Παραμύθια από την Νορβηγία

Αφήγηση στην Αγγλική γλώσσα. Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019, ώρα 20:30
Για παιδιά από 8 ετών, εφήβους και ενήλικες
LISTEN LAUGH AND LEARN! 
Nina Naesheim from Norway will share with you stories
from her heart with lοts of warmth and joy!

Baldisholteppet (Replica), νορβηγική ταπισερί από τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Τμήμα που απεικονίζει τον Απρίλιο και τον Μάιο. 12ος αιώνας

Η Νορβηγίδα αφηγήτρια Nina Naesheim έρχεται από τον μακρινό Βορρά για να μας αφηγηθεί τις πρώτες ιστορίες που θα ακουστούν στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» για το 2019. Ιστορίες από την Νορβηγική παράδοση μέσα από την καρδιά της με πολλή ζεστασιά και χαρά!

Ο Μικρός Καλικάντζαρος

Αφήγηση παραμυθιών, οικογενειακή δραστηριότητα, κατασκευή.
Για παιδιά από 4 έως 12 ετών και τους συνοδούς τους.
23 Δεκεμβρίου 2018, 13:00
30 Δεκεμβρίου 2018, 13:00
Ένας μικρός καλικάντζαρος προσπαθεί να γίνει σκανταλιάρης και κακός μα δεν τα καταφέρνει. Η μαμά καλικαντζαρίνα στεναχωριέται που το παιδί της πήρε τον καλό δρόμο... Ο μικρός καλικάντζαρος κάνει πάντα το καλό και μπλέκει σε περιπέτειες πολλές.

Παραμύθια και ευτράπελες ιστορίες από την ελληνική λαϊκή παράδοση με καλικάντζαρους. Πώς όμως θα τους αναγνωρίσουμε αφού σε κάθε περιοχή εμφανίζονται με διαφορετική μορφή; Φτιάχνουμε τον καλικαντζαρο-χάρτη της Ελλάδας και ανακαλύπτουμε τους τρόπους που θα γλιτώσουμε.
Με χαρτί και διπλόκαρφα κατασκευάζουμε τον δικό μας κινούμενο καλικάντζαρο, τραγοπόδαρο και μαϊμουδοχέρη, ψιλοβελώνη και πρισκομούρη, τριπλοπόδη και τρικλοπόδη! Με ύφασμα και άλλα υλικά τον ντύνουμε και τον στολίζουμε με κουρελόρουχα και σιδεροπάπουτσα!

Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός
Σχεδιασμός - υλοποίηση: Μαρία Βλαχάκη


«Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΧΙΟΝΙΩΝ»


Για παιδιά από 2 ½ έως 6 ετών και τους συνοδούς τους
«Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΧΙΟΝΙΩΝ»
Ένα μουσικό παραμύθι του Χ. Κ. Άντερσεν
Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 11:00
Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 11:00


Η ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που αυτά τα Χριστούγεννα ξεκινά να βρει τον αγαπημένο της φίλο. Το μικρό κορίτσι ταξιδεύει, περνά το σκοτεινό δάσος, συναντά κακές και καλές μάγισσες και τελικά καταφέρνει να φτάσει στο κρυστάλλινο παλάτι της βασίλισσας των χιονιών. Θα μπορέσει άραγε να ελευθερώσει το φίλο της; Με τη βοήθεια των παιδιών κι ενός ταράνδου που μιλά, ίσως και να τα καταφέρει!
Τα παιδιά γίνονται οι ήρωες του παραμυθιού και μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους συμβάλλουν και τα ίδια στη διαμόρφωση της ιστορίας.

Αφήγηση, μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου
Μουσική: Θωμάς Μπέλτσιος
Μουσικοί βοηθοί: Βιολί, ηλεκτρική κιθάρα, μικρά κρουστά και πνευστά όργανα

«ΦΑΙΔΡΑ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Για εφήβους και ενήλικες
Σάββατα 1 και 8 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 20:30

«Έρωτα, έρωτα, που αργοσταλάζεις τον πόθο στα μάτια εκείνων,
όταν απάνω τους χιμάς και την ψυχή τους με ταραχή γλυκιά γεμίζεις,
να μην έρθεις ποτέ σε μένα για κακό μου μήτε κι αταίριαστος να φανείς.»
Ιππόλυτος, Ευριπίδη, στ.526-529 





Πόθος. Δίλημμα. Ύβρις. Νέμεσις. Ποιος φταίει σαν της καρδιάς τα τείχη τρυπήσουν τα βέλη του έρωτα; Ποιος θα πληρώσει για τον ανομολόγητο, για τον κρυφό τον πόθο που έγινε θρήνος;

Φαίδρα. Μία γυναίκα σύμβολο. Αγάπησε. Λάθεψε. Ζήτησε να πεθάνει. Σέρνοντας μαζί της το σκοτάδι.

