Αφιέρωμα στο 1821. Ιστορίες του αγώνα ζωντανεύουν στα μάτια και την καρδιά μικρών και μεγάλων.


Το Σπίτι Των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για να μοιραστεί ιστορίες. Να ταξιδέψει ψηλά. Ίσαμε εκεί που φτάνουν τα όνειρα και η φαντασία. Το πρόγραμμα του Σπιτιού για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο 2021 είναι αφιερωμένο στην επέτειο για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Ιστορίες του Αγώνα δραματικές αλλά και ευτράπελες, στιγμές μεγαλοσύνης και ηρωισμού, ανθρώπινα πάθη, κρυμμένα μυστικά. Ήρωες του ’21 ξακουστοί μα και αφανείς θα συνθέσουν το ψηφιδωτό και θα ζωντανέψουν στα μάτια και την καρδιά μικρών και μεγάλων.


Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021
Ώρα 20:00 (Για ενήλικες και εφήβους )

«Η Βγερού»
Η Βγερού ήταν η Χιώτισσα που κατάφερε να επιζήσει από τη σφαγή του 1822. Η Βγερού κατάφερε να επιζήσει από τη δουλεία στη Σμύρνη. Η Βγερού κατάφερε να γυρίσει στη Χίο να κάνει παιδιά κι εγγόνια και να τους κληροδοτήσει τούτη την ιστορία. Μια ιστορία για την ανθρώπινη αγριότητα, μια ιστορία-διαμαρτυρία ενάντια στη βία, μια ιστορία για τη δύναμη της καλοσύνης της ψυχής. Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο του Γιώργου Χατζόπουλου «Βγερού γλυκά φανού».
Αφήγηση: Ανθή Θάνου
Μουσική, τραγούδι: Αλέξανδρος Μακρής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ  
Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021
Ώρα 20:00 (Για ενήλικες, εφήβους και παιδιά άνω των 8 ετών)

«Στα χνάρια των πρώτων Φιλικών»
Τρεις άσημοι, απλοί άνθρωποι. Τρεις άνθρωποι που δε δίστασαν να κάνουν φλόγα το όραμά τους και μ’ αυτήν να πυρπολήσουν το φιτίλι του Αγώνα· Ξάνθος, Σκουφάς, Τσακάλωφ: ακολουθούμε τα χνάρια τους, από τα πρώτα τους βήματα έως την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και τους αγώνες τους μέχρι αυτή να σημάνει τον Μεγάλο Ξεσηκωμό. Τρεις γενναίες ψυχές που έδωσαν σάρκα και οστά στις κρυφές ελπίδες αμέτρητων γενιών σκλαβωμένων Ελλήνων και απέδειξαν πως τίποτα δεν είναι αδύνατο, φτάνει να το πιστέψεις...

Έρευνα, ελεύθερη απόδοση κειμένου, αφήγηση:
Μαρία Βραχιονίδου, Ηλίας Γιαννικόπουλος
Μουσική: Ηλίας Μαρκαντώνης
Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021
Ώρα 12:30 (Για παιδιά και ενήλικες)

«Η συνταγή της ελευθερίας»
Ο μικρός Θόδωρος μεγαλώνει λίγο πριν τη μεγάλη επανάσταση και αναρωτιέται. Τα γιατί και τα πώς του πολέμου. Τα παραμύθια θα του μάθουν πως η ελευθερία έχει κι αυτή τη δική της συνταγή. Τη συνταγή που θα ακολουθήσει όντας πια σπουδαίος οπλαρχηγός. Τρεις ιστορίες που μιλάνε για την αξία του αγώνα, για τον φόβο μπροστά σε κάποιον πιο δυνατό από εμάς, για τη δύναμη που μας δίνει η πίστη μας σ’ αυτό που κάνουμε.
Εργαστήριο: «Τα πουλιά της ελευθερίας»
Μέσα σε ένα σακί βρίσκουμε λέξεις που αγαπάει ο πόλεμος και λέξεις που αγαπάει η ελευθερία. Φτιάχνουμε χρωματιστά πουλιά που στα πόδια τους κρατάνε τις λέξεις της ειρήνης. Αυτές του πολέμου θα τις καταπιεί το μαύρο πουλί του πολέμου για να μην ξαναβγούν ποτέ πια.

