ξυλουργού που τον μεγάλωσαν οι λύκοι κι ένα αστέρι, τώρα όλο το χωριό γιορτάζει γύρω απ’ τη φωτιά.
Αφήγηση: Κάτια Καντούρη

--------------------------------------------------------------

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014
12:00 - 13:00
ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ (για μικρούς και μεγάλους)
«Η τσαρίνα βατραχίνα», «Η Χιονούλα», «Ο σοφός της φυλής»
Σε λίγο οι δείκτες του ρολογιού θα δείξουν δώδεκα. Πρωτοχρονιά! Ο βασιλιάς του τόπου γιορτάζει με τους γιους και τις νύφες του στο φωτισμένο παλάτι, μα ο μικρότερος γιος κοιτάζει στην πόρτα, περιμένει τη γυναίκα του, ένα βατράχι! Πρωτοχρονιά, και ο μικρός γιος του βασιλιά ψάχνει να βρει τη βατραχίνα του στα πέρατα του κόσμου… Ένα τέτοιο βράδυ πέφτει η Χιονούλα στο πηγάδι και συναντά την κυρά του Χρόνου, την ώρα που ένας παππούλης γέροντας σοφός λόγια ψιθυριστά χαρίζει στους ανθρώπους.
Αφήγηση: Κάτια Καντούρη

--------------------------------------------------------------

Θεοφάνεια
Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015
12:00 - 13:00
ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ (για μικρούς και μεγάλους)
«Η πεντάμορφη και το τέρας», «Ο λαίμαργος καρκαντζέλος», 
«Η μαύρη αρκούδα»
Κουραμπιέδες άσπρους άσπρους, μες στην άχνη τραγανούς, λιγουρεύεται ο μικρός ο καρκαντζέλος. Τριαντάφυλλο άσπρο άσπρο, φρέσκο μοσχομυριστό, λαχταράει η όμορφη κοπέλα. Μάγισσα μάγια έκανε σ` όμορφο παλικάρι, αρκούδα μαύρη να γενεί, στα δάση μόνος του να ζει.
Αφήγηση: Κάτια Καντούρη


Φωτογραφίες από τις παραστάσεις