Αφήγηση - στίχοι: Βιργινία Κοκκίνου
Μουσική σύνθεση: Γιάννης Ανθόπουλος

Ελληνική Μυθολογία και Μουσικοκινητική

Για παιδιά από 2 ½  έως 4 ετών


Κάθε Κυριακή στις 11:00 τα παιδιά γίνονται σύντροφοι του Ηρακλή, του Οδυσσέα, του Θησέα και του Ιάσονα και παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν και ζωντανεύουν με κίνηση, μουσική και ήχους την κάθε ιστορία.





«ΟΙ ΆΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Για παιδιά άνω των 5 ετών και για μεγάλους
Κυριακές18 και 25 Νοεμβρίου 2018, ώρα 12:00

Με ρόπαλο στο χέρι, στα μάτια του φωτιά, με κοφτερό μυαλό και λιονταριού καρδιά, ο Ηρακλής βαδίζει στον δρόμο της αρετής και εμείς τον ακολουθούμε. Μια διαδραστική παράσταση αφήγησης και μουσικής με την αφηγηματική τεχνική του kamishibai.

Αφήγηση:
Ιφιγένεια Κακριδώνη
Ελεάνα Χατζάκη

Εργαστήρι εικονογράφησης παραμυθιού για παιδιά

Στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ αφήγησης της Αθήνας η συγγραφέας και εικονογράφος Δήμητρα Ψυχογυιού θα πραγματοποιήσει εργαστήριο εικονογράφησης παραμυθιού για παιδιά.
Με αφορμή το παραδοσιακό παραμύθι «Το πιο γλυκό ψωμί», θα ζωγραφίσουμε την ιστορία «βρίσκοντας» τις εικόνες της, θα μάθουμε ένα παραδοσιακό τραγούδι για το ψωμί και θα ζυμώσουμε!

7ο Φεστιβάλ Αφήγησης Αθήνας

Το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» διοργανώνει για 7η χρονιά το Φεστιβάλ Αφήγησης στην Αθήνα, τη φετινή Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο «Σπίτι των Παραμυθιών-Το Μουσείο Αλλιώς», έναν χώρο για το παραμύθι και την αφήγηση, στις 8, 9, 10 και 11 Νοεμβρίου 2018 και έχει θέμα:

«Από τη γραφή στο λόγο: το δεύτερο βήμα».

Φέτος μας περιμένει μια ξεχωριστή συνάντηση συγγραφέων, αφηγητών και κοινού, ένα πειραματικό φεστιβάλ που στόχο έχει ν’ «ανταμώσουν» αφήγηση και λογοτεχνία, παιδική λογοτεχνία και λογοτεχνία ενηλίκων, γραπτός και προφορικός λόγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«ΈΡΩΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗ»

Για εφήβους και ενήλικες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018, ώρα 20:30

Λαβώθηκε ο Έρωτας από το βέλος του κι έγινε μυστικός εραστής της Ψυχής. Κι όταν εκείνος χάθηκε, η Ψυχή τον αναζήτησε μέχρι και στο βασίλειο των νεκρών…  Μα ίσως ξαναβρεθούν μια μέρα και τότε όλα τα βράδια κι όλα τα άστρα κι όλα τα τραγούδια θα 'ναι δικά τους…

Έρωτας στην Ψυχή σαν πρώτη φορά έσμιξε μαζί της.
Η αναθεματισμένη ομορφιά της Ψυχής όμως έκανε την Αφροδίτη να οργιστεί και να παρακαλέσει το γιο της τον Έρωτα, ποτέ άντρας μη λαβωθεί από το βέλος του. Λαβώθηκε ο Έρωτας όμως και γίνεται μυστικός εραστής της Ψυχής. Μα όχι για πολύ...

Πρόγραμμα Οκτωβρίου 2018 - Μαΐου 2019

«Πάμε Γιορτή Παραμυθιών» Λεπτομέρεια
από το έργο του Βασίλη Σολιδάκη 
Το Φθινόπωρο έφτασε και «Το Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» ανοίγει τις πόρτες του για τη νέα αφηγηματική περίοδο 2018-2019 με ένα πρόγραμμα παραστάσεων και εργαστηρίων από τον Οκτώβριο 2018 έως τον Μάιο 2019, πλούσιο σε ελληνική και παγκόσμια μυθολογία και θρύλους του κόσμου, για μικρούς και μεγάλους.

