Μάρτιος 2022

 

«Αντι πολέμου ειρήνην ελώμεθα»


Αντί πολέμου ας προτιμήσουμε ειρήνη κι ας αφήσουμε τις ιστορίες με την σοφία τους να γλυκάνουν την καρδιά μας. Οι ήρωες αυτών των παραμυθιών υμνούν τη ζωή, το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης. Οι ιστορίες τους μιλούν για την αγάπη, την φιλία, την δικαιοσύνη, την ελπίδα.
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός


Παγκύπρια Επιτροπή Μητέρων Συγγενών Εθνοφρουρών Επαρχίας Λευκωσίας σας προσκαλεί το Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022, ώρα 16:00, στην εκδήλωση αφιερωμένη  στην «Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης». Καλεσμένος ο Γιώργος Ευγενικός αφηγητής, καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών της Ελλάδας. Θα μας αφηγηθεί ιστορίες για την αγάπη, την φιλία, την δικαιοσύνη, την ελπίδα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Λέσχη Αξιωματικών Εθνικής Φρουράς στην Λευκωσία.

Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης 2022. ΑΘΗΝΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Οι ιστορίες προτιμούν την Ειρήνη.


Το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» γιορτάζει  την «Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης»   στην Ελλάδα και την Κύπρο. Γιορτάζουμε τις ιστορίες. Γιορτάζουμε το ελεύθερο πνεύμα, την συλλογική μνήμη, τους ήρωες της ζωής που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την Ειρήνη. 
Οι ιστορίες προτιμούν την Ειρήνη και όχι τον πόλεμο.  
Γιορτάζουμε στην Αθήνα, τη Λευκωσία και τη Θεσσαλονίκη με δια ζώσης  αφηγήσεις αλλά και στο διαδίκτυο με ζωντανές μεταδώσεις από  Πάτρα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Λευκωσία και Αμβούργο Γερμανίας
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραμύθια από την προφορική παράδοση, ιστορίες από την μυθολογία, αλλά και λογοτεχνικές ιστορίες. 


Το 2010 για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» γιόρτασε την επέτειο στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στην Αθήνα. Από τότε, κάθε χρόνο, αυτή η μέρα είναι μία ακόμα αφορμή για να πούμε ιστορίες, για να γιορτάσουμε την προφορικότητα, να μοιραστούμε μνήμες και να τις παραδώσουμε ο ένας στον άλλον ώστε να συνεχίσουν την αέναη πορεία τους μέσα στον χρόνο.

Διαβάστε για την ιστορία του θεσμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης» ΕΔΩ 


«Ο πλατς, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα»

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022, ώρα 11:00
Για παιδιά 3 έως 5 ετών και τους συνοδούς τους


Περπατώ περπατώ μέσ' το δάσος....τα ζωάκια για να βρω...
Ζωάκια, ζωάκια, είστε εδώ;
Παίρνω το σακούλι με τα παραμύθια μου και σας κυνηγώ!

Η Κατερίνα και η Σοφία περιμένουν μικρούς και μεγάλους, την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022, ώρα 11:00, να περπατήσουμε στο δάσος, τα ζωάκια για να βρούμε κι απ΄το σακούλι μας να βγάλουμε... παραμύθια να τους πούμε!

«Να είσαι ο εαυτός σου»

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022, ώρα 12:30
Από 5 ετών και άνω για εφήβους και ενήλικες.


Μια φορά κι έναν καιρό, από τον κήπο των ιστοριών, επιλέξαμε εκείνες που μας μιλούν...για τον εαυτό μας! Ψέματα ή αλήθεια, οι ιστορίες έχουν αυτή τη μαγική δύναμη. Μαζι με τους ήρωες θα περπατήσουμε χέρι χέρι...θα δούμε με τα μάτια και τ 'αυτιά μας, πως αγωνίζονται, ξεπερνούν τους φόβους τους μα πάνω απ' όλα καταφέρνουν να γνωρίσουν μέσα από την περιπέτεια τον ίδιο τους τον εαυτό!
Κι αφού οι ήρωες γνωρίσουν την αξία του να είσαι ο εαυτός σου, αποφασίζουν να τον υπερασπιστούν! Δεν επαναπαύονται, δε φοβούνται να δείξουν ποιοί είναι, ακόμα κι όταν... ψάχνουν για γαμπρό! 
Με υπομονή κι επιμονή, πάντοτε τα καταφέρνουν! Ας αφήσουμε, λοιπόν, τις ιστορίες του κήπου μας... να ανθίσουν στην καρδιά μας!

«Το καρναβάλι με τα ζώα» ταξιδεύει στη Βαμβακού, το χωριό του Σταύρου Νιάρχου.


Το «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» και το «Το καρναβάλι με τα ζώα» ταξιδεύουν στην Βαμβακού Λακωνίας με την στήριξη της "Vamvakou Revival" και του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».


Αφηγούμαι
Τα ζώα φορούν τα αποκριάτικά τους και αφηγούνται μαζί με τον Γιώργο Ευγενικό και την Σοφήλια Τσορτέκη τις περιπέτειές τους. Η αλεπού έχει αναλάβει την οργάνωση του καρναβαλιού. Το λιοντάρι πάει στον ράφτη για να ράψει το κουστούμι του. Ο σκύλος μαθαίνει ξένες γλώσσες για να συνεννοηθεί με τα ζώα και ο γάιδαρος, η συναγρίδα, το κοτσίφι, το ελάφι και η μαϊμού βάζουν υποψηφιότητα για τη βασιλεία του καρναβαλιού.

Γνωρίζω
Ταξιδεύουμε στους πολιτισμούς του κόσμου και γνωρίζουμε την ιστορία της μάσκας. Από τη μάσκα του Αγαμέμνονα και του Φαραώ, τα προσωπεία του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, τις Μπούλες και τους Γιαννίτσαρους, τις ινδιάνικες, κινέζικες και βενετσιάνικες μάσκες έως τις ξυλόγλυπτες ζωόμορφες μάσκες που φορούν οι Αφρικανοί στους χορούς τους. Από τι φτιάχνονται όλες αυτές οι μάσκες και τι συμβολίζουν;

Δημιουργώ
Τα παραμύθια και οι μάσκες του κόσμου μας δίνουν έμπνευση για να κατασκευάσουμε με γυαλιστερά και χρωματιστά υλικά αποκριάτικες μάσκες με ζώα.