Χριστούγεννα στο Σπίτι των Παραμυθιών


«Το Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς»
σας περιμένει τον Δεκέμβριο, τον μήνα των Χριστουγέννων, με μύθους και παραμύθια για μικρούς και μεγάλους. Σε αυτό το «Σπίτι» αυτόν τον μήνα θα συμβούν μαγικά πράγματα! Μια μικρή «Πονηρή αλεπού» και η «Ρουσάλκα» το ξωτικό της γαλαζοπράσινης λίμνης, συναντιούνται. «Οι καλικάντζαροι εδώ και κει» με γαϊδουρινό ποδάρι και τρύπιο το βρακί, έρχονται από της γης το κάτω και τα κάνουν όλα άνω κάτω! Ο «Καραγκιόζης» θα κάνει τα πάντα για να διώξει τους καλικάτζαρους. Το μυστήριο όμως που σκεπάζει την ιστορία του «Μπισκοτένιου» δεν θα είναι εύκολο να το λύσουμε. Ίσως ο «Μαγικός αυλός» να μας βοηθήσει. Πρώτα θα περάσουμε από μαγικά βασίλεια. Έπειτα με τη «ΣΠ.Α.ΘΑ.» μας θα νικήσουμε τους δράκους και θα ανοίξουμε «Το κουτί των ευχών».


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021, Ώρα 19:00
(Για όλη την οικογένεια)

«Ο Καραγκιόζης και ο Ροβέρτος ο Καλικάντζαρος»
Δωδεκαήμερο και οι καλικάντζαροι έφτασαν πάνω στη γη! Αρχίζουν να τρυπώνουν να ξετρυπώνουν να σκανδαλίζουν και να μαγαρίζουν. Ο Καραγκιόζης θα κάνει τα πάντα για να διώξει τους Καλικατζαρους. Παίρνει βρεχτούρες αγιαστούρες καπελαδούρες και....η συνέχεια στο μπερντέ
Θίασος σκιών Νικόλα ΚούλεληΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021, Ώρα 12:30
(Για παιδιά από 5 ετών και για όλη την οικογένεια)

«Καλικάντζαροι εδώ και κει»
Καλικάντζαροι εδώ και κει με γαϊδουρινό ποδάρι και τρύπιο το βρακί έρχονται από της γης το κάτω και τα κάνουν όλα άνω κάτω.
Δύο παραμυθάδες, η Ανθή Θάνου από δω και ο Γιώργος Ευγενικός από κει, ανταμώνουν με δύο σακιά παραμύθια, μόνο που τα σακιά τους είναι τρύπια, οι ιστορίες μπερδεύονται και όλα ανακατεύονται, μαλλιά, κουβάρια, φυτίλια, μαντήλια, ραπτικά, ψαλίδια, καλικάντζαροι και ροκανίδια ξεμπλέκουν πλέκουν τα φέρνουν από δω τα φέρνουν από κει και φτου και από την αρχή.
ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ: Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021, Ώρα 11:00
ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022, Ώρα 11:00
(Για παιδιά 3 έως 5 ετών και τους συνοδούς τους)

«Ο μαγικός αυλός»
Μια συμβολική ιστορία για την αγάπη, τη συνεργασία, το καλό και το κακό.
Η πασίγνωστη όπερα του Β.Α. Μότσαρτ ζωντανεύει μπροστά στα μάτια των παιδιών σαν ένα διαδραστικό παραμύθι, γεμάτο ήχους και μουσική, αλλά και πολύ παιχνίδι. Οδηγός σ' αυτό το μαγικό ταξίδι θα είναι η αφηγήτρια Σοφία Λουκά και η μουσικός Μάρα Καίσαρη.
ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ: Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021, Ώρα 12:30
ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022, Ώρα 12:30
(Για παιδιά από 5 ετών και για όλη την οικογένεια)

«Η Ρουσάλκα» και «Η Μικρή Αλεπού»

Εκεί όπου η όπερα συναντά τα παραμύθια...συμβαίνουν μαγικά πράγματα! Μια μικρή, πονηρή αλεπού κι ένα ξωτικό της γαλαζοπράσινης λίμνης συναντιούνται στο Σπίτι των Παραμυθιών και ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σας, μέσα από τα χείλη της Σοφίας Λουκά και τη μουσική της Μάρας Καίσαρη.

------------------------------------------ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021, Ωρα: 21:00 (Για εφήβους και ενήλικες)

«Η πιο σκοτεινή νύχτα του κόσμου»
Υποδεχόμαστε το χειμερινό ηλιοστάσιο με  Σ.ΠΑ.ΘΑ.
Σκοτεινά ΠΑραμυθια ΘΑρρους... και Αντοχής.

Από την προφορική παράδοση της Ιρλανδίας- «Η πιο σκοτεινή νύχτα του κόσμου»
Την πιο σκοτεινή νύχτα του κόσμου, ας το σκεφτεί καλύτερα όποιος ταξιδέψει. Όποιος από την κούραση του ταξιδιού, ζητάει σε ξένο τόπο τη θαλπωρή μιας φωτιάς... Μπορεί μπροστά σε εκείνη τη φωτιά, να πει ιστορίες μήπως και σώσει τη ζωή του.
Ακούμε σκοτεινές ιστορίες από την Βιολέτα Σολιδάκη και απολαμβάνουμε παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο ρόφημα από τη μεγάλη μας τσουκάλα.


ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021, Ώρα 11:00
(Για παιδιά 3 έως 5 ετών και τους συνοδούς τους)

«Ο Καλικάντζαρος και το κουτί των ευχών»
Πως λέτε να μοιάζει ένας πεινασμένος καλικάντζαρος;
Τι υλικά θα χρειάζονταν μια χριστουγεννιάτικη σούπα;
Τι θα μπορούσαμε να βάλουμε μέσα στο κουτί των ευχών;
Ένα βιωματικό εργαστήρι  από την Ειρήνη Γοζαδίνου, βασισμένο σε ένα παραμύθι με καλικαντζάρους από τη λαϊκή παράδοση. Μέσα από αφηγήσεις και διαδραστικά παιχνίδια τα παιδιά επιλέγουν τα στοιχεία της ιστορίας, έρχονται σε επαφή με τις αξίες της προσφοράς και της αλληλεγγύης, και εκφράζουν δημιουργικά τις ευχές τους για τη νέα χρονιά.


ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021, Ώρα 12:30
(Για παιδιά από 5 ετών και για όλη την οικογένεια)


«Ο Μπισκοτένιος, σε  θαυμαστές περιπέτειες!»
Μεγάλο μυστήριο καλύπτει την ιστορία του Μπισκοτένιου Αγοριού. Μήπως δεν τον έφτιαξε τελικά με τα χεράκια της εκείνη η γριούλα που όλοι γνωρίζουμε;... Πρώτη φορά λέει τον αντίκρυσαν τον 16ο αιώνα. Ζούσε εκείνη την εποχή στη Σκωτία μια ζαχαροπλαστισσα, ξακουστή στο βασίλειο της Αγγλίας, που η τέχνη της ξελόγιασε ακόμα και τις νεράιδες. Μήπως άραγε εκείνη πρόσταξε η Βασίλισσα Ελισάβετ, να φτιάξει τους αυλικούς της με μπισκοτένια μορφή και με αρώματα από τζίντζερ μέλι και κανέλα;...Ποια σχέση μπορεί να έχει ο Μπισκοτένιος και πώς βρέθηκε στη Γερμανία, έναν αιώνα αργότερα, στην πόλη των φημισμένων αρτοποιών, τη Νυρεμβέργη;...Από όλους ξέφευγε όμως, ριχνόταν σε θαυμαστές περιπέτειες!...Και σε άλλες γλυκές ιστορίες... που θα μας αφηγηθεί η Βιολέτα Σολιδάκη.


-------------------------------------------------------------------------------------------


 ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Η χρήση μάσκας για τους θεατές είναι υποχρεωτική. Επίσης υποχρεωτική είναι κατά την είσοδο στον χώρο η επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή rapid test αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν.
Για τους ανήλικους είναι απαραίτητη η δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.