Στην αρχαία εποχή θα ταξιδέψουν οι μικροί μας φίλοι 2 ½ έως 4 ετών και θα γνωρίσουν τον Αίσωπο και τον Όμηρο, τον Ιάσονα, τη Δήμητρα και την Περσεφόνη, τον Φρίξο και την Έλλη μέσα από αφήγηση, θεατρικό παιχνίδι, δημιουργικό παιχνίδι, μουσικοκινητική αγωγή, κουκλοθέατρο. Θα περάσουν τις περιπέτειες της Οδύσσειας, θα βρεθούν στη χώρα των Λωτοφάγων, θα αντιμετωπίσουν μυθικά τέρατα παρέα με τον Ηρακλή, θα νικήσουν τον Μινώταυρο παρέα με τον Θησέα, θα βοηθήσουν τους Αργοναύτες να βρουν το χρυσόμαλλο δέρας.

Ιστορίες από την Ιλιάδα, Πηλέας και Θέτιδα, αργοναυτική εκστρατεία, άθλοι του Ηρακλή, ινδιάνικη μυθολογία και τζίνι από το Μαρόκο περιμένουν τα παιδιά άνω των 5 ετών και τους μεγάλους.

Για εφήβους και ενήλικες έρχονται η Φαίδρα, ο Νάρκισσος και η Ηχώ, ο Έρως και η Ψυχή, η Αφροδίτη και ο Άδωνις, η Γαλάτεια και ο Πυγμαλίων, ιστορίες που άλλοτε είναι σκοτεινές και άλλοτε λούζουν τον Αχέροντα με φως. Μύθοι από τη χώρα των Βάσκων και την Κύπρο, θρύλοι και τραγούδια για νεράιδες και στοιχειά της υπαίθρου, σπαθιά και ξόρκια, έπος του Αρθούρου και ιππότες της στρογγυλής τραπέζης. Μύθοι των Ασσυρίων, των Ζουλού, των Κινέζων και άλλων λαών του κόσμου για τους αστερισμούς που στολίζουν τον κοινό μας ουρανό.

Σε Χίλιες και μια Νύχτες αφηνόμαστε τον Φεβρουάριο, σε ιστορίες πλουμιστές με φλουριά και χρυσοκόκκινες κλωστές πλάι σε χρυσαφένιους αμμόλοφους, ιστορίες από τα παζάρια της Βαγδάτης και την ανατολίτικη προφορική παράδοση για χρέη στον έρωτα που φλογίζει την καρδιά και θολώνει το μυαλό.

Τις Απόκριες, αναμένουμε τους εφήβους και ενήλικες με πιπεράτες και πικάντικες ιστορίες, και τους μικρούς με έναν παλιάτσο που έχει χρωματιστή καρδιά και με παιχνιδίσματα ζώων του δάσους.

Τον Μάρτιο γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας με ηρωίδες τολμηρές που διεκδικούν την ελευθερία και αριστοκράτισσες που σπάνε κάθε σύμβαση.

Και όπως περιπλανιόμαστε στον κόσμο της μυθολογίας, του θρύλου και του έπους, ο μικρός πρίγκιπας και η βασίλισσα του χιονιού θα ξεπηδήσουν από τη λογοτεχνία τα Χριστούγεννα και θα έρθουν να μας θυμίσουν πως μόνο η καρδιά μπορεί και βλέπει καθαρά…

Φίλοι και συνεργάτες, με πίστη και αφοσίωση στην παγκόσμια προφορική παράδοση, θα είμαστε εκεί!

Ψάχνουμε συνεχώς αφορμές για να αφηγούμαστε και να μοιραζόμαστε ιστορίες.

Σας περιμένουμε όλους με χαρά!




Θεατροπαιδαγωγικό εργαστήρι


Το θεατρικό εργαστήρι «Εκκύκλημα» σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, διοργανώνει θεατρικά εργαστήρια για παιδιά:

6 - 8 χρονών (Α΄- Β΄ Δημοτικού)
9 - 10 χρονών (Γ΄- Δ΄ Δημοτικού) 
11 - 12 χρονών (Ε΄- ΣΤ¨ Δημοτικού) 

«ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Για παιδιά άνω των 5 ετών και για μεγάλους
Κυριακές 7 και 14 Οκτωβρίου 2018, ώρα 12:00
Το ταξίδι και τα κατορθώματα των Αργοναυτών ζωντανεύουν μέσα από την τέχνη της αφήγησης και το ζωντανό προφορικό λόγο, και την τέχνη του θεάτρου κούκλας. Έτσι, κομμάτια του μύθου ιστορούνται με ποικίλους τρόπους, και τους αφηγητές συνοδεύουν κούκλες εμπνευσμένες από κυκλαδικά ειδώλια. Η παράσταση είναι κεντημένη με πρωτότυπα τραγούδια.
Μετά την παράσταση τα παιδιά πλάθουν με φυσικό πηλό ομοιώματα των Αργοναυτών και την ίδια την Αργώ.

