«Παραμυθοπιτάκια»

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 18:30

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 
(Για όλη την οικογένεια)
Στην αφηγηματική παράσταση «Παραμυθοπιτάκια» παραμύθια, γεύσεις, μουσική συναντάνε τα υλικά που νοστιμεύουν τη ζωή μας.

 Ποια να είναι η μαγική συνταγή για τα πιο νόστιμα παραμυθοπιτάκια; Η Τσίρι και η Τρο θα σας πουν το μυστικό! Με υλικά από παραμύθια μα κι απ' την κουζίνα μέσα, το ζυμάρι τους θα πλάσουν και μαγεία θα κεράσουν! Βάζει η Τσίρι την κανέλα και η Τρο προσθέτει τρέλα, μα στο τέλος αν τα ψήσουν, τι 'ναι αυτό που θ' αντικρύσουν;
Ειρήνη Νικολακοπούλου: αφήγηση, βιολί, κιθάρα, φωνή, σύνθεση πρωτότυπης μουσικής
Βιργινία Κοκκίνου: αφήγηση, κρουστά, φωνή


΄Ηταν κάποτε μια εποχή που οι άνθρωποι μπορούσαν να έχουν τα πάντα αλλά όλο κάτι τους έλειπε. Και όσο κι αν έψαχναν να βρουν αυτό το κάτι, τόσο πιο πολύ το έχαναν. Ώσπου έχασαν και το τελευταίο, μα πιο σημαντικό: τη νοστιμιά. Τότε ήταν που στον τόπο αυτό έφτασαν οι δύο μαγείρισσες των παραμυθιών. Η Τσίρι και η Τρο. Ο σοφός Γεροσέφ του δάσους ήξερε πως μόνο εκείνες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους φτιάχνοντας τα μαγικά παραμυθοπιτάκια. Τους έδωσε λοιπόν τον μαγειρικό χάρτη για να ψάξουν από τόπο σε τόπο ιστορίες που μέσα τους κρύβονται τα μαγικά συστατικά. Μαζί μας θα τις μοιραστούν για να ανακαλύψουμε ότι τα παραμυθοπιτάκια δεν φτιάχνονται μόνο από υλικά που τρώγονται μα και από εκείνα που χρειαζόμαστε για να κάνουμε λίγο πιο νόστιμη τη ζωή μας: τη φιλία, το θάρρος, την αγάπη μα και την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας. Κι από εκείνα τα υλικά είναι που μπορούμε τελικά να γευτούμε όλη τη γλύκα του κόσμου!

Διάρκεια: 60 λεπτά

Ηλικίες: Για όλη την οικογένεια

Πότε: Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Ώρα: 18:30

Που: «Το Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς»

Πλατεία Κύπρου & Θουκυδίδου 54, Αγ. Δημήτριος, Αθήνα ΤΚ 173 43 Χάρτης


Είσοδος:8€,
- Οικογενειακά 3 ατόμων 20€. Για κάθε επιπλέον μέλος 6€
- 7€ : Άνεργοι, Μέλη «Σωματείου Επαγγελματιών Αφήγησης-Ιστόρησης Ελλάδας», Σχολή Aφηγηματικής Τέχνης.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΔΩ 


Πληροφορίες:  6971727309 / afigisi@gmail.comΠΗΓΕΣ
Ειρήνη Νικολακοπούλου, Βιργινία Κοκκίνου (2023) Παραμυθοπιτάκια (παραμύθι κορμός)
Ανρί Γκουγκό. (2020) Το γέλιο του βατράχου. Mετάφραση Λ.Λαμπρέλη. Αθήνα:Πατάκης
Γιάννα Σέργη.(2006) Σ'αγαπώ σαν το αλάτι. Λαϊκά Παραμύθια των Επτανήσων. Αθήνα: Εν Πλω
Ευάγγελος Ιντζίδης, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Αριστοτέλης Σιούτης, Αικατερίνη Τικτοπούλου
(2013). Γλώσσα Γ΄Δηµοτικού,Tα απίθανα μολύβια. Αθήνα: Yπουργείο παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολίτικης 
https://eltbuzz.com. Κρεμμύδια ή σκόρδα, εβραϊκό παραμύθι. Ανάκτηση 10/5/2023


Ποια είναι τα Παραμυθοκαμώματα...


Βιργινία Κοκκίνου

Αν και γεννήθηκε σε μια μεγάλη πόλη, πάντα πίστευε ότι δραπέτευσε από τον κόσμο των παραμυθιών. Άλλωστε από μικρή της άρεσε να φτιάχνει ιστορίες για να κάνει τα αδέρφια της να γελάνε. Έμαθε πολλές γλώσσες για να μπορεί να μιλάει με όλου του κόσμου τα μαγικά πλάσματα μαθητεύοντας στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και αφού έλιωσε σαράντα ζευγάρια παπούτσια έμαθε την τέχνη της αφήγησης στο Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Από τότε ταξιδεύει με μια βαλίτσα γεμάτη παραμύθια παντού όπου οι άνθρωποι θέλουν να ακούν ιστορίες.Έχει εκδώσει δύο βιβλία με παραμύθια & CD, το Αχ, κυρ Λύκε (μουσικη Γιάννης Ψαριώτης) και το Ψείρα στα Γένια του Βασιλιά (μουσική Γιάννης Ανθόπουλος) Τελευταία έχει αποκτήσει έναν καινούριο φίλο, ένα Κόκκινο Μπαλόνι, με το οποίο λένε ιστορίες και συζητάνε με τα μικρά παιδιά, το οποίο ήτα υποψήφιο για βράβευση στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το podcast Κόκκινο Μπαλόνι αλλά και περισσότερα για τα παραμυθοτάξιδά της μπορείς να γνωρίσεις στον ιστότοπο της www.paramithokamomata.gr

