«Έρως και ψυχή» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

 Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023, ώρες 17:00-20:00 














ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΦΗΓΗΣΗΣ 
(Για ενήλικες)

Εργαστήρι αφήγησης από την αφηγήτρια Ανθή Θάνου, με θέμα τον μύθο Έρως και ψυχή, έτσι όπως καταγράφεται στο βιβλίο του Απουλήιου «Μεταμορφώσεις, ο χρυσός γάιδαρος» και παραφθορές του μύθου, τα παραμύθια που καταγράφονται στο βιβλίο "Επεξεργασία παραμυθιακών τύπων και παραλλαγών" των Άννα Αγγελοπούλου, Μαριάνθη Καπλάνογλου, Εμμανουέλα Κατρινάκη, Αίγλη Μπρούσκου
.
«Συγχώρα με αγάπη μου που έζησα πριν να σε γνωρίσω» είπε ο Έρωτας στην Ψυχή σαν πρώτη φορά έσμιξε μαζί της.
Η αναθεματισμένη ομορφιά της Ψυχής όμως έκανε την Αφροδίτη να οργιστεί και να παρακαλέσει το γιό της τον Έρωτα, ποτέ άντρας μη λαβωθεί από το βέλος του. Λαβώθηκε ο Έρωτας όμως και γίνεται μυστικός εραστής της Ψυχής. Μα όχι για πολύ. Σαν χάνεται ο αγαπημένος της, η Ψυχή τον αναζητά μέχρι και το βασίλειο των νεκρών «και ίσως ξαναβρεθούν μια μέρα και τότε όλα τα βράδια κι όλα τα άστρα και όλα τα τραγούδια θα ναι δικά τους»....
Η ιστορία είναι ένα ψυχογράφημα των σχέσεων, του γάμου, της αδελφικής αντιζηλίας, το συμβολικό θάνατο των ηρώων και την ολοκλήρωση της μυητικής τους πορείας μέσα από αλλεπάλληλες μεταμορφωσεις.
 
Σε αυτό το εργαστήρι θα αναλύσουμε το μύθο, θα αναμοχλεύσουμε τα παραμύθια και θα δοκιμάσουμε να τα αφηγηθούμε φωτίζοντας τα βαθύτερα συναισθήματα των ηρώων.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να γνωρίσει το λαϊκό παραμύθι, την τέχνη της αφήγησης σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές, ψυχολόγους, σε εργαζόμενους με ομάδες παιδιών και σε όσους αγαπούν τα παραμύθια.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ- ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ

«Έρως και ψυχή» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΦΗΓΗΣΗΣ (Για ενήλικες) Συμμετοχή: 20€
Πληροφορίες - κρατήσεις θέσεων: afigisi@gmail.com / 6971727309


ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΩ

«Το Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς»
Πλατεία Κύπρου & Θουκυδίδου 54, Αγ. Δημήτριος, Αθήνα ΤΚ 173 43 Χάρτης


Λίγα λόγια για την Ανθή Θάνου

 
Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε Νηπιαγωγός στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το οποίο πιστοποιήθηκε μεταπτυχιακά για εξειδικευμένη επιμόρφωση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το παραμύθι στην εκπαίδευση: δημιουργική ανάγνωση και αξιοποίηση». Το 1999 αποφάσισε να ταξιδέψει στον κόσμο των παραμυθιών. Συντροφιά της είχε ένα σακούλι γεμάτο παραμύθια.
Συχνά όλα αυτά τα χρόνια κοντοστέκεται και αφηγείται παραμύθια σε Μουσεία (από το 2009 συνεργάζεται με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης καθώς επίσης και με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, προγράμματα αφήγησης για παιδιά και ενήλικες με αφορμή εκθέματα από τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις τους ) , σε Θέατρα, Μουσικές σκηνές, Πολιτιστικά Κέντρα, Φυλακές, Βιβλιοθήκες (συνεργάστηκε σε προγράμματα φιλαναγνωσίας των βιβλιοθηκών του Έβρου , Ξάνθης και Βέροιας), σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα (Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα, φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου στην Αθήνα) Νορβηγία και Κύπρο.

Συμμετέχει σε πανεπιστημιακά συνέδρια με αφηγήσεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Διοργανώνει βιωματικά εργαστήρια για την τέχνη της αφήγησης προσπαθώντας να επι-κοινωνήσει την τέχνη της και να μοιραστεί ιστορίες με άλλους.

Συνεργάζεται με το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοση Μύθων και Παραμυθιών» και διδάσκει στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Το Σεπτέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο CD «Ούτε 'γω ήμουν εκεί ούτε σεις να το πιστέψετε» από τις μουσικές εκδόσεις « Polytropon», το 2013 «το Δαφνοκού» βιβλίο- CD εκδόσεις «ΠΑΚΕΘΡΑ» », το 2016 «Ο βασιλιάς των πουλιών. . . . . » βιβλίο - CD, εκδόσεις Βάρφη, το 2018 «Παραμυθάκι Ρεβιθάκι» βιβλίο- CD, εκδόσεις Τζιαμπίρη και το 2021 το βιβλίο- CD «Φτου ξελευτερία», εκδόσεις Τζιαμπίρη και «Κικιρίκου» εκδόσεις «Κέντρο Μελέτης και Διάδοση Μύθων και Παραμυθιών»