Αφήγηση - σύνθεση κειμένου: Γιώργος Ευγενικός, Σμαράγδα Αποστολάτου
Κατασκευή κούκλας: Γεωργία Λαζάρου
Στίχοι τραγουδιών: Άσπα Παπαδοπούλου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Ευγενικός


Ξεκινάει το νέο τμήμα της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ: Το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» ανακοινώνει τη λειτουργία του νέου τμήματος της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο 2018.


Τα μαθήματα απευθύνονται σε κάθε ενήλικα που αγαπά τις ιστορίες και τον προφορικό λόγο, που επιθυμεί να ασχοληθεί με την αφήγηση, να εμπλουτίσει την καθημερινή του ζωή με αυτήν, να την εφαρμόσει για καλύτερα αποτελέσματα στην υπάρχουσα εργασία του, να ασχοληθεί με την αφήγηση αποκλειστικά ή παράλληλα με άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Σε κάθε ενήλικα που επιθυμεί να ανακαλύψει πτυχές του εαυτού του και προσωπικές του δυνατότητες, να αλληλεπιδράσει με την ομάδα και να μοιραστεί τη μαγεία των ιστοριών, να αποκτήσει ευρύτερη γνώση για το παραμύθι και τη λαϊκή προφορική παράδοση, και την έρευνα γύρω από αυτά.

«ΞΕΝΙΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ»

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018, ώρα 10:00
Παράσταση αφήγησης παραμυθιών και εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Ζωγραφιά μαθητή Γ' Δημοτικού

Το «Σπίτι των Παραμυθιών- Το Μουσείο Αλλιώς» παρουσιάζει στο αμφιθέατρο του 70ου Σχολείου Αθηνών την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018, ώρα 10:00, την παράσταση αφήγησης παραμυθιών και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την ξενιτιά και τους πρόσφυγες.
Σχεδιασμός - υλοποίηση: Μαρία Βλαχάκη
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός
Οργάνωση: Ομάδα ΜΥΘΟΣ



















ΜΟΓΛΗΣ

Παιδική διαδραστική παράσταση, με κατασκευή
Για παιδιά από 3 έως και 103 ετών
Κυριακή 20 Μαΐου 2018, ώρα 12:00
Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, ώρα 17:30
Η ιστορία του Μόγλη, του παιδιού που μεγάλωσε μέσα στη ζούγκλα και οι περιπέτειές του.
«Ένα πρωί, ένας παράξενος ήχος τάραξε την ησυχία της ζούγκλας. Κανείς δεν είχε ακούσει ήχο σαν κι αυτόν. Ο καλόκαρδος πάνθηρας, ο Μπαγκίρα, βρήκε ένα ανθρώπινο μωρό μέσα σ' ένα καλάθι και έκπληκτος φώναξε: «Είναι ένα ανθρώπινο μωρό!»
Αφήγηση-Μουσική: Σμαράγδα Αποστολάτου

ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΒΟΤΑΝΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΤΙΓΡΕΩΝ

Απευθύνεται σε έφηβους και ενήλικες
Σάββατο 19 Μαΐου 2018, ώρα 20:30

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας βασιλιάς εγωιστής και σκληρός. Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας βασιλιάς σοφός και καλός. Τα χρόνια πέρασαν και οι δύο βασιλιάδες συναντήθηκαν. Ο πρώτος θέλησε ν' ακούσει και ο δεύτερος να γιατρέψει.
Ο βασιλιάς των Τίγρεων μέσα από τέσσερις ιστορίες μιλά για σκληρούς άρχοντες, καβαλάρηδες, ιππότες, μάγισσες και ακροβάτες που με την αγάπη, τη δύναμη της ψυχής, τη σοφία, το σεβασμό, το θάνατο, τη βαθιά πίστη και το σκληρό αγώνα, κάθε πληγή έκλεισαν και κάθε πόνο έδιωξαν πέρα μακριά!

«Φοβάμαι...ακούς;».