Έρευνα, επιμέλεια, αφήγηση, υλοποίηση εργαστηρίου: Βιργινία Κοκκίνου

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021
Ώρα 19:30 (Για παιδιά άνω των 6 ετών, εφήβους και ενήλικες)

«Προτού ήρωας να γενώ: Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και Γεώργιος Καραϊσκάκης»
Δυο ονόματα ξακουστά. Δυο ήρωες του '21, μεγάλοι. Δυο καπεταναίοι ατρόμητοι, με σειρά από μάχες και κατορθώματα σπουδαία. Όμως κι αυτοί, όπως όλοι μας, προτού ήρωες να γενούν, ήταν παιδιά. Ναι, παιδιά! Κι όλο κάτω στη θάλασσα ανέμελη έτρεχε η πρώτη. Κυνηγημένος απ' όλους και μόνος γυρόφερνε ο δεύτερος. Μα μόνο μέχρι να βρούνε τον δρόμο τους. Τον δρόμο εκείνο, που η καρδιά ενός μικρού παιδιού λαχταρά...
Εργαστήριο πηλού: «To ονειρεμένο καράβι της Λασκαρίνας»
Μετά την παράστασης ακολουθεί εργαστήριο πηλού όπου μικροί και μεγάλοι θα πλάσουν «το ονειρεμένο καράβι της Λασκαρίνας».

Έρευνα, επιμέλεια, αφήγηση, υλοποίηση εργαστηρίου: Αγγελική ΓκόγκουΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ
----------------------------------------------------------------------------------------

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021
Ώρα 12:30 (Για παιδιά άνω των 6 ετών, εφήβους και ενήλικες)

«Μικροί Ήρωες του Εικοσιένα»
Παιδιά αληθινά κι όχι δημιουργήματα της φαντασίας, που έζησαν εκείνη την ένδοξη μα και σκληρή εποχή. Μικροί Ήρωες που αγωνίστηκαν πολεμώντας κοντά στους Μεγάλους Ήρωες του καιρού τους!... Μικροί Ήρωες που προσφέρθηκαν ακόμα και με αυτοθυσία όταν χρειάστηκε, για τη λευτεριά του σκλαβωμένου τόπου μας.
Εργαστήριο πηλού: «Μικροί ήρωες»
Μετά την παράσταση ακολουθεί εργαστήριο πηλού όπου μικροί και μεγάλοι, εμπνευσμένοι από τις ιστορίες, θα πλάσουν το δικό τους δημιούργημα.

Έρευνα, επιμέλεια, αφήγηση, υλοποίηση εργαστηρίου:  Βιολέτα Σολιδάκη


Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021
Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021
Ώρα 11:30 (Ένα μουσικό παραμύθι για παιδιά από 4 έως 10 ετών και τους συνοδούς τους)


«Ο Αφοβος»
Ένα παιδί, ο Άφοβος, δεν ξέρει τι σημαίνει φόβος και ξεκινά ένα ταξίδι για να τον βρει. Μαζί με τα παιδιά θα συναντήσουμε μια γοργόνα που θέλει να βουλιάξει το καράβι του, ένα τέρας που κοιμάται με τα μάτια ανοιχτά κι ό,τι άλλο ο καθένας μας φοβάται. Όμως ο Άφοβος τίποτα από αυτά δε θα φοβηθεί κι αφού τα νικήσει θα τα συναντήσει ξανά μέσα στο μυστικό βράχο με τη μορφή περιστεριών. Μόνο μια πέρδικα θα καταφέρει να τον κάνει να φοβηθεί, κι αυτή χωρίς ούτε καν να το σκεφτεί. Κι έτσι, αυτή η πέρδικα η μικρή, θα του αλλάξει από τότε τη ζωή! Μουσικοί σύντροφοι στο ταξίδι είναι το βιολί, η κιθάρα, μικρά κρουστά και πνευστά όργανα.
Μικρό κουτί μεγάλων φόβων.
Με έμπνευση από το παραμύθι, κάθε παιδί θα κατασκευάσει, θα διακοσμήσει και θα πάρει μαζί του το δικό του μικρό κουτί των μεγάλων φόβων.
Επινόηση, αφήγηση, μουσική: Ειρήνη ΝικολακοπούλουΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ  


Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021
Ώρα 21:00 (Για ενήλικες, εφήβους και παιδιά άνω των 8 ετών)

«Μια ιστορία για τον Διονύσιο Σολωμό»
Η Ζάκυνθος, η Ιταλία και η Κέρκυρα του 19ου αιώνα. Μια μεγάλη οικογένεια με αγάπες και δράματα, η φωτιά της Ελληνικής Επανάστασης. Όλα είναι οι δρόμοι που πέρασε ο Διονύσιος, οι εικόνες και τα αισθήματα που τον διαμόρφωσαν, ο διαρκής αγώνας με τη γλώσσα, ώσπου να βρει ο ιταλοθρεμμένος ποιητής τα λόγια να εκφράσει μοναδικά την καρδιά και την πατρίδα του.
Κείμενο: Μάρια Μπαχά
Αφήγηση: Εύη Γεροκώστα
Μουσική: Μάρα Καίσαρη
Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021
Ώρα 19:00 (Για ενήλικες, εφήβους και παιδιά άνω των 8 ετών)
ΑΝΑΒΑΛΕΤΑΙ Λόγω περιοριστικών μέτρων για τον Κορονοϊό

