«Με κουκί και με ρεβύθι, ράβουμε το παραμύθι»

«Η μαγική χύτρα», «Ο Γέρος αυτοκράτορας» και η «Πετρόσουπα»

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020, ώρα: 12:00
Για παιδιά 4 έως 10 ετών και τους συνοδούς τουςΟ Παραμυθοράφτης ράβει κάθε παραμύθι με κουκί και με ρεβύθι.
Ξεκινάει ένα ταξίδι μακρινό, σε τόπο άγνωστο και μαγικό. Εκεί θα συναντήσει πλάσματα που έχουν ανάγκη τις παραμυθοφορεσιές του και θα του χαρίσουν για αντάλλαγμα, με αγάπη, τρία παραμύθια που θα θρέψουν την ψυχή και το σώμα, έτσι ώστε κανείς να μην μείνει νηστικός... γιατί «αν έχεις φαΐ παραπανίσιο, καλύτερα να φτιάξεις τραπέζι μεγαλύτερο παρά τοίχο πιο ψηλό».

Θα ακολουθήσει εργαστήριο χειροτεχνίας
Τα παραμύθια θα δώσουν έμπνευση στα παιδιά για να φτιάξουν μια χειροτεχνία, ένα σουπλά  για το σπίτι που όταν πάνω του βάζουν ένα πιάτο φαΐ, θα θυμούνται τα νόστιμα παραμύθια του κόσμου.

Αφήγηση - Σχεδιασμός, υλοποίηση εργαστηρίου: Βιολέτα Σολιδάκη
Συμμετέχει η  Ερμίνα Ποτουρίδου


Τα παραμύθια


Η μαγική χύτρα
Δύο φτωχά γεροντάκια ζουν σε μια καλύβα κι έχουν μόνο μια αγελάδα. Μια μέρα στο δρόμο, ο γεράκος συναντάει ένα παράξενο ανθρωπάκι και ανταλλάσει την αγελάδα με μια χύτρα για βραστό. Δεν είναι όμως όπως φαίνεται μια απλή χύτρα... Είναι μαγική! Ένα παραμύθι για την ελπίδα πως όλα μπορούν να αλλάξουν στη ζωή, προς το καλύτερο, από τη μια στιγμή στην άλλη.

Ο γέρος αυτοκράτορας 
Ένας γέρος αυτοκράτορας ψάχνει να βρει διάδοχο του θρόνου. Όχι ανάμεσα στους έμπιστους και στα παιδιά του. Αλλά ανάμεσα στους νέους του τόπου. Δίνει στον καθένα να φυτέψει ένα σπόρο, μπορεί ένα κουκί, μπορεί ρεβύθι... Σε ένα χρόνο θα κρίνει ποιος είναι άξιος για το θρόνο του. Ένα παραμύθι για την αξία της ειλικρίνειας και της εντιμότητας. 

Πετρόσουπα
Ένας ταξιδιώτης που ψάχνει να βρει την τύχη του πέφτει πάνω στο πάμφτωχο Πετροχώρι. Πέτρα παντού. Τα σπίτια, οι δρόμοι, μέχρι κι οι στέγες πέτρινες ήταν! Ο ταξιδιώτης πείθει τους κατοίκους του χωριού να φτιάξουνε πετρόσουπα να φάνε και να χορτάσουν. Μα γίνεται να χορτάσει κανείς με πετρόσουπα; Τι σούπα είναι αυτή; Ένα παραμύθι για την αξία του μοιράσματος και της αλληλεγγύης.

Η ταυτότητα της παράστασης

Τίτλος: «ΠΑΡΑΜΥΘΟΡΑΦΕΙΟ: παραμύθια στα μέτρα σας»
Αφήγηση - Σχεδιασμός, υλοποίηση εργαστηρίου: Βιολέτα Σολιδάκη
Καλεσμένη αφηγήτρια: Ερμίνα Ποτουρίδου
Που: «Το Σπίτι των Παραμυθιών-Το Μουσείο Αλλιώς»
Διεύθυνση: Ιωσήφ των Ρογών 11, Ακρόπολη, Αθήνα ΤΚ 11743
Πότε: Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020
Ώρα: 12:00
Διάρκεια: 60'
Απευθύνεται: Σε παιδιά 4 έως 10 ετών και τους συνοδούς τους
Εισιτήρια: 6€ τα παιδιά, 4€ οι συνοδοί


Για κρατήσεις θέσεων πατήστε ΕΔΩ
Φωτογραφίες από την παράσταση 
 


Φωτογραφίες παλαιότερη παράσταση του Παραμυθοράφτη  


Καλώς να ορίσετε στο Παραμυθοραφείο

Σχέδια Βασίλης Σολιδάκης
Το παραμύθι είναι σαν το ρούχο που φοράμε. Φανερώνει πολλά για τον άνθρωπο, τον τόπο που ζει, την εποχή και τις συνθήκες ζωής. Σε κάθε μεριά της γης τα υφάσματα και οι χρωματισμοί των ρούχων, παρουσιάζουν πολυάριθμες παραλλαγές. Σε κάθε μεριά της γης επίσης, οι ιστορίες που αφηγούνται οι λαοί έχουν και τις πολυάριθμες παραλλαγές τους. 
Έτσι, θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς οτι το παραμύθι «ντύνει» την ψυχή, με τους τρόπους που ένα ρούχο ντύνει το ανθρώπινο σώμα. Ένα αγαπημένο ρούχο, μας ταιριάζει και είναι στα μέτρα μας κι ένα αγαπημένο παραμύθι ταιριάζει με όλα όσα νιώθουμε ή θα θέλαμε να νιώσουμε. Ταιριάζει με αυτά που θα θέλαμε να ζήσουμε, όσο απίστευτα κι αν μοιάζουν. Ένα παραμύθι μπορεί τελικά να είναι στα μέτρα μας, όταν είναι γνώριμες οι εικόνες και οι καταστάσεις που περιγράφει, όταν νιώθουμε ζεστασιά ή ελαφράδα ακούγοντάς το, όταν δεν μας αφήνει «ακάλυπτους» μπροστά στις δυσκολίες της ζωής, όταν μας προστατεύει από τα αδιάκριτα βλέμματα της Αλήθειας, που συχνά είναι σκληρή για όλους μας. 
Εδώ, ταιριάζει και η προσδοκία ενός Παραμυθοράφτη να ράβει με «αόρατες βελόνες και αόρατες κλωστές», με φροντίδα και πίστη στη μαγεία του λόγου, της ανθρώπινης επαφής. Στο παραμυθοραφείο του, θα φτιαχτούν ιστορίες από λέξεις και υφάσματα που θα διαλέγουν όσοι θέλουν να ακούσουν τις ιστορίες αυτές. Όμως για να τις ακούσουν, θα πρέπει να ξετυλίξουν οι ίδιοι οι θεατές τα κουβάρια με τις αόρατες παραμυθένιες κλωστές να διαλέξουν μόνοι τους παραμυθένιες λέξεις και υφάσματα, ώστε να φτιαχτούν «παραμύθια στα μέτρα μας».
Στο τέλος κάθε συνάντησης, θα κατασκευάσουμε ένα μικρό παιχνίδι, για να θυμόμαστε ότι πάντα, κάπου μπορεί να υπάρχει ένα παραμυθοραφείο...


Καλώς να ορίσετε,
Βιολέτα Σολιδάκη