Λιόστρες Vol 2 «Πανουργίες»

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 20:30
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (Για ενήλικες και εφήβους)


Οι Λιόστρες, η Ανθή και η Κατερίνα μας παρασέρνουν ξανά σε ένα καινούργιο αφηγηματικό και μουσικό μονοπάτι. Υπερφυσικές και κοινές θνητές γυναίκες μας μαρτυρούν τις περιπέτειές τους. Γυναίκες που τραγουδούν, χορεύουν, ψιθυρίζουν, νανουρίζουν, γυναίκες που μάχονται «πας έργον» για να κερδίσουν την αγάπη και το δικαίωμα επιλογής της γυναικείας φύσης τους.

Αφήγηση: Ανθή Θάνου
Μουσική επιμέλεια-Τραγούδι: Κατερίνα Δούκα


Διάρκεια: 60 λεπτά

Ηλικίες: Για ενήλικες και εφήβους

Πότε: Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Ώρα: 20:30

Που: «Το Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς»

Πλατεία Κύπρου & Θουκυδίδου 54, Αγ. Δημήτριος, Αθήνα ΤΚ 173 43 Χάρτης


Είσοδος:10€,
- Οικογενειακά 3 ατόμων 24€. Για κάθε επιπλέον μέλος 6€
- 8€ : Άνεργοι, Μέλη «Σωματείου Επαγγελματιών Αφήγησης-Ιστόρησης Ελλάδας», Σχολή Aφηγηματικής Τέχνης.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΔΩ 


Πληροφορίες:  6971727309 / afigisi@gmail.com

Πηγές:
Παραμύθια από την Περσία, μετάφραση Γιάννης Βαλούρδος, εκδόσεις Απόπειρα Αθήνα 1994
Παραμύθια από την Καππαδοκία, Βασίλης Φαρασόπουλος, ιδιωτική εκδοση, Κομοτηνή 1998
Φιδόδεντρο,http://fidodendro.blogspot.com/. Ανάκτηση 15/9/2023.
21η Γιορτή Παραμυθιών, προφορική αφήγηση από την Σοφήλια Τσορτέκη, Κέα 2023


-----------------------------------------------------------------------

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2023 στο Σπίτι των Παραμυθιών- Το Μουσείο Αλλιώς ΕΔΩ






-----------------------------------------------------------------------







Λίγα λόγια για τους συντελεστές


Ανθή Θάνου 
Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε Νηπιαγωγός στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το οποίο πιστοποιήθηκε μεταπτυχιακά για εξειδικευμένη επιμόρφωση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το παραμύθι στην εκπαίδευση: δημιουργική ανάγνωση και αξιοποίηση».

Το 1999 αποφάσισε να ταξιδέψει στον κόσμο των παραμυθιών. Συντροφιά της είχε ένα σακούλι γεμάτο παραμύθια.

Συχνά όλα αυτά τα χρόνια κοντοστέκεται και αφηγείται παραμύθια σε Μουσεία (από το 2009 συνεργάζεται με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης καθώς επίσης και με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, προγράμματα αφήγησης για παιδιά και ενήλικες με αφορμή εκθέματα από τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις τους ) , σε Θέατρα, Μουσικές σκηνές, Πολιτιστικά Κέντρα, Φυλακές, Βιβλιοθήκες (συνεργάστηκε σε προγράμματα φιλαναγνωσίας των βιβλιοθηκών του Έβρου , Ξάνθης και Βέροιας), σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα (Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα, φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου στην Αθήνα) Νορβηγία και Κύπρο.

Συμμετέχει σε πανεπιστημιακά συνέδρια με αφηγήσεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Διοργανώνει βιωματικά εργαστήρια για την τέχνη της αφήγησης προσπαθώντας να επι-κοινωνήσει την τέχνη της και να μοιραστεί ιστορίες με άλλους.

Συνεργάζεται με το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοση Μύθων και Παραμυθιών» και διδάσκει στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Το Σεπτέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο CD «Ούτε 'γω ήμουν εκεί ούτε σεις να το πιστέψετε» από τις μουσικές εκδόσεις « Polytropon», το 2013 «το Δαφνοκού» βιβλίο- CD εκδόσεις «ΠΑΚΕΘΡΑ» », το 2016 «Ο βασιλιάς των πουλιών. . . . . » βιβλίο - CD, εκδόσεις Βάρφη, το 2018 «Παραμυθάκι Ρεβιθάκι» βιβλίο- CD, εκδόσεις Τζιαμπίρη και το 2021 το βιβλίο- CD «Φτου ξελευτερία», εκδόσεις Τζιαμπίρη και «Κικιρίκου» εκδόσεις «Κέντρο Μελέτης και Διάδοση Μύθων και Παραμυθιών»




Κατερίνα Δούκα 
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και μέσα απ’ το οικογενειακό της περιβάλλον έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το τραγούδι και τον χορό. Συμμετείχε στη Χορευτική Ομάδα Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (Χ.Ο.Φ.Ε.Θ.) στην αρχή ως χορεύτρια και στη συνέχεια διδάσκοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.
Η χρόνια μελέτη της μουσικοχορευτικής ελληνικής παράδοσης και ταυτόχρονα η ενασχόλησή της με το παραδοσιακό τραγούδι, αποτυπώνονται για πρώτη φορά στη δισκογραφική δουλειά του Βαγγέλη Δημούδη «ηλιοβασίλεμα στον Έβρο», όπου συμμετέχει ως τραγουδίστρια. Λίγα χρόνια αργότερα ηχογραφούν με το θρακιώτικο παραδοσιακό σχήμα «μεθόριος», το διπλό cd “Έβρος”, όπου ερμηνεύει ανέκδοτα τραγούδια του βόρειου Έβρου. Συμμετέχει επίσης στη δισκογραφική δουλειά “Απόψε” της Σοφίας Νάτσιου.
Από το 2010 μαζί με τον Σταμάτη Πασόπουλο δημιούργησαν το “ραΔΥΟφωνο”. Το 2012 μαζί με τους Λευτέρη Τσικουρίδη, Μανώλη Πορφυράκη και Χρήστο Παππά δημιουργούν τους «πληρη νταξει» ερμηνεύοντας προπολεμικά ρεμπέτικα τραγούδια και μουσικές και εκδίδουν 3 δίσκους με πρωτότυπες εκτελέσεις/συνθέσεις του σχήματος.
Το 2017 οι χορευτικές της ανησυχίες την οδήγησαν στην ιδρυτική ομάδα του «Χορόδεντρου», όπου επιμελείται το τμήμα «Τον χορό θα τραγουδήσω». Από τον Ιανουάριο του 2019 είναι και αναπόσπαστο μέλος του project «Αστικό Πανηγύρι».
Οι δισκογραφικές δουλειές της: «Πλήρη ντάξει» 2013, «Αποστολή στο διάστημα» 2014,«Τρίτος δίσκος» 2015, "Soiree"2019.
Με το ρεμπέτικο έρχεται σε επαφή για πρώτη φορά το 2007 τραγουδώντας σε μουσικά στέκια της Θεσσαλονίκης. Το 2016 εκδίδεται ο πρώτος προσωπικός της δίσκος με τίτλο «φιλί στο στόμα» σε στίχους και μουσική της συνθέτριας/στιχουργού Σοφίας Νάτσιου.