«1821 Ανεπίσημα»
Το 1821 είναι ιστορίες για ονόματα ηρωικά και μάχες, είναι γεγονότα που μάθαμε στο σχολείο αλλά και πολλά περισσότερα. Πίσω από τα ονόματα, πίσω από αποφάσεις μεγάλες, συγκρούσεις, μάχες και πρωτόκολλα βρίσκονται οι χαρακτήρες. Βρίσκονται στιγμές καθημερινότητας μεγάλες και μικρές, ευτράπελες και σοβαρές, δραματικές και τραγικές. Μα πάνω απ’ όλα, βρίσκονται οι άνθρωποι. Γνωστοί και άγνωστοι αγωνιστές. Αυτές τις ιστορίες θα ακούσετε: που η ιστορία τις αποτύπωσε με μικρά γράμματα. Ανεπίσημα.
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός, Βιολέτα Σολιδάκη, Σμαράγδα Αποστολάτου, Αγγελική Γκόγκου


*Οι ζωγραφιές που κοσμούν το πρόγραμμα είναι του Θεόφιλου ΧατζημιχαήλΣάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021
Ώρα 21:00 (Για ενήλικες, εφήβους και παιδιά άνω των 8 ετών)

«Επτά γυναίκες και μία λιμνοθάλασσα»
Αρχόντισσα-κυρά, κόρη, παρακόρη, μάνα που πολέμησε ντυμένη άνδρας, γερόντισσα, έχθρισσα του γένους, ευρωπαία φιλελληνίδα. Επτά σύγχρονες γυναίκες χτίζουν το ψηφιδωτό των προσωπικών ιστοριών επτά άλλων γυναικών που έζησαν, πολέμησαν, έχασαν, κέρδισαν, εναντιώθηκαν, συμπόνεσαν, επέζησαν ή θυσιάστηκαν, με φόντο την πτώση και την Έξοδο του Μεσολογγίου. Η αφήγηση ζωντανεύει μαρτυρίες μέσ’ από ιστορικά και λογοτεχνικά κείμενα, ενώ η μουσική φέρνει στ' αυτιά και την καρδιά μας ήχους από τον Θούριο και τον ύμνο στην ελευθερία.
Κείμενο, αφήγηση: Σταυρούλα Θεοδωροπούλου, Κάτια Καντούρη, Κυριακή Κυριακουλέα, Βούλα Μανουσαρίδου, Λίλα Πιττά, Ερμίνα Ποτουρίδου, Ειρήνη Συμεωνίδου
Μουσική: Μάρα Καίσαρη
Σύλληψη, καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Ευγενικός
Οργάνωση: Ομάδα 360°

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ  


Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021
Ώρα 21:00 (Για ενήλικες, εφήβους και παιδιά άνω των 8 ετών)

«Ιωάννης Καποδίστριας: Ο θλιμμένος Κυβερνήτης»
Η πορεία του Ιωάννη Καποδίστρια, από τη γέννησή του προς τη δόξα κι ως τον θάνατό του. Μια πορεία στρωμένη από δάφνες μα κι από αγκάθια. Ο κόμης, ο διπλωμάτης, ο κυβερνήτης, ο άνθρωπος που βάδισε μόνο με τις αρχές του για το καλό της πατρίδας του θυσιάζοντας τη ζωή του, την καρδιά του και την αγάπη του για τη μοναδική γυναίκα που αγάπησε.
Έρευνα, επιμέλεια κειμένου σε ελεύθερη απόδοση, αφήγηση: Σμαράγδα Αποστολάτου
Μουσική: Άννα Κατσούλη

---------------------------------------------------------------------------------------------

 ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Η χρήση μάσκας για τους θεατές είναι υποχρεωτική. Επίσης υποχρεωτική είναι κατά την είσοδο στον χώρο η επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή rapid test αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν.
Για τους ανήλικους είναι απαραίτητη η δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.

----------------------------------------------------------------------------------------
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ...


Το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» και η «Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης» οργανώνουν εργαστήριο Αφηγηματικής Τέχνης στην Αθήνα για ενήλικες, από Σεπτέμβριο 2021 έως και Ιούνιο 2022, δύο Σαββατοκύριακα το μήνα στο «Σπίτι των Παραμυθιών το Μουσείο Αλλιώς».
 
Περισσότερες πληροφορίες  ΕΔΩ