«Παίζουμε αφήγηση…;»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΌ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΗΣ
από Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015 και κάθε Παρασκευή, 18:00-19:00
Για παιδιά 7-12 ετών και ενήλικες (Ενα παιδί συνοδευόμενο από έναν ενήλικα)

(Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας και Αφήγησης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015, 18:00-19:00 με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ προκειμένου τα παιδιά και οι γονείς να το γνωρίσουν και να συμμετέχουν σε αυτό στις επόμενες συναντήσεις.)
«Παίζουμε αφήγηση…;»
Σχεδιασμός-υλοποίηση: Εύη Γεροκώστα

Μικροί και μεγάλοι «συμμαχούν». Οι ενήλικες δεν αναρωτιούνται πλέον για το τι κάνουν τα παιδιά τους κάθε φορά που συμμετέχουν σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, γιατί, πολύ απλά, στο συγκεκριμένο εργαστήριο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συμμετέχουν και οι ίδιοι!

Μικροί και μεγάλοι λένε τη δική τους ιστορία. Γιατί οι ιστορίες υπάρχουν για να τις αφηγούμαστε. Και η αφήγηση μπορεί να γίνει παιχνίδι.

Όταν παίζουμε με κούκλες, περπατάμε, μιλάμε και φερόμαστε όπως αυτές. Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο ή όταν αφηγούμαστε μια ιστορία, μπορούμε να παίξουμε με τις λέξεις.

Οι ιστορίες κρύβονται παντού: στα βιβλία, στο μυαλό, στην καρδιά. Μας εμπνέουν να παίξουμε. Γιατί δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να τις πούμε. Αρκεί να υπάρχει κάποιος που θέλει να τις ακούσει.


Εκπαιδευτικοί στόχοι:

  • Να προ(σ)καλέσουμε τους ενήλικες να ενεργοποιηθούν, να ανακαλύψουν και να δημιουργήσουν μαζί με τα παιδιά (τους), ξεχνώντας ηλικίες και ρόλους. 
  • Να παίξουμε με αφορμή τα βιβλία, τα παραμύθια και την αφήγηση. 
  • Να επινοήσουμε, να μιμηθούμε, να μιλήσουμε, να ζωγραφίσουμε, μέσα από απλές δραστηριότητες. 
  • Να φτιάξουμε μια δική μας ιστορία… με το στόμα, ξεκινώντας από το… τίποτα! 
  • Να μάθουμε να αγαπάμε τα βιβλία -ακόμα κι αν δεν διαβάζουμε πολλά! 
  • Να προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε το δικό μας αγαπημένο παραμύθι, που θα μας κάνει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και θα απαντήσει στις δύσκολες ερωτήσεις που μας βάζει η ζωή.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Συνάντηση γνωριμίας στις 28 Φεβρουαρίου 2015 είναι με ελεύθερη είσοδο.
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

Για τις επόμενες συναντήσειςΣυμμετοχή για 1 παιδί και 1 ενήλικα 6€
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.
Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων 10 άτομα (5 παιδιά + 5 ενήλικες)
Ειδικές συνδρομές για παρακολούθηση επόμενων συναντήσεων,

Πληροφορίες-Κρατήσεις θέσεων: 
στο e-mail: folktaleshouse@gmail.com και στα τηλέφωνα 210 4313332, 6987117542
Εύη Γεροκώστα

Γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και λογοτεχνική μετάφραση στο Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Εργάστηκε σε οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος (Αρχέλων-Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία), στο ΕΚΕΜΕΛ-Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου, από το 2004 έως το 2014 ήταν υπεύθυνη του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), ενώ πλέον συνεργάζεται με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
Έχει μεταφράσει περισσότερα από 30 βιβλία για παιδιά και ενήλικες.
Το 2002 μια κόκκινη κλωστή την έφερε στο δρόμο της αφήγησης. Αφηγείται επαγγελματικά σε μικρούς και μεγάλους από το 2003 και παραστάσεις της φιλοξενούνται σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, μουσικές σκηνές, θέατρα, φεστιβάλ κ.α., στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ιστορίες προφορικής παράδοσης από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου που άκουσε, διάβασε, ή μετέφρασε, κυρίως όμως ιστορίες που τη «διάλεξαν». Συνδυάζει την αφήγηση με άλλες τέχνες: μουσική, ζωγραφική, χορό, θέατρο. Τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στην αφήγηση παραμυθογραμμένων ιστοριών της λογοτεχνίας. Άλλες απευθύνονται σε μικρούς, άλλες σε ενήλικες. Μια άλλη προσέγγιση της λογοτεχνίας, ιστορίες που σαγηνεύουν όσους τις ακούν, κυρίως όμως εκείνη.
Το 2010 η αφήγηση την οδήγησε και στο δρόμο της συγγραφής. Έχουν εκδοθεί πέντε εικονογραφημένα βιβλία της για παιδιά και ενήλικες.

www.evigerokosta.gr