Ο Γιώργος Ευγενικός συμμετέχει ως ομιλητής στην διημερίδα που διοργανώνει το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ με την συμβολή του Υπουργείου Παιδείας και των δομών «Χαμόγελο του Παιδιού», «Ανάσα» και «Το σπίτι των Παραμυθιών »

Το θέμα της ομιλίας είναι :
ΠΑΡΑΜΥΘΙ: Εργαλείο εκπαίδευσης, τρόπος ζωής. Ένα εργαλείο για να διδάξεις γνωστικά αντικείμενα και να συμβάλλεις στην διαμόρφωση κοινωνικών αξιών.
Ένας τρόπος να βλέπεις τον κόσμο γύρω σου, πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις.
Βάζουμε το παραμύθι στην καθημερινότητά μας, το κάνουμε τρόπο ζωής.

Η ΚΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ: ενα παραμύθι για την ελπίδα, την θέληση και την αξία της ζωής

Σάββατο 28 Απριλίου 2018, ώρα 20:30
Κυριακή 6 Μαΐου 2018, ώρα 12:30Για παιδιά από 5 έως 105 ετών
Ο παραμυθάς Γιώργος Ευγενικός και η παραμυθού - μουσικός  Ειρήνη Νικολακοπούλου παρουσιάζουν στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς»  το παραδοσιακό παραμύθι «Η Κυρά του Κάτω Κόσμου», ένα παραμύθι για την ελπίδα, το θάρρος, την θέληση και την αξία της ζωής.
Η παράσταση είναι κεντημένη με πρωτότυπη μουσική και τραγούδια.


Ο Σμαραγδούλης στη χώρα της διατροφικής πυραμίδας

Για παιδιά από 2½ έως 5 ετών
Σάββατο 5 Μαΐου 2018 ώρα 18:00
Κυριακή 13 Μαΐου 2018, ώρα 11:00
 
Ο Σμαραγδούλης είναι έτοιμος να μας υποδεχτεί στο «Σπίτι των Παραμυθιών- Το Μουσείο Αλλιώς» για να μας ταξιδέψει στις χώρες της διατροφής. Θα γνωρίσουμε μαζί του φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά και δημητριακά. Αλίμονο, όμως! Το φοβερό και τρομερό τηγάνι ξυπνά κι είναι έτοιμο για μάχη!
Ποιος απ' τους δυο τους θα νικήσει, άραγε; Θα τα καταφέρει ο μικρός μας φίλος ή θα μείνει για πάντα αιχμάλωτος στη χώρα της Μπριζόλας;

«Εργαστήριo Αφήγησης από τον Γιώργο Ευγενικό»


Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και της συμπλήρωσης όλων των θέσεων, το εργαστήριο του Γιώργου Ευγενικού θα επαναληφθεί. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες. Σας ευχαριστούμε.

«Εργαστήριo Αφήγησης και ιχνηλασίας» θα πραγματοποιηθεί από τον αφηγητή Γιώργο Ευγενικό στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» το Σάββατο 5 Μαΐου 2018, ώρες 11:00 – 17:00.

Οι ιστορίες είναι σαν ίχνη. Μας λένε που έχουμε πάει, που πηγαίνουμε. Ιχνηλατούμε σε μονοπάτια μαγικά κι ανακαλύπτουμε τι κρύβεται κάτω από τις λέξεις, μέσα στις προτάσεις. Οι ιστορίες, μας θυμίζουν εμπειρίες, δρόμους που περπατήσαμε, δρόμους που ανοίξαμε. Και να που τώρα, εμφανίζονται πάλι εμπρός μας, για να μας δείξουν τη δύναμη του προφορικού λόγου.

Γυναικείες Αλχημείες

Η Γυναίκα στο Χρόνο, στο Μύθο, στη Σχέση, στη Ζωή
Αφήγηση παραμυθιών με συνοδεία μουσικής
Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, ώρα 21:00
Απευθύνεται σε εφηβικό και ενήλικο κοινό



Ιστορίες από τη λαϊκή προφορική παράδοση του Κόσμου για
τη γυναίκα που θέλει...
τη γυναίκα που θαυμάζει...
τη γυναίκα που γνωρίζει...
τη γυναίκα που τολμά.

Αφήγηση: Κάτια Καντούρη, Βιολέτα Σολιδάκη, Γεωργία Φρουτζιάλα
Μουσική συνοδεία με βιολί: Σοφοκλής Σκούλτσος

Ένα καράβι από τη Χιο… γεμάτο παραμύθια

Σάββατο 5 Μαΐου 2018, ώρα 20:30Απευθύνεται σε όλη την οικογένεια (από 5 έως 105 ετών)

Μιαν βολάν, ήτον μάτια μου έναν καράβιν… και ερμάτωσε και πήγαινεν και πήγαινεν και ‘πιασε εις έναν τόπον μακρινόν και ξένον. Απής ερίξαν την άγκυραν, ανοίξαν τ’αμπάρια και ξεφόρτωσεν και το φορτίον δεν ήτον ούτε μάλαμα, ούτ΄ασήμι, μήδ’άλλο τίποτις, μοναχά ήτον παραμύθια….

Τα χιώτικα παραμύθια γεννήθηκαν σαν όλα τα παραμύθια του κόσμου για να μας ταξιδεύουν. Έτσι, ετούτο το καράβι θα σαλπάρει από το «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» για την Χίο το Σάββατο 5 Μαΐου 2018, Ώρα 20:30. Μαζί με την αφηγήτρια Ανεζούλα Κατσιμπίρη θα μπαρκάρει κόσμος και κοσμάκης. Μια παμπόνηρη Αλεπού και ένας άπληστος τσοπάνης, δυο πεντάμορφα παιδιά, ο Ήλιος και το Φεγγάρι, ένα Πετειναράκι που 'χει όλες τις απαντήσεις στα προβλήματα, μια γεραγίδα και το γεραγιδάκι της… Βάζουν όμως και οι διάβολοι την ουρά τους… όμως για καλό, και όλα τελειώνουν πάντα με έναν γάμο. Θα μας καλέσουν άραγε και εμάς, να φάμε, να πιούμε και νηστικοί να κοιμηθούμε…

O Άφοβος κι η πέρδικα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ
Σάββατο 21 Απριλίου 2018 . Ωρα:18:00
Κυριακή 6 Μαΐου 2018 . Ωρα: 11:00
Για παιδιά από 2½ έως 4 ετώνΈνα παραμύθι από την Ικαρία με μουσικά παιχνίδια.

Ένα παιδί, ο Άφοβος, δεν ξέρει τι σημαίνει φόβος και ξεκινάει ένα ταξίδι να πάει να τον βρει. Μαζί με τα παιδιά θα συναντήσουμε μια γοργόνα που θέλει να βουλιάξει το καράβι του, ένα τέρας που κοιμάται με τα μάτια του ανοιχτά κι ό,τι άλλο ο καθένας μας φοβάται


ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ: Αφρικάνικες ιστορίες με ζωντανή μουσική

Σάββατο 21 Απριλίου 2018, ώρα 20:30
Η παράσταση απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες

«Στην αρχή υπήρχε μια τεράστια σταγόνα γάλα. Ύστερα ο θεός έφτιαξε την πέτρα, η πέτρα το σίδερο, το σίδερο το νερό, το νερό τον αέρα. Κι απ' όλα αυτά έφτιαξε, τέλος, τον άνθρωπο»
Εκεί που ο ρυθμός ακολουθεί τον ήχο της καρδιάς, τα πόδια πατούν γερά στη γη, οι λέξεις γίνονται χτύποι και οι ιστορίες μουσική.
Ιστορίες από χώμα και νερό μας κάνουν να επιστρέψουμε εκεί απ' όπου αρχίσαμε.

Αφήγηση: Τζένη Διαμαντοπούλου, Ειρήνη Νικολακοπούλου
Μουσική: Ndioba Ngom - djembe, Ειρήνη Νικολακοπούλου - βιολί,
Τζένη Διαμαντοπούλου - νταούλι

O τόπος με τα χρυσά κλαδιά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ
Σάββατο 14 Απριλίου 2018, ώρα:18:00
Κυριακή 29 Απριλίου 2018, ώρα:11:00
Για παιδιά από 2½ έως 4 ετών
Ένα παραμύθι από την Σκύρο με μουσικά παιχνίδια

Η ιστορία ξεκινά όταν ο μικρός Γιάννης φεύγει από τη μαμά του και πίνει νερό από το ποτάμι του δράκου! Μαζί με τα παιδιά θα νικήσουμε το δράκο και θα μπούμε στο κάστρο που τα δωμάτιά του έχουν ό,τι ο καθένας μας θα ήθελε πολύ. Στο τελευταίο δωμάτιο θα μας περιμένει η Όμορφη του Κόσμου που μαγικά θα εξαφανιστεί. Θα πάρει μαζί της το κάστρο που έχει μέσα ό,τι το κάθε παιδί επιθυμεί και θα πάει στον ''τόπο με τα χρυσά κλαδιά''. Καβάλα στο άλογο που μιλά θα περάσουμε από πολύχρωμα βασίλεια, θα συναντήσουμε το γιο του Ήλιου, του Φεγγαριού και της Θάλασσας και μετά από πολλές περιπέτειες θα βρούμε τον τόπο με τα χρυσά κλαδιά.

Δρόμο παίρνουν δρόμο αφήνουν

Αφήγηση παραμυθιών και εργαστήριο μόμπιλο*
Κυριακή 15 Απριλίου 2018, ώρα 12:00
Για παιδιά από 4 έως και 104 ετών

 Η Παραμυθού Βιργινία Κοκκίνου δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει μαζί με τον
ήρωά μας, έναν άνθρωπο χωρίς όνειρα κι έρχονται στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» την Κυριακή 15 Απριλίου 2018, ώρα 12:00.  Δρόμο παίρνουν, δρόμο αφήνουν και οι ήρωες των ιστοριών που θα τους αφηγηθούν οι πέτρες. Ιστορίες για ήρωες που κίνησαν να αναζητήσουν αυτό που πιότερο στη ζωή τους επιθυμούσαν. Μα ο δρόμος ποτέ δεν θα είναι εύκολος. Δοκιμασίες, εμπόδια, αμφιβολίες, απογοητεύσεις και στο τέλος η δικαίωση για όποιον τολμά, αγαπά, θέλει με όλη του την καρδιά. Μία παράσταση με λαϊκά παραμύθια για όλες τις ηλικίες που διαβαίνει τους δρόμους της ζωής παρέα με υπέροχες μουσικές και τραγούδια.

Οι τέσσερις ιδιοσυγκρασίες του ανθρώπου

με την Στέλλα Κασιμάτη,
Δασκάλα του International School of Storytelling, UK.

Στις 21 και 22 Απριλίου στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το μουσείο Αλλιώς», η Στέλλα Κασιμάτη θα υλοποιήσει βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Οι τέσσερις ιδιοσυγκρασίες του ανθρώπου»
Θα διερευνήσουμε εμπειρικά τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και τις ιδιότητές τους και κατόπιν θα εμβαθύνουμε στις τέσσερις ιδιοσυγκρασίες του ανθρώπου όπως τις περιέγραψε ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης.  Θα δούμε πώς τα στοιχεία και οι ιδιοσυγκρασίες μπορούν να εμπλουτίσουν την τέχνη του παραμυθά /της παραμυθούς και θα δουλέψουμε πάνω σε συγκεκριμένες ιστορίες /παραμύθια, ενσωματώνοντας τα παραπάνω στοιχεία στην αφήγηση.

Θεόφιλος Χατζημιχαήλ: η ζωή του σαν παραμύθι

Αφήγηση - Γνωριμία με τον ζωγράφο και τα έργα του - Εικαστικό εργαστήριο
Κυριακή 29 Απριλίου, ώρα 12:00
Απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως 12 ετών

Η αφηγήτρια Καλλιόπη Λιαδή θα παρουσιάσει τη ζωή του λαϊκού μας ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ σαν παραμύθι. στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» την Κυριακή 29 Απριλίου 2018, ώρα 12:00.
Τα παιδιά θα μάθουν για τα παιδικά του χρόνια στη Μυτιλήνη, για τα ταξίδια στη Σμύρνη και το Βόλο, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, και το καταφύγιό του: τη ζωγραφική.
Θα παρατηρήσουν έργα του και θα ανακαλύψουν τα αγαπημένα του θέματα. 
Θα δουν ήρωες και θεούς της μυθολογίας, τον Μεγαλέξανδρο, την Αδριάνα των Αθηνών, παραδοσιακά επαγγέλματα, ακρογιάλια και γλέντια στην εξοχή, και θα ακούσουν παραμύθια και τραγούδια που αναδύονται μέσα από τις ζωγραφιές του και, στο τέλος, θα δημιουργήσουν το δικό τους μοναδικό έργο που θα συνδυάζει εικονογραφία του ζωγράφου και τις δικές τους ιδέες. 

Το Πάσχα των παραμυθιών

Για παιδιά από 5 έως 12 χρονών.
Κυριακή 1 Απριλίου ώρα 13:00
«Παράσταση αφήγησης και εργαστήριο κατασκευής λαμπάδας»

Το Πάσχα πλησιάζει και το «Σπίτι των παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» γεμίζει με ιστορίες πασχαλινές… Ιστορίες από την παράδοση αλλά και ιστορίες μαγικές… με κόκκινα αυγά και σοκολατένιους λαγούς που γίνονται οι ήρωες των παραμυθιών και ζουν τις δικές τους περιπέτειες!!!!



Μετά το τέλος της αφήγησης θα ακολουθήσει εργαστήριο κατασκευής λαμπάδας

Σαν μυρίσει η Πασχαλιά η ιστορία ξεκινά…!

Για παιδιά από 2½ έως 4 ετών
Σάββατο 31 Μαρτίου, ώρα 18:00 και Κυριακή 1 Απριλίου, ώρα 11:00
«Διαδραστική παράσταση αφήγησης παραμυθιού και εργαστήριο κατασκευής λαμπάδας»

Σαν  η Πασχαλιά μυρίσει 
παραμύθι θα αρχινήσει
Και σαν κόκκινη κλωστή 
έτσι θα ξεδιπλωθεί
Για λαγούς και για αυγά 
για καλάθια γιορτινά
ιστορίες θα μας πει 
για του Πάσχα τη γιορτή

Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης 2018

«Εκδηλώσεις στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς»

Το 2010 για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» γιόρτασε την «Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης» στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στην Αθήνα. Από τότε, κάθε χρόνο, αυτή η μέρα είναι μία ακόμα αφορμή για να πούμε ιστορίες, για να γιορτάσουμε την προφορικότητα, να μοιραστούμε μνήμες και να τις παραδώσουμε ο ένας στον άλλον ώστε να συνεχίσουν την αέναη πορεία τους μέσα στον χρόνο.
Φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης είναι «Σοφοί ανόητοι» και θα την γιορτάσουμε στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς».

Ιστορίες με άρωμα τσαγιού

«Σοφία, γελάς; Δεν φοβάμαι, αγαπώ»
Για ενήλικες και παιδιά από 8 ετών και άνω


Τέσσερις αφηγητές μας ταξιδεύουν σε τόπους μακρινούς και μας προσφέρουν τέσσερα διαφορετικά αρώματα τσαγιού.
Ο Γιώργος Ευγενικός, η Σμαράγδα Αποστολάτου, η Ελενίτσα Γεωργίου και η Βιργινία Κοκκίνου αφηγούνται ιστορίες για να γελάσεις, να πιστέψεις, να μην φοβηθείς, να αγαπήσεις, να ταξιδέψεις Ελλάδα, Ισπανία, Σαχάρα, Ιαπωνία, Κίνα, Ισραήλ και να γίνεις επιτέλους ο Σοφός ή ο Τρελός.


Στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, 
ώρα 20:30

Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης 2018»

"Προφανές +"

Ο Πρίγκιπας Βάτραχος
Μία έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Νικολαΐδου πέραν του προφανούς. 
Ήρωες των παραμυθιών που ζουν ανάμεσα μας. Πρόσωπα πέρα από τα πρόσωπα, φάτσες κρυμμένες μέσα σε καθημερινά αντικείμενα, φυσιογνωμίες, εκφράσεις, συναισθήματα που δεν υπάρχουν καν αλλά εμείς τα αντιλαμβανόμαστε. Μια συνοφρυωμένη πέτρα, ένα χαμογελαστό σύννεφο, ο πρίγκιπας βάτραχος, η Πεντάμορφη και το τέρας και άλλα.



Το «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» και η Μαρία Νικολαΐδου
σας προσκαλούν στην έκθεση με τίτλο "Προφανές +".
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 20 Μαρτίου στις 19:30 και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Απριλίου 2018.

Το Χρυσό Δεντρί

Αγαπητοί φίλοι των παραμυθιών, oι θέσεις για «Το Χρυσό δεντρί» έχουν ήδη συμπληρωθεί. Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και την αγάπη σας. 
Για ενήλικες και εφήβους

«Λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν τί λαχταράει η ψυχή τους και ακόμη πιο λίγοι αυτοί που το βρίσκουν.»
Ένα κορίτσι βρίσκει αυτό που λαχταράει η ψυχή της, μια κοπέλα το χάνει και μια γυναίκα το ξανακερδίζει.
Μια ιστορία κεντημένη από τρεις φωνές και στολισμένη με παραδοσιακά τραγούδια.


Οι «Παραμυθοκόρες» (Βασιλεία Βαξεβάνη, Αντωνία Βέλλιου, Ιφιγένεια Κακριδώνη) γιορτάζουν 10 χρόνια κοινής πορείας στον κόσμο των παραμυθιών με μια παράσταση αφήγησης που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018, ώρα 20:30.