Εργαστήριο: Αφήγηση και Ευάλωτες Ομάδες

 


«The Aurus Project: Digging for inner Gold»

Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών οργανώνει εργαστήριο με θέμα την αξιοποίηση της αφήγησης για την ενδυνάμωση ευάλωτων ομάδων. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2022, 11:00-14:00 στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» και πραγματοποιήται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος «The Aurus Project: Digging for inner Gold» στο οποίο το «Κέντρο» συμμετέχει μαζί με 5 ευρωπαϊκούς φορείς

-Vrije Universiteit (Amsterdam, The Netherlands)
-The Village Storytelling Centre (Glasgow, Scotland)
-Settle Stories (Settle, England)
-Kepes Alapítvány (Budapest, Hungary)
-DW-RS Producties (Amsterdam, The Netherlands).

Εισηγητές του εργαστηρίου θα είναι η γλωσσολόγος και αφηγήτρια Μαρία Βραχιονίδου και ο αφηγητής Γιώργος Ευγενικός. Το εργαστήριο απευθύνεται κυρίως σε εργαζόμενους κοινωνικής φροντίδας όπως, ψυχολόγους, ειδικούς ψυχικής υγείας, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, σε παιδαγωγούς γενικής και ειδικής αγωγής, σε καλλιτέχνες, αφηγητές, σε όσους εργάζονται με περιθωριοποιημένες και ευάλωτες ομάδες, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν τη δυναμική της αφήγησης ως εργαλείου ενδυνάμωσης της αυτοεκτίμησης και της συναισθηματικής ευεξίας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, θα πιστοποιηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και οι συμμετέχοντες/ουσες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης. 
Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων  θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Είναι απαραίτητη για την κράτηση θέσης η συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής που θα βρείτε ΕΔΩ (Προσοχή οι θέσεις συμπληρώθηκαν. Μόνο επιλαχόντες)

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ


Σκάβοντας για εσωτερικό χρυσό

Χρυσός! Ο καθένας τον έχει μέσα του. Είναι η ψυχική του δύναμη, η ανθεκτικότητα και τα ταλέντα του. Σε αρκετούς ανθρώπους οι δυνάμεις τους φαίνονται ξεκάθαρα, λάμπουν σαν τον χρυσό πάνω τους και όλοι μπορούν να τις δουν. Σε κάποιους άλλους όμως, για να μπορέσεις να δεις αυτές τις δυνάμεις θα πρέπει να προσπαθήσεις, να πλησιάσεις, ίσως να «σκάψεις» λίγο παραπάνω. Υπάρχουν άνθρωποι που το χρυσάφι είναι βαθιά κρυμμένο μέσα τους. Έπεσαν και δεν μπόρεσαν να σηκωθούν, έχασαν την αυτοεκτίμησή τους, απαξιώθηκαν από την κοινωνία και ο χρυσός θάφτηκε τόσο βαθιά μέσα τους που πιστεύουν ότι δεν τον είχαν ποτέ.


Κοινή χρήση ιστοριών για ενδυνάμωση

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη βρίσκονται στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού ή έχουν ήδη αποσυνδεθεί από την κοινωνία. Πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι η ιστορία τους δεν έχει σημασία, ότι οι ίδιοι δεν έχουν σημασία. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ή δεν μπορούν να βρουν τα εργαλεία για να καταπολεμήσουν αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα.

Η βαθιά μας πίστη είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι σημαντικοί και ότι η ιστορία του καθενός έχει τη σημασία της. Η εφαρμοσμένη αφήγηση βοηθά τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι η φύση τούς έχει δώσει εργαλεία που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Το να μπορεί κανείς να εκφράζεται καλά και να ακούγεται ο λόγος του συμβάλλει στην αυτοεκτίμησή του. Η αφήγηση μιας ιστορίας, όσο απλή κι αν είναι, ενισχύει την ικανότητα ενός ανθρώπου για αυτοστοχασμό και αυτογνωσία.

Ο στόχος μας

Το πρόγραμμα Aurus έχει αναπτύξει μια μεταβιβάσιμη και προσβάσιμη εργαλειοθήκη για επαγγελματίες του κοινωνικού τομέα. Η εργαλειοθήκη χρησιμοποιεί μια καινοτόμο προσέγγιση αφήγησης για να βοηθήσει τους επαγγελματίες να υποστηρίξουν εκείνους που βιώνουν ή κινδυνεύουν να βιώσουν κοινωνικό αποκλεισμό. 
Tο εργαστήριο έχει ως στόχο αφενός να παρουσιάσει πώς αξιοποιήθηκε πρακτικά η αφήγηση στην ενδυνάμωση ευάλωτων ομάδων που συμμετείχαν πιλοτικά στο πρόγραμμα και αφετέρου επιδιώκει να μεταφέρει στους/στις συμμετέχοντες/-ουσες τη γνώση αυτή μέσα από εφαρμοσμένες ασκήσεις.