Τα τελευταία εφτά χρόνια έχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς και διαφορετικούς χώρους και φορείς. Ενδεικτικά: Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Φεστιβάλ Τήνου, Δήμος Σερίφου, Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου, Δήμος Σπετσών, Δήμος Ιλίου, Δήμος Ωρωπού, Δήμος Νεμέας, Δήμος Κεφαλονιάς, Φεστιβάλ Βωβούσας, ΟΠΑΝΔΑ, Γιορτή Παραμυθιών Κέας, Bobos Arts Festival, Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Μουσεία Σπάρτης, Ιωαννίνων, Λέσβου), δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς. Παράλληλα έχει φιλοξενηθεί σε εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, όπως στις εκπομπές Της ψυχής μου το χώμα (ΕΡΤ Η φωνή της Ελλάδας- Ιούνιος 2018), Αναζητώντας τον απολεσθέντα ήχο (τρίτο πρόγραμμα, 1/5/2017), Η αυλή των χρωμάτων (ΕΡΤ2, https://webtv.ert.gr/ert2/i-ayli-ton-xromaton/20dek2018-i-ayli-ton-chromaton/), Τα ξωτικά της παράδοσης (Η φωνή της Ελλάδας- Μάρτιος 2019), Στο αυτί του δράκου (iconradio.gr – Μάιος 2019), radiopitsiriki.gr, Αναζητώντας τον ρυθμό του swing (Πρώτο Πρόγραμμα) & Καινά Δαιμόνια (Δεύτερο Πρόγραμμα) και ηχογραφεί παραμύθια για το Podcast Πες μου μια ιστορία, το οποίο μπορείτε να ακούσετε από όλες τις γνωστές πλατφόρμες.

 


H Ειρήνη Νικολακοπούλου είναι αφηγήτρια και μουσικός και ζει στην Αθήνα. Σε μικρή ηλικία ξεκίνησε τις σπουδές της στο κλασικό βιολί και τη μουσική θεωρία στα Ωδεία Αθηνών και Φ.Νάκας. Φοίτησε στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης όπου γνώρισε και άλλα μουσικά είδη και όργανα και επίσης παρακολούθησε σεμινάρια Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, στην οποία δραστηριοποιείται ενεργά τα τελευταία χρόνια. Μετά την αποφοίτησή της από την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ, εκπαιδεύτηκε στην αφήγηση στη «Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης» του «Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» στην Αθήνα όπου τώρα διδάσκει «Μουσική στην αφήγηση» και αργότερα στο Mezrab Storytelling school στο Άμστερνταμ όπου ολοκλήρωσε το ''Professional course of storytelling 2019''.
Παρακολούθησε επίσης το ετήσιο σεμινάριο «Εκπαίδευση στο Μουσείο» από το «Ελληνικό Παιδικό Μουσείο» και άλλα σεμινάρια αφήγησης με εφαρμογές στην εκπαίδευση, παιδαγωγικής στη φύση, αφήγησης με άξονα την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς κ.α. Το 2020 ξεκίνησε την εκπαίδευση δασκάλων στην τεχνική Αλεξάντερ στο κέντρο ATCA στην Αθήνα.
Έχει ιδρύσει την ομάδα Sporos Music Tales, η οποία αποτελείται από αφηγητές, μουσικούς και εικαστικούς που συνδημιουργούν παραστάσεις αφήγησης με πρωτότυπη μουσική για παιδιά και τις παρουσιάζουν σε θέατρα, χώρους τέχνης, σχολεία, μουσεία και βιβλιοθήκες σε Ελλάδα και Ολλανδία.
Οι παραστάσεις τους, χρησιμοποιώντας ως μέσα τη δραματοποιημένη αφήγηση και τη μουσική, έχουν διαδραστικό χαρακτήρα δίνοντας χώρο στα παιδιά να συμμετέχουν με κίνηση και λόγο, να συνδιαμορφώσουν την εξέλιξη της ιστορίας και να μεταμορφωθούν στους ήρωες των παραμυθιών.
Ακόμη, πραγματοποιεί εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα με άξονες την αφήγηση και τη μουσική για παιδιά και ενήλικες.
Έχει ηχογραφήσει το παραμύθι ''O τόπος με τα χρυσά κλαδιά'' σε δική της απόδοση και πρωτότυπη μουσική που κυκλοφορεί από την bond-us music σε CD Album.
Με τις παραστάσεις της έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ αφήγησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό (13η, 15η, 16η, 19η και 20η Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα, 4ο Φεστιβάλ Παραμυθιού στην Κύπρο, 8th Festival Internazionale di Storytelling στην Ιταλία, Oerol Festival 2019 στην Ολλανδία κ.α.).

https://www.eirininikolakopoulou.com/

-----------------------------------------------------------------------

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2023 στο Σπίτι των Παραμυθιών- Το Μουσείο Αλλιώς ΕΔΩ


-----------------------------------